Pelerinajul bolnavilor şi al personalului medical la Cacica

Vineri, 13 mai 2016, s-a desfăşurat la Cacica pelerinajul bolnavilor şi al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare şi socio-caritative. Acesta se realizează anual în Dieceza de Iaşi, cu ocazia Zilei Bolnavului. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, sanctuarul marian de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

În Dieceza de Iaşi a devenit deja tradiţie ca în această zi bolnavii să nu fie însoţiţi doar cu o rugăciune, ci să fie purtaţi în pelerinaj spre Cacica, spre sanctuarul Maicii Domnului. În această Zi a Bolnavului putem să-i cerem lui Isus milostiv, prin mijlocirea Mariei, Mama sa şi a noastră, să ne dea tuturor această dispoziţie de slujire a celor nevoiaşi şi în mod concret a fraţilor noştri bolnavi.

Chiar dacă a plouat aproape toată ziua, cei bolnavi însoţiţi de cei dragi, sub coordonarea preoţilor din parohie, a persoanelor consacrate şi a personalului medical, au fost prezenţi în număr mare. Ţinând cont de anul în care ne aflăm, Anul Jubiliar al Milostivirii, cei aproximativ 1.000 de credincioşi au obţinut indulgenţa plenară, intrând pe Poarta Sfântă şi participând cu evlavie la ceremonia celebrată în sanctuar.

Părintele paroh, Anton Daniel Lucaci, OFMConv. a întâmpinat pelerinii urându-le bun venit în casa mamei cereşti, sfânta Fecioară Maria. Ca pregătire pentru sacramentul Spovezii, cei prezenţi au avut posibilitatea de a participa la celebrarea penitenţială, urmată de recitarea sfântului Rozariu.

La începutul sfintei Liturghii pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, a transmis celor prezenţi cuvântul de salut: "Astăzi, când celebrăm la nivel local Cea de-a 24-a Zi Mondială a Bolnavului, Maica Domnului ne reaminteşte rolul lui Dumnezeu în viaţa noastră. Dumnezeu este iubire şi ne îngrijeşte pe fiecare dintre noi cu o dragoste nespusă. Sacrificiile şi greutăţile din fiecare zi pot fi daruri ale lui dacă ştim să le luăm în calcul aşa cum trebuie. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să reverse în viaţa noastră o ploaie de binecuvântări şi cu această ocazie, a pelerinajului bolnavilor la Cacica".

Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat pr. Anton Daniel Lucaci, OFMConv., rectorul sanctuarului şi parohul comunităţii din Cacica, pr. Eugen Robu, pr. Iulian-Eugen Kropp, reprezentantul Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje, pr. Egidiu Condac, directorul general al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, şi peste 30 de preoţi din parohiile diecezei.

Cântările au fost susţinute de corul format din adolescentele şi tinerele de la Centrul de Plasament "Sfântul Iosif", program al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, dirijat de Mădălin Munteanu şi acompaniat la orgă de Daniel Duma.

După-amiază pelerinii au participat la adoraţia euharistică care a fost pregătită de Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus şi a fost condusă de pr. Eugen.

Pelerinajul la Cacica s-a încheiat cu sfinţirea obiectelor religioase.

Preluare www.caritas-iasi.ro

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel poate fi urmărită în [ înregistrarea video].