Pelerinajul de la Cacica 2014

Peste cinci mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat la pelerinajul de la Cacica din zilele de 14 şi 15 august 2014. Anul acesta manifestările de la Cacica au avut un caracter special: s-au împlinit 110 ani de la sfinţirea bisericii, s-a inaugurat spaţiul din faţa bazilicii, Piaţa "Sfântul Ioan Paul al II-lea", şi s-a încoronat icoana Maicii Domnului.

Cei mai mulţi dintre pelerini au venit cu autocarele, cu maşinile mici sau cu trenul. Unii au străbătut o parte din drum pe jos. S-au rugat, au cântat, au participat la Liturghii şi la celelalte celebrări, s-au spovedit şi s-au împărtăşit.

Din inimile pelerinilor a răsunat rugăciunea pentru pace, în special la privegherea de rugăciune care a început în noapte, joi, 14 august, la ora 24.00. Ei au cerut darul păcii pentru zonele care suferă din cauza conflictelor: Irak, Fâşia Gaza, Israel şi Ucraina. Au fost amintiţi în mod special creştinii din Irak. Ei trec prin mari persecuţii.

Altarul a fost amenajat în faţa bisericii. Undeva deasupra era scris: "Regina familiilor, roagă-te pentru noi". În spatele altarului era o imagine a icoanei Macii Domnului, în stânga: sfântul Ioan Paul al II-lea, în dreapta: fericitul Anton Durcovici.

Icoana Maicii Domnului a fost încoronată vineri, 15 august, după omilia de la Liturghia hramului care a început la ora 11.00. În urma vizitei în 139 de parohii ale diecezei (28 noiembrie 2010 - 18 decembrie 2013), cu darurile adunate de la credincioşi, icoana a primit un veşmânt nou, precum şi coroana din aur cu pietre preţioase pentru Maria şi pruncul Isus. Pe fundal este inscripţionat un fragment din cântarea "Toată frumoasă eşti, Marie!", iar pe coroana Mariei o rugăciune. La 30 aprilie 2014, icoana restaurată a fost dusă la Vatican, primind binecuvântarea papei Francisc.

La predică, PS Petru Gherghel a precizat: "Astăzi suntem toţi pelerini pe urmele Maicii Domnului, dornici să-l întâlnim pe Cristos, să-l ascultăm şi să-l preamărim. Suntem la umbra sanctuarului marian din Cacica, bazilica minor din anul 2000. (...) Cu profundă iubire, noi, fiii comunităţilor catolice din Dieceza de Iaşi, am primit în ultimii trei ani vizita acestei icoane şi, admirând chipul ei gingaş şi iubitor, am ţinut să-i oferim o coroană şi o nouă haină, care să reprezinte un mic semn de bucurie şi recunoştinţă pentru iubirea şi slujirea ei, precum şi pentru oferta ce ne-a făcut-o, arătându-ni-l şi dăruindu-ni-l pe Fiul său, Mântuitorul şi Dumnezeul nostru".

La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au concelebrat ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa, şi peste o sută de preoţi. Evanghelia a fost proclamată de pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România. Coroanele au fost purtate în procesiune de membrii unei familii îmbrăcaţi în costume populare. La ofertoriu, câte o familie, reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor prezente în Bucovina şi în dieceză, poloni, germani, ucraineni, o familie de greco-catolici din Maramureş şi o familie de români, toţi îmbrăcaţi în straie populare, au purtat darurile la altar. La finalul Liturghiei s-a dat citire mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, arhiepiscopul de Częstochowa a avut un cuvânt de salut, iar pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii, a mulţumit tuturor. După procesiunea cu icoana în jurul bisericii şi binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini, s-a citit decretul de încoronare, iar PS Petru Gherghel a mulţumit, arătând aprecierea faţă de toţi cei care au contribuit la construirea pieţei, înveşmântarea icoanei sau la buna desfăşurare a pelerinajului.

Cu 110 ani în urmă biserica actuală, care avea să devină în anul 2000 basilica minor, a fost sfinţită. Aceasta a fost construită în stil neogotic în locul alteia mai vechi din 1810. La 16 octombrie 1904, când biserica a fost sfinţită, a fost întronată şi icoana Maicii Domnului. O descriere a acestui eveniment se păstrează de atunci: "Emoţionant a fost momentul când reverendissimii arhiepiscopi, după terminarea ceremoniei sfinţirii, au adus în biserică icoana Maicii Domnului, din capela unde s-a aflat până acum, şi de la altar au binecuvântat cu ea lumea. Mulţi au plâns atunci, căci era greu să nu plângi când Maica Domnului, ca şi cum ar vrea să răsplătească faptul că, în locul bisericuţei sărace şi vechi, i-am închinat o biserică somptuoasă, ne-a binecuvântat. Am împodobit repede altarul, pe care şi-a ocupat locul Regina cerului şi a locuit Domnul Isus în sfântul sacrament - apoi a urmat o frumoasă slujbă. Aceasta a fost oficiată de arhiepiscopul Weber cu o bogată mitră, pe care o dăruise deja bisericii Cacica, asistat de pr. prelat Schmid, şi el cu mitră, doi canonici onorifici şi asistenţi îmbrăcaţi în veşminte aurite, slujba oferită de inepuizabilul în generozitatea sa arhiepiscop Weber".

La începutul Liturghiei de hram s-a inaugurat piaţa din faţa bazilicii. Amenajare acesteia a început la 15 august 2007. La 15 august 2010 a fost dezvelită statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o înălţime de 2,2 m şi o greutate de 800 kg, a fost realizat de o artistă poloneză şi donat comunităţii din Cacica, de comunitatea din Rybnick (voievodatul Silezia) cu care comuna Cacica este înfrăţită. Înainte de a începe ritualul sfinţirii, au luat cuvântul Elena Boloca, primarul comunei, Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, şi Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucureşti. Autorităţile care au susţinut acest proiect au depus în faţa statuii un buchet de flori şi o lumânare aprinsă.

Manifestările pelerinajului au început în ziua de 14 august, ora 10.00, printr-o celebrare penitenţială, adică o celebrare de pregătire pentru spovadă. Sute de preoţi stau la dispoziţia celor care au dorit să-şi mărturisească păcatele şi să primească dezlegarea. La ora 12.00 a fost o Liturghie de deschidere a pelerinajului, apoi după-amiază pelerinii au fost invitaţi să mediteze la patimile Mântuitorului şi să rămână în adoraţie.

La ora 18.00, PS Aurel Percă şi PS József Tamás, alături de peste 50 de preoţi, au celebrat Liturghia pentru tineri. Aproape o mie de tineri, voluntari, seminarişti şi persoane consacrate au fost prezenţi la această Liturghie. Lor li s-au adăugat ceilalţi pelerini. Aproape 200 de tineri au străbătut o bucată de drum pe jos şi au ajuns la Cacica la ora 13.30. Pr. Iosif Dorcu, cel care a ţinut predicile în aceste zile, i-a invitat pe tineri s-o imite pe Maria şi a vorbit despre virtuţile tinerei Fecioare care încă de tânără a spus da lui Dumnezeu.

După Liturghia dedicată tinerilor, la ora 20.30, a avut loc un concert susţinut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica.

Privegherea mariană cu lumânări aprinse la ora 22.00, prezidată de PS Petru Gherghel a fost aşteptată de toţi şi a constituit punctul culminant al zilei.

Celebrările din zilele de pelerinaj au fost transmise de Radio Maria şi pe internet. Liturghia hramului a fost transmisă pe TVR2 şi TVR Iaşi.

Ce au putut să înveţe pelerinii de la Maria? Tinerii au luat-o ca model. Au înţeles că Maria era tânără când i-a spus da lui Dumnezeu. Şi acel da a fost ca un legământ pe care l-a ţinut toată viaţa. Ceilalţi pelerini, atenţi fiind la predicile pr. Iosif Dorcu (care a dezvoltat temele: mari convertiţi prin Maria, prezenţa ei permanentă în lume prin semne şi sanctuare, virtuţi ale Mariei, durerile din Scriptură şi durerile de azi ale Mariei, Maria înviată, ne conduce spre cer), au fost încurajaţi s-o imite pe Maria în rugăciune, slujire şi credinţă. Majoritatea au plecat reînnoiţi sufleteşte şi cu dorinţa de a merge mai hotărâţi pe drumul care duce spre cer.

Pr. Cornel Cadar

Imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]. şi pe site-ulhttp://adriancuba.ro/cacica-icoana

Digi24 Iaşi: "Jurnalul Digi24 Iaşi", din 13 august 2014, despre pelerinajul de la Cacica, cu intervenţia telefonică a pr. Cornel Cadar (14 august)

Iaşi TV Life: Dezbatearea zilei "Pelerinaj de credinţă la Cacica" (13 august)

TVR Iaşi: Ediţie a emisiunii "Vară pentru voi" dedicată pelerinajului şi hramului de la Cacica (8 august 2014)