Nu recita, ci roagă-te şi meditează Rozariul

Catolicii care se roagă Rozariul trebuie să redescopere natura contemplativă a rugăciunii şi nu doar să îl recite în viteză, dacă doresc cu adevărat să le fie transformate vieţile, a susţinut un preot dominican. “Rozariul va aduce multe haruri în vieţile noastre – dacă rugăciunea se face în mod corect”, a spus pr. Basil Cole, OP. Dar în ultimele decenii “nu a fost învăţat cum trebuie. Pur şi simplu se recită [...] nu cu devoţiune şi nu aduce atunci har.” Pr. Cole este profesor de teologie morală, spirituală şi dogmatică la Casa de Studii Dominicane din Washington. A scris şi a vorbit mult despre Rozariu şi a fost o perioadă conducătorul Centrului pentru Rozariu din Portland, Oregon.

Pr. Cole a vorbit pentru agenţia de ştiri catolice CNA, la 7 octombrie, în sărbătoarea Fecioarei Rozariului. Sărbătoarea datează din 1571, când o alianţă navală creştină a învins decisiv armata turcă ce ameninţa coastele Europei. Papa Pius al V-lea, care i-a îndemnat pe catolici să se roage Rozariul înainte de bătălie, a atribuit victoria mijlocirii Fecioarei Maria şi a înfiinţat sărbătoarea Fecioarei Victoriei, devenită mai apoi Fecioara Rozariului. Rozariul a fost mereu o rugăciune puternică împotriva lucrării diavolului, iar dacă mai mulţi catolici s-ar ruga corect “nu am avea problemele pe care le-am avut” în ultimii 40 de ani, a spus pr. Cole. “Ne-am fi vaccinat împotriva lumii, a cărnii şi a diavolului”, a afirmat el, iar mulţi catolici ar fi înţeles mai bine “doctrinele dificile ale Bisericii”.

O vorbă veche spune că “familia care se roagă împreună rămâne împreună”, dar nu este neapărat adevărat, deoarece adevărata rugăciune trebuie să vină din minte şi din inimă. “Am ascultat multe spovezi ale multor credincioşi care se roagă Rozariul în familie, dar după o vreme se satură de el pentru că nu au ştiut cum să se roage corect. Se grăbesc, îl fac foarte rapid. Îl recită de parcă ar fi un tren accelerat. Nu se gândesc la mistere. Nu se opresc asupra lor”, a spus preotul dominican. Concentrarea pe diferitele roluri ale Fecioarei Maria în timpul recitării Rozariului poate să încurajeze adevărata contemplare, a explicat pr. Cole.

“Aş vrea să îi fac pe oameni să înceapă să se gândească la importanţa rolului Fecioarei Maria ca regină, ca mamă, ca mediatrix, ca redemptrix”, a spus el, “ca Noua Evă. Ce înseamnă că este Noua Evă? Dacă Eva a dus moartea, Maria a adus viaţa. [...] Maria este cauza cauzei mântuirii. Cauza cauzei salvării noastre. A te gândi la aceste adevăruri de credinţă şi la aceste concluzii teologice despre Fecioara Maria îţi va stimula mintea să contempli în timp ce spui Rozariul.” Pr. Cole a oferit câteva sfaturi concrete pentru cei ce doresc să se roage bine Rozariul. De exemplu familiile ar putea face intenţionat o pauză înaintea fiecărui mister, pentru a se gândi la viaţa Mariei şi a lui Isus conform misterului. Sau ar putea oferi o decadă pentru o intenţie specifică.

Dacă Rozariul se face individual, decadele ar putea fi împărţite de-a lungul zilei, pentru a avea mai mult timp pentru reflecţie. Pr. Cole susţine că este mai bine să faci o decadă încet şi meditând bine, decât să alergi printr-un întreg Rozariu. “Răspândeşte-l într-o zi: o decadă acum, o decadă atunci… Meditează şi păstrează tăcerea. Dar ne este teamă de singurătate şi de tăcere.” Simţul contemplaţiei a fost pierdut de mulţi, dar dacă ar fi recuperat, rugăciunea ar întări persoanele şi familiile. “Dacă este făcut corect, (Rozariul) poate întări relaţia într-o căsătorie. Deoarece într-o căsătorie te confrunţi cu încercări şi dificultăţi. Ai nevoie de răbdare şi bunătate”, iar Rozariul “ne dă haruri”.

Sursa http://www.catholicnewsagency.com

Preluare de pe site-ul catholica.ro, 10.10.2014