Peregrinatio Mariae - Valea Mică

Ca o mamă care doreşte să-şi revadă copiii, Maica Domnului a poposit cu drag în Parohia Valea Mică în ziua de 13 octombrie 2013. Vizita ei a fost scurtă, dar constructivă, astfel încât, miercuri 16 octombrie 2013 a plecat… spre alte meleaguri, dar mulţumită că fiii şi fiicele ei nu au uitat-o şi că alături de păstorul lor, pr. paroh Iosif Agiurgioaei, o cheamă în ajutor prin rugăciunile înălţate ei.

Cu o zi înaintea marii sărbători, copiii, tinerii şi locuitorii din satul Valea Mică au început să numere orele ce au rămas până la venirea icoanei Maicii Domnului. Emoţiile s-au văzut şi s-au simţit încă de sâmbătă, când pregătirile erau în toi. Copiii întrebau în stânga şi în dreapta ce să mai facă, pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă şi reuşită. Le-am spus că lucrul cel mai important este să facă multă ordine în sufleţelul lor pentru ca acolo, Maica Domnului să găsească o inimă curată, iubitoare şi plină de gingăşie. Zis şi făcut. Au făcut rând la scaunul de spovadă şi cu stupoare am remarcat faptul că nu mai era niciunul pe afară. Toţi ştiau dintr-odată ce aveau de făcut, aveau să se împace cu ei înşişi pentru a se putea bucura de zilele ce vor veni.

Ziua de duminică a început ca o zi obişnuită de toamnă tristă, mohorâtă, cu ceaţă, însă… zâmbetul sufletului care se afişa pe chipul sătenilor a alungat orice nor, orice strop de ploaie care ar fi îndrăznit să apară din senin. Agitaţia era mare, dar emoţia se citea pe faţa fiecăruia.

Între orele 15.30 şi 16.00, Preasfinţitul Aurel Percă a fost primit de părintele paroh Iosif Agiurgioaei, de preoţi din parohiile învecinate, de domnul primar şi de săteni, după care a ajuns şi Măicuţa Sfântă. Mi-a fost dat să văd lacrimi pe obrajii multor persoane în aceste zile, şoapte care spuneau: "Bine ai venit!". Cu alai, lumea a însoţit-o pe Maria în biserică, unde toţi au avut ocazia, trei zile, să vină, să vorbească cu dânsa, să se închine, să-i aducă laudă şi cinste.

La sfânta Liturghie de la ora 16.00, în cadrul omiliei, Preasfinţitul Aurel Percă a amintit sătenilor că Maica Domnului a venit în vizită să reamintească copiilor ei că nu i-a uitat, că are grijă de ei şi că-i iubeşte nespus. I-a îndemnat pe toţi să vină lângă Maria şi fiecare să spună tot ce are pe suflet. I-a încredinţat pe toţi că Maica Domnului priveşte spre fiecare, nu părăseşte niciun copil, chiar dacă noi, oamenii, uităm de multe ori de ea. Maria este Mama devotată care nu uită de noi şi se roagă neîncetat pentru noi, Fiului ei.

Într-o zi un copil mi-a făcut o mărturisire nemaipomenită: "Ştii doamna? A venit mama duminică acasă şi ne-a spus că o doamnă frumoasă a venit în vizită la noi în sat. Tata a întrebat ce fel de doamnă şi unde o poate găsi. Mama i-a spus că este în Biserică. Tata a râs, crezând că mama este la ora de glume. Dar… a devenit curios. Şi a mers la biserică… Eu cred că s-a întâlnit şi el cu doamna, pentru că acum nu mai este nervos". Să fie minune? Cu siguranţă "doamna frumoasă" l-a copleşit pe acest tată, dar şi pe mulţi alţii. Frumuseţea ei interioară, puritatea şi gingăşia care emană din privirea ei nu pot să te lase "rece", doar "fără cuvinte".

Zilele care au urmat au strâns în jurul Mariei mulţime de lume, atât la sfintele Liturghii, unde au participat şi alte persoane din satele învecinate, cât şi în timpul zilei când toţi au avut ocazia să meargă, să se întâlnească cu Mama lor şi să-i vorbească sincer. Ea, fidelă, a stabilit locul întâlnirii, nu a părăsit acest loc, pentru ca fiecare s-o poată găsi. Şi a fost găsită de toţi cei care au dorit s-o întâlnească.

Miercuri… o zi tristă. Măicuţa sfântă a anunţat ca va pleca. Va mai veni oare? Aceasta a fost întrebarea care părea o enigmă. Poate da… poate nu. Dar când va fi momentul, când va mai găsi puţin timp liber, Maria va veni din nou în vizită. Îi mulţumim că s-a gândit la noi şi la locuitorii din Valea Mică, a venit, ne-a umplut de har, iar noi am rămas cu inima plină de bucurie şi cu speranţa şi dorinţa pentru ziua când va reveni. Mulţumim din inimă, Măicuţa noastră bună!

O poezie recitată de o tânără la venirea icoanei Maicii Domnului după sfânta Liturghie.

Ajută-ne, Măicuţă!

Sfântă Născătoare a lui Dumnezeu,
Maică Preacurată, scapă-ne de rău,
Roagă-te, Măicuţă, pentru al tău popor,
Cu rugile tale, dă-ne ajutor.

Roagă-l, Maică Sfântă, pe-al tău Fiu iubit,
Ca să aibă milă de-acest popor rănit,
Să ne ierte, Maică, pentru c-am greşit,
Nu am ascultat, şi-am păcătuit.

Pentru a noastră vină, acum suferim,
Dar nu recunoaştem şi păcătuim,
Ne-a trimis necazuri şi tot nu vedem,
Că noi de sfârşit, încet ne-apropiem.

Ape mari şi multe ne-au înconjurat,
Dar lumea întreagă, zace în păcat;
Peste tot în lume inundaţii sunt,
Cum n-a fost vreodată, pe acest pământ.

Mai avem curajul ca să mai strigăm:
"Cu ce-am greşit, Doamne?"... şi ne supărăm.
Suntem orbi cu toţii, nu realizăm,
Prin păcat, de Domnul, noi ne depărtăm.

Răutatea-i multă, peste tot în lume,
Nimeni nu mai ştie de faptele bune,
Crime, sinucideri şi bătăi din greu,
Cum de ne mai poate răbda Dumnezeu.

Mulţumim, Măicuţă, că ne ocroteşti,
Sfântă Născătoare, mult ne mai iubeşti
De nu ai fi tu, Maică Preacurată,
Ar fi dispărut, de mult, lumea toată.

Ai făcut, Preasfântă, minuni foarte multe,
Ajută-ţi copiii, de-acum înainte,
Nu ne mai lăsa, ca să suferim,
Şi mereu noi ţie să îţi mulţumim.

Că ne-aşteaptă, Maică, necazuri nespuse,
Suferinţe grele, de păcate-aduse,
De nu ne îndreptăm, greu o să ne fie,
Vom vedea cu toţii, a Domnului mânie.

Doar prin ale tale, rugi înălţătoare,
Tu, Măicuţă sfântă, fii îndurătoare,
Tu şi cu toţi sfinţii, vă rugaţi mereu,
Să ne dea iertare, Bunul Dumnezeu.

Crin ales şi sfânt, cu un dulce miros,
Mântuire ne-ai dat, prin Domnul Cristos;
Roagă-te, Măicuţă şi noi să venim,
Să fim pe vecie, în ceruri. Amin.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Prof. Angelica Şarig