Sărbători mariane

Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes - 11 februarie

Faptele amintite din această minunată sărbătoare s-au petrecut într-o mică localitate de la poalele Pirineilor, localitate numită Lourdes, în anul 1858.

În ziua de 11 februarie, tânăra Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani împreună cu sora ei și cu o vecină a pornit să adune câteva brațe de crengi uscate, în apropiere de stanca Massabielle. Dar pentru asta trebuiau să treacă cu piciorul apa râulețului Gave, dar Bernadeta era bolnavă de astm și a hotărât să rămână în urmă. Deodată aude un vuiet ce clatină copacii apoi își ridică ochii spre cer și uimită observa o "doamnă" îmbrăcată în alb, ce era încinsă cu o panglică aurie și care avea o înfățișare strălucitoare, care o privește și îi zâmbește. Doamna avea în mâini un rozariu, iar Bernadeta văzând aceasta scoate și ea rozariul și se roagă împreună a treia parte din Rozariu. Apariția se repetă în ziua de 18 februarie. Doamna a zâmbit către Bernadeta atunci când ea a stropit cu apă sfințită locul arătării, apoi i-a vorbit spunându-i: "Vreți să fiți bună și să veniți aici timp de 15 zile? Nu vă promit să vă fac fericită în aceasta lume, ci în cealaltă". În cursul aparițiilor ce au urmat, Doamna a invitat-o pe Bernadeta să se roage pentru păcătoși și să-i îndemne pe oameni să facă pocăință.

La 25 februarie Doamna a invitat-o să bea apă dintr-un izvor, arătându-i locul unde se afla. Bernadeta răscolește cu degetele pământul, atunci un fir subțire de apă își face apariția și încetul cu încetul se adună în gaura săpată. Bernadeta bea o înghițitură și se spală pe față.

În ziua de 2 martie, Doamna i-a spus copilei să comunice preoților dorința ei ca să se facă procesiune și să se contruiască o capelă în acel loc. Parohul s-a arătat neîncrezător și a tratat-o foarte aspru pe Bernadeta spunându-i să ceară de la Doamna dezvăluirea numelui, iar în ziua de 25 martie, Doamna i-a dat răspunsul: "Eu sunt Neprihănita Zămislire".

Mulțimi tot mai numeroase au început să se îndrepte spre Lourdes. Autoritățile au interogat-o și au amenințat-o pe Bernadeta și au interzis accesul la grotă. Apoi, după mai multe cercetări, drumul la grotă a fost lăsat liber chiar din ordinul împăratului Napoleon al III-lea.

Fapte minunate, vindecări miraculoase, transformări sufletești neașteptate, toate verificate nu numai de Biserică dar și de o comisie medicală formată din 30 de persoane, dovedeau că în acel loc Dumnezeu își arată mila și puterea într-un mod deosebit.

Astăzi milioane de pelerini se îndreaptă spre Lourdes pentru a experimenta vindecările realizate de Dumnezeu sub ochii Precuratei Fecioare Maria Neprihănit Zămislită.

Prelucrare de Diana Gal