Haideți, creștini, la Maria!

Invitație la pelerinajul de la Cacica

A rămas vie în inimile tuturor credincioșilor vizita pe care a făcut-o Sfântul Părinte papa Francisc în România, în perioada 31 mai - 2 iunie. Au fost pentru toți zile pline de har, care vor fi întipărite în sufletul și amintirea multor oameni de bunăvoință. Și creștinii din Moldova, din Dieceza de Iași și nu numai, au avut șansa să îl întâlnească pe papa la Iași, în ziua de 1 iunie.

Este cunoscută evlavia pe care Sfântul Părinte o are către Sfânta Fecioară Maria, astfel încât, în Dieceza noastră de Iași, nu se putea o surpriză mai minunată decât întâlnirea Sfântului Părinte cu Maica Domnului de la Cacica și cu toți credincioșii, sub mantia ei de mamă. Atunci, printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană care a stat mai multe zile în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost purtată spre scena din fața Palatului Culturii, însoțită de reprezentanți ai familiilor, în timp ce era rostită rugăciunea Rozariului, rugăciune așa de dragă sfintei Fecioare Maria.

Din toată inima, în numele tuturor celor prezenți, episcopul Petru Gherghel i-a oferit în dar papei Francisc o copie după icoana Maicii Domnului de la Cacica. "Primiți, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte și prinos de recunoștință!", a spus atunci păstorul diecezei.

Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuța Domnului, de această dată la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica. Aceeași emoție ne încearcă și acum când vă chemăm la Cacica să trăim momente de înălțare sufletească împreună cu Mons. Iosif Păuleț, noul episcop al Diecezei de Iași, cu episcopul emerit Petru Gherghel, care va veni la sanctuar să mulțumească Maicii Domnului pentru cei 41 de ani ca păstor în fruntea diecezei noastre, cu episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu episcopii invitați, păstorii parohiilor noastre și părinții formatori din seminariile și casele de formare, cu tinerii și poporul credincios. Este o dorință din partea Bisericii Universale să rămânem uniți aproape cu păstorii diecezei.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

*

Programul pelerinajului

* * *

Pentru Solemnitatea Ridicării la Cer a Fericitei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer, vă propunem un pasaj din viziunile sfintei Ecaterina Emmerick (1774-1824), călugăriță și mistică augustiniană.

Din Viața Mariei de sfânta Ecaterina Emmerick:

Iubiți fii și fiice ale Mariei, vă invităm și vă așteptăm cu drag să ne strângem în jurul Mamei noastre cerești la Sanctuarul Marian de la Cacica și aici, asemenea Apostolilor și ucenicilor, să ne rugăm și să medităm asupra misterelor mântuirii noastre. Alături de noi va fi și Maria, Femeia Rugătoare și Mama iubitoare a neamului omenesc, care ne va conduce din nou la Isus Cristos. Susținuți de Ea, vom stărui în rugăciune aici pe pământ, pentru ca într-o zi să ne putem bucura împreună cu Ea pentru toată veșnicia, acolo sus în Cer, unde Maria se află deja și mijlocește pentru noi.

În dragostea lui Cristos,

Frații franciscani de la Cacica