Hramul secundar - Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Duminică, 11 octombrie 2015, la Cacica, în bazilica minor, la ora 11.00, s-a celebrat hramul secundar - Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului.

Anul 1905 a fost primul an în care s-a celebrat pentru prima dată acest hram, după cum menţionează părintele Slominscki, în scrisoarea din 22 decembrie 1905: "Evenimentul cel mai important din cronica noastră a anului 1905, este Pelerinajul la Maica Domnului a Sfântului Rozariu pe care l-am introdus anul acesta pentru prima dată. Dar, pentru prima dată, pelerinajul a reuşit. A venit lume destul de multă, dar abia dimineaţa, deoarece să vină în ajun şi să doarmă sub cerul liber, e prea frig, timpul fiind destul de înaintat spre iarnă...".

Într-o atmosferă identică cu cea descrisă de părintele, din îndepărtatul 1905, a fost celebrat hramul şi pelerinajul, mai ales al bucovinenilor, la sanctuar în acest an, 2015. Pe o vreme de adevărată iarnă, deoarece zăpada nu a contenit să cadă neîntrerupt timp de mai bine de treizeci de ore, în cursul dimineţii, la ora 9.30, părintele Stanislav-Ioan Cucharec a prezidat sfânta Liturghie în limba polonă, urmată de recitarea Rozariului în limba română.

La ora 11.00, a început Liturghia solemnă a hramului, prezidată de părintele decan, Iosif Păuleţ, care a îndemnat pe toţi cei prezenţi, pelerini şi credincioşi ai parohiei noastre, să ofere acest act de cult, ca şi toate rugăciunile ce le vor înălţa Maicii Domnului, Regina Rozariului, pentru buna reuşită a Sinodului Episcopilor, convocat la Roma de papa Francisc, cu tema "Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea contemporană".

Elocventă a fost învăţătura din cadrul omiliei, ţinută de părintele Virgil Blaj, OFMConv., profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, care a reuşit să expună pe înţelesul fiecărui participant, istoria, semnificaţia şi importanţa pe care o are rugăciunea Rozariului în viaţa credincioşilor catolici. Spiritualitatea sfântului Ioan Paul al II-lea, citată în repetate rânduri, a condus cu siguranţă mintea şi sufletul creştinilor adunaţi la sărbătoare, spre ceea ce înseamnă, preţuirea acestei rugăciuni şi spre îndemnul adresat de acelaşi Sfânt Părinte, de a lua iarăşi în mâini Rozariul.

În exortaţia apostolică Evangelii gaudium a Sfântului Părinte Francisc, găsim scris: "Acolo, în sanctuare, se poate observa cum Maria îi adună în jurul său pe fiii care cu atâta trudă vin ca pelerini pentru a o vedea şi a se lăsa priviţi de ea. Acolo găsesc puterea lui Dumnezeu pentru a suporta suferinţele şi oboselile vieţii". Fie ca Maria, Mamă gingaşă şi Regină puternică, să păşească cu fiecare dintre noi, fii încredinţaţi ei, ca să nu rătăcim şi să ne îndreptăm paşii spre Cristos, Cuvântul Veşnic, întrupat în familia de la Nazaret, model şi călăuză pentru familiile lumii de astăzi.

Regina Sfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cristian Pal