Pelerinajul absolvenţilor de liceu

Absolvenţii de liceu din Dieceza de Iaşi, promoţia 2014, şi-au dat întâlnire la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, sâmbătă, 26 aprilie 2014. Pelerinajul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin Oficiul pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli. Având motoul: "Cu Maria la începutul maturităţii noastre", obiectivul urmărit a fost de a-i încuraja şi întări în credinţă pe tinerii aflaţi în faţa unei etape importante din viaţa lor.

Sâmbătă, 26 aprilie 2014, aparent o zi ca oricare alta, o zi de week-end ... Însă pentru o parte din tinerii diecezei, printre care mă număr şi eu, a fost o zi deosebită, pe care au ales să o petreacă, într-un mod cu totul inedit alături de profesorii de religie, care le-au fost alături în anii de liceu, dar şi părinţii inspectori. Scopul era clar pentru toţi participanţii, acela de a participa la un pelerinaj pentru a-i încredinţa mamei cereşti viitorul nostru.

Nu a contat ora matinală la care a trebuit să pornim la drum într-o zi de sâmbătă, oră la care mulţi alţii erau în lumea viselor. Nici peripeţiile din timpul pelerinajului nu ne-au oprit. Cu toţii am intrat în atmosfera de aşteptare a întâlnirii cu sfânta Fecioară Maria, Mama noastră cerească, la ea acasă, la Cacica. Astfel, rugăciunea şi cântecele au făcut ca timpul să zboare şi să ajungem la destinaţie repede, chiar dacă nu mai repede decât ne-am propus.

Astfel ne-am întâlnit la Cacica tineri din toată Moldova: din zona Bacău, Iaşi, Oneşti. Pe chipul fiecăruia se observa deja emoţia întâlnirii cu Sfânta Fecioară Maria spre a-i mulţumi pentru toate harurile primite în aceşti 12 ani de liceu şi a ne încredinţa viaţa şi viitorul în mâinile ei.

Însoţiţi de preoţii Lucian Adam, Petru-Sebastian Tamaş şi Cristinel Ghiurca, precum şi de profesorii de religie, am pornit împreună spre Basilica Minor în procesiune, rugându-ne sfântul Rozariu. Era un singur glas, pornit din inimile tuturor, către mama noastră din cer.

Am ajuns destul de repede la biserică, unde am fost întâmpinaţi de pr. Cristian Pal, care ne-au transmis salutul de bun venit şi de încredere în ajutorul mamei.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Cristinel Ghiurca de la Oneşti. Un moment de bucurie. Fiecare am primit hrană pentru suflet. Părintele Lucian Adam, inspector pe Zona Bacău, la cuvântul de învăţătură din timpul predicii ne-a ajutat să înţelegem că momentele din viaţă sunt diverse, dar niciodată nu suntem singuri, că mereu o avem alături pe sfânta Fecioară Maria care ne va ajuta în orice problemă, care ne va ocroti, dar şi se va bucura alături de noi. Ea nu ne va dezamăgi niciodată. Visele mele pentru a aduce bucurie şi a prinde contur trebuie să îl aibă în centru pe Dumnezeu. Cu el imposibilul devine posibil.

După hrana sufletească a urmat şi cea trupească. A fost ocazie de socializare şi admirare a naturii înconjurătoare.

În tot acest timp aşteptam cu nerăbdare şi celelalte puncte ale întâlnirii. Punctul de reflecţie condus de inspectorul pe Zona Iaşi, pr. Petru-Sebastian Tamaş ne-a ajutat să înţelegem mai bine modul în care trebuie să privim, să percepem lumea, să fim mai atenţi la cei din jurul nostru dar şi la dialogul cu lumea. De asemenea, ne-a ajutat să ne descoperim mai mult, ne-a făcut să simţim că rugăciunile noastre nu sunt în zadar, că mereu vom avea de câştigat dacă suntem aproape pe Mama noastră, sfânta Fecioară Maria, şi îi cerem ajutorul.

Şi chiar asta am simţit! Dacă atunci când am plecat dimineaţă, unii vedeam acest pelerinaj ca o excursie, sau eram prea puţin încrezători în ceea ce urma să însemne această zi, după cuvintele părintelui Lucian Adam şi cele ale părintelui Petru Tamaş, totul începea să prindă contur. Rugăciunile noastre, atât cele personale, cât şi cele de grup, erau mai profunde. În glasurile noastre se simţea o schimbare. Simţeam că Sfânta Fecioară Maria este acolo cu noi, vorbeam cu ea, ne încredinţam cu totul ei şi îi ceream ajutorul. Îi mulţumeam pentru ce face pentru noi şi o rugăm să ne primească în continuare şi să aibă grijă de noi.

Când meditaţia s-a terminat se vedea pe chipurile noastre că voiam mai mult. Aşa că am început adoraţia. Glasurile tuturor se auzeau în cântece de preamărire. Fiind în timpul pascal, "Cristos a înviat" a răsunat în toata bazilica alături de cântecele şi rugăciunile către Sfânta Fecioară.

La ora 14.30 adoraţia a luat sfârşit, dar cu toţii am rămas în linişte în Biserică mulţumind atât pentru această zi deosebită, cât şi pentru toată grija şi ajutorul primit, ştiind foarte bine că rugăciunile ne-au fost ascultate!

Diferiţi, schimbaţi în bine şi mult mai încrezători am plecat spre casă. Suntem siguri: dacă învăţăm e imposibil să nu luăm bacalaureatul atâta timp cât ştim că ne aflăm sub aripa protectoare a Mamei noastre cereşti.

Sâmbătă, 26 aprilie, nu a fost o zi obişnuită, şi nici nu avea cum să fie. A fost o zi care a schimbat un grup de absolvenţi de liceu, a fost o zi în care unii tineri s-au încredinţat lui Isus, Mariei şi tuturor sfinţilor pentru a-i ajuta, a fost o zi care ne-a dat încredere să mergem mai departe, a fost o zi pe care am trăit-o altfel!

Dorim să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru vremea care ne-a ajutat să ne simţim minunat, profesorilor noştri de religie, preoţilor care prin cuvintele lor ne-au mângâiat şi ne-au dat speranţă, părinţilor şi tuturor celor fără de care această zi nu ar fi fost posibilă.

A consemnat Maria-Alexandra Budău

Imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

*

Iată şi alte câteva impresii ale tinerilor participanţi:

Imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]