COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica 2021

Mii de pelerini sunt așteptați anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2021, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, ora 11.00, vor participa PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Antal Majnek, episcop de Muncaci - Ucraina. Pelerinii sunt invitați să respecte măsurile de prevenție în vigoare în această perioadă.

Sâmbătă, 14 august, la ora 12.00, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Părintele provincial va ține și predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului.

La ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleț, animată de copii, ministranți, tineri, seminariști și persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălța din glasurile și din inimile pelerinilor.

În ziua de hram, duminică, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de PS Iosif Păuleț, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi și aproape 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea pastorală dată ca o invitație la pelerinajului de la Cacica, cu titlul "În jurul lui Isus și al Mamei sale la Cacica" (link: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202108016), PS Iosif Păuleț i-a invitat pe credincioși, în aceste timpuri dificile, să se îndrepte către sanctuarul Sfintei Fecioare de la Cacica: "Avem cu adevărat nevoie, asemenea ucenicilor lui Isus, de puțină odihnă, de liniște și rugăciune, astfel încât să redescoperim fundamentele vieții noastre și să putem da un sens la tot ceea ce trăim și realizăm pe pământ. Iată de ce doresc să vă invit și anul acesta la pelerinajul care va avea loc la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica".

Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct on-line de ERCIS Media și ERCIS FM, departamentele audio-video ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czêstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski și Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de Presă
Pr. Adrian Blăjuță

________________________________________

Persoane de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

- pr. Anton Mărăndescu (paroh de Cacica): (tel. 0230/237009, 0763/318635)

* * *

Programul pelerinajului

* * *

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală "În jurul lui Isus și al Mamei sale la Cacica"

  • TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Sanctuarul din Cacica" (16 noiembrie 2014)