COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica - Primul pelerinaj cu PS Iosif Păuleț, ca episcop al Diecezei de Iași

Mii de pelerini vor fi și anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2019, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Anul acesta este primul pelerinaj la care va fi prezent și PS Iosif Păuleț, în calitate de nou episcop al Diecezei de Iași. Până la consacrarea episcopală, PS Iosif a fost decan al Decanatului de Bucovina, unde se află sanctuarul din Cacica. La unele celebrări va participa și ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Credincioșii care nu vor putea ajunge personal la Cacica, vor avea posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar sau să le urmărească pe pagina de facebook a sanctuarului.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți credincioși din Polonia, Germania, Ungaria - credincioșii vor fi însoțiți de PS János Székely, episcop de Szobathelyi -, Austria, Italia, preoți, autorități civile. Printre pelerini vor fi: ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Miercuri, 14 august 2019, la ora 12.00, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ținute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic, animată de copii, ministranți, tineri, seminariști și persoane consacrate. Excelența Sa va rosti și predica la această sfântă Liturghie.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălța din inimile pelerinilor.

În ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Miguel Maury Buendía, iar predica va fi ținută de pr. Virgil Blaj, OFMConv., predicatorul pelerinajului de la Cacica de anul acesta. La această sfântă Liturghie PS Iosif Păuleț, noul păstor al Diecezei de Iași, va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi și aproape 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

În prima sa scrisoare pastorală, dată ca o invitație la pelerinajul de la Cacica, cu titlul: "Cacica, loc privilegiat al întâlnirii omului cu Dumnezeu", PS Iosif Păuleț, păstorul diecezei, se îndreaptă spre cei care doresc să vină la Cacica și să trăiască ceea ce au trăit și trăiesc pelerinii la acest sanctuar, care "simt în acest loc sfânt că formează o singură familie, în care Tată este Dumnezeu, frate, Isus Cristos, însuflețitor, Duhul Sfânt, iar sfânta Fecioară Maria, adevărată Mamă cerească". Ca nou păstor al Diecezei de Iași, PS Iosif îi îndeamnă pe credincioși la finalul scrisorii pastorale: "Mergând la Cacica, rugați-vă și pentru noul păstor pus în fruntea diecezei; rugați-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugați-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iași ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră a tuturor!"

Anul acesta, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost adusă la Iași pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc, din ziua de 1 iunie. În fața ei, papa s-a recules, rostind și rugăciunea de consacrare a tinerilor și a familiilor la Maica Domnului.

Cu siguranță, de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czêstochowa (Polonia), va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

În seara aceleiași sărbători, 15 august, la ora 18.30, la Iași, PS Aurel Percă va prezida Liturghia pontificală de hram al catedralei și va rosti și cuvântul de învățătură. Excelența Sa își sărbătorește în această zi și ziua de naștere. Alături vor fi și PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czêstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță


Persoane de contact:

- pr. Anton Mărăndescu (paroh de Cacica): (tel. 0230/237009, 0763/318635)

- pr. Felix Roca (tel. 0741/501481; 0769/288978 - pentru pelerinajul tinerilor)

* * *

Programul pelerinajului