Sărbători mariane
Apariţia Sfintei Fecioare la Lourdes - 11 februarie
Faptele amintite din această minunată sărbătoare s-au petrecut într-o mică localitate de la poalele Pirineilor, localitate numită Lourdes, în anul 1858.
În ziua de 11 februarie, tânăra Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani împreună cu sora ei şi cu o vecină a pornit să adune câteva braţe de crengi uscate, în apropiere de stanca Massabielle. Dar pentru asta trebuiau să treacă cu piciorul apa râuleţului Gave, dar Bernadeta era bolnavă de astm şi a hotărât să rămână în urmă. Deodată aude un vuiet ce clatină copacii apoi îşi ridică ochii spre cer şi uimită observa o "doamnă" îmbrăcată în alb, ce era încinsă cu o panglică aurie şi care avea o înfăţişare strălucitoare, care o priveşte şi îi zâmbeşte. Doamna avea în mâini un rozariu, iar Bernadeta văzând aceasta scoate şi ea rozariul şi se roagă împreună a treia parte din Rozariu. Apariţia se repetă în ziua de 18 februarie. Doamna a zâmbit către Bernadeta atunci când ea a stropit cu apă sfinţită locul arătării, apoi i-a vorbit spunându-i: "Vreţi să fiţi bună şi să veniţi aici timp de 15 zile? Nu vă promit să vă fac fericită în aceasta lume, ci în cealaltă". În cursul apariţiilor ce au urmat, Doamna a invitat-o pe Bernadeta să se roage pentru păcătoşi şi să-i îndemne pe oameni să facă pocăinţă.
La 25 februarie Doamna a invitat-o să bea apă dintr-un izvor, arătându-i locul unde se afla. Bernadeta răscoleşte cu degetele pământul, atunci un fir subţire de apă îşi face apariţia şi încetul cu încetul se adună în gaura săpată. Bernadeta bea o înghiţitură şi se spală pe faţă.
În ziua de 2 martie, Doamna i-a spus copilei să comunice preoţilor dorinţa ei ca să se facă procesiune şi să se contruiască o capelă în acel loc. Parohul s-a arătat neîncrezător şi a tratat-o foarte aspru pe Bernadeta spunându-i să ceară de la Doamna dezvăluirea numelui, iar în ziua de 25 martie, Doamna i-a dat răspunsul: "Eu sunt Neprihănita Zămislire".
Mulţimi tot mai numeroase au început să se îndrepte spre Lourdes. Autorităţile au interogat-o şi au ameninţat-o pe Bernadeta şi au interzis accesul la grotă. Apoi, după mai multe cercetări, drumul la grotă a fost lăsat liber chiar din ordinul împăratului Napoleon al III-lea.
Fapte minunate, vindecări miraculoase, transformări sufleteşti neaşteptate, toate verificate nu numai de Biserică dar şi de o comisie medicală formată din 30 de persoane, dovedeau că în acel loc Dumnezeu îşi arată mila şi puterea într-un mod deosebit.
Astăzi milioane de pelerini se îndreaptă spre Lourdes pentru a experimenta vindecările realizate de Dumnezeu sub ochii Precuratei Fecioare Maria Neprihănit Zămislită.
Prelucrare de Diana Gal