Pelerinajul absolvenţilor de liceu, promoţia 2015

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, la sanctuarul diecezan de la Cacica, Oficiul pentru Pastoratia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, a organizat pelerinajul intitulat "Cu Maria la începutul maturităţii noastre", dedicat tuturor absolvenţilor de liceu din promoţia 2015.

Cu acest prilej, tinerii însoţiţi de pr. Lucian Adam, pr. Petru-Sebastian Tamaş şi profesorii coordonatori au păşit sfioşi în faţa mamei cereşti, mulţumindu-i pentru sprijinul acordat în cei patru ani de liceu şi rugând-o să îi ajute în continuare pentru a depăşi cu bine acest ultim impas din viaţa unui elev, examenul de bacalaureat.

Participanţii, reuniţi din toate judeţele din regiune, au fost întâmpinaţi de pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc la intrarea în Cacica, alături de care au pornit într-o procesiune spre biserica-sanctuar, unde au rostit sfântul Rozariu.

Cu multă bucurie au fost întâmpinaţi şi găzduiţi de către parohul basilicii minor, pr. Daniel-Anton Lucaci, urându-le o zi binecuvântată alături de sfânta Fecioară Maria. S-a început cu o scurtă meditaţie, prezentată de pr. Petru-Sebastian Tamas, unde le-a împărtăşit elevilor cele cinci lucruri pe care trebuie sa le înveţe de la sfânta Maria: mulţumire, alteritate, rugăciune, iubire şi apostol.

La ora 12.00 s-a celebrat Liturghia solemnă, prezidată de pr. Iosif Bisoc, prin care cei prezenţi i-au mulţumit Domnului pentru această oportunitate.

Programul a continuat cu o pauză de masă şi cu adoraţia euharistică, animată de tinerii din zona Bacău, încheindu-se cu gândurile sincere ale părintelui Daniel Lucaci, parohul de Cacica.

În drum spre casă, elevii însoţiţi de pr. Lucian Adam, s-au oprit la Nisiporeşti, unde s-au rugat la mormântul Veronicăi Antal, o tânără martiră propusă spre beatificare. Această zi a reprezentat pentru elevi o evadare spre rugăciune, spre acea linişte interioară şi încredere de sine de care au nevoie în perioada care urmează.

Acest lucru se reflectă şi din impresiile tinerilor, pe care le-au mărturisit plini de bucurie:

"A fost o experienţă plăcută şi nouă, deoarece fiecare dintre noi a putut medita la ceea ce posedă în suflet! A fost plăcut să văd alţi tineri dispuşi în a-şi exprima principiile de viaţă, fiind în acelaşi timp în comuniune cu alte persoane văzute pentru prima dată! Mă bucur că am putut participa la o astfel de zi!" (Diana, Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" Bacău).

"Această experienţă a fost unică, deoarece momentele pline de rugăciune, pace şi meditaţie mi-au dat multă încredere şi astfel sunt mai sigură de propriile mele puteri. Am încredere că Dumnezeu mă va ajuta să reuşesc la acest examen şi să ajung acolo unde îmi doresc" (Ioana Alexandra Butacu, C.N.P. "Ştefan cel Mare" Bacău)

"A fost o zi frumoasă în care ne-am recreat sufleteşte şi am plecat cu mai multă energie şi încredere în perspectiva perioadei ce urmează". (Monica Adam, Colegiul Tehnic "Henri Coandă", Bacău)

"A fost o zi minunată, deoarece ştiu că odată cu gândurile pe care le-am avut din momentul în care am intrat în sanctuar, am simţit că lucrurile pe care le doresc, se vor îndeplini". (Andreea, Colegiul Tehnic "Henri Coandă", Bacău)

"Mi-a plăcut tare mult faptul că am reuşit să îmi aud vocea interioară şi, mai ales, liniştea pe care am căpătat-o... Îţi mulţumesc că mi-ai oferit această şansă!" (Silvia Bordeianu, C.N. de Artă "George Apostu" Bacău)

"Dorinţa de a merge la Cacica ne-a deschis sufletul pentru a avea mai multă încredere în sfânta Fecioară Maria, acest pelerinaj la sanctuar m-a liniştit sufleteşte, fericirea a pătruns ca un fulger în inima mea. Mă simt împlinită şi determinată pentru a studia mai mult pentru propriul viitor, deoarece mă gândesc că Dumnezeu mă are mereu în pază. Cele cinci povesti ascultate astăzi au trecut prin mine ca un exemplu care trebuie îndeplinit zilnic M - Mulţumire, A - Alteritate, R - Rugăciune, I - Iubire, A - Apostol. Rugăciunea mă face fericită. Simt asta cu adevărat. Sper să termin cu bine şi să mă întorc pentru a-i mulţumi Sfintei Fecioare Maria!" (Daniela, Colegiul Tehnic "Henri Coandă" Bacău)

"A fost o experienţă frumoasă, care m-a ajutat să mă relaxez, scăpând de stresul de acasă". (Paul-Emilian Matei, Colegiul "Grigore Antipa" Bacău)

"A fost a doua oară când am intrat într-o biserică catolică (sunt ortodoxă). Şi sincer? A fost cea mai liniştitoare zi a vieţii mele. M-am simţit alături de Dumnezeu, am evadat din viaţa monotonă şi m-am alăturat Lui". (Ana Maria Ţ., Colegiul "Grigore Antipa" Bacău)

"O amintire. Această zi a reprezentat o amintire. Revederea sanctuarului, total schimbat de acum mulţi ani, a făcut ziua să fie specială, dar nu numai atât - privind atentă la colegii de şcoală, plini de credinţă, de evlavie, nu m-aş fi aşteptat. Am rămas uimită de credinţă lor şi aş dori într-o bună zi, cu ajutorul lui Dumnezeu, al lui Isus şi al sfintei Fecioare, să fiu o creştină adevărată cum sunt şi ei". (Sabina Andrei, C.N.P. "Ştefan cel Mare" Bacău)

"Ne bucurăm că am avut parte de o asemenea zi alături de asemenea persoane, în sanctuarul marian de la Cacica. Îi mulţumim Domnului pentru că ne-a inspirat să luam această decizie de a ne alătura grupului pe ultima sută de metri. Îi mulţumim Domnului pentru sfaturile, învăţăturile pe care le-am cules astăzi prin intermediul pr. Petru Sebastian Tamaş, pr. Iosif Bisoc, şi nu în ultimul rând, pr. Lucian Adam, doamnelor profesoare şi gazdelor din Cacica şi Nisiporeşti. A fost o zi plină de har şi bucurie sufletească". (Camelia şi Mariana, Colegiul "Mihai Eminescu" Bacău)

Emilia Pârţac

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]