Sărbători mariane

Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe - 12 decembrie

Un indian aztec convertit fusese botezat în anul 1525 la vârsta de 57 de ani sub numele de Juan Diego. Deși locuia la vreo 15 km de Mexic, el venea în fiecare zi pentru a participa la Liturghie. La 9 decembrie 1531, cum era pe drum, trecând pe lângă o colină ce se afla în apropierea unui templu închinat unei zeițe, el a auzit concertul magnific a mii de păsări. Ridicând capul, a văzut un nor alb înconjurat de un minunat curcubeu. Din lumina albă ce ieșea din nor el a văzut apărând o femeie tânără și frumoasă, învăluită de o lumină puternică, o lumină ce dădea colinei un ton minunat. Natura strălucea asemenea unor pietre prețioase iar colina se încorona cu pietre în culorile curcubeului ca și când un foc interior le iradia. Doamna stătea acolo, deasupra colinei metamorfozate și era de o frumusețe ieșită din comun încât i-a tăiat suflarea lui Juan Diego. Hainele ei străluceau într-un mod supranatural însă lumina și culoarea dispăreau în fața splendorii chipului și privirii ei.

Un zâmbet plin de iubire și compasiune l-a întâmpinat pe Juan Diego, care se apropia. Ea își manifestă dorința ca templul zeiței să fie înlocuit cu o biserică închinată lui Dumnezeu. Un episcop ce a fost înștiințat l-a rugat pe Juan să ceară de la Doamnă un semn înainte de a începe construirea bisericii. Sfânta Fecioară i-a cerut lui Juan să urce în vârful colinei să culeagă trandafirii ce creșteau acolo și să-i aducă. Juan Diego a executat aceasta și a adus Fecioarei frumoșii trandafiri găsiți acolo. Ea a făcut un minunat buchet pe care Juan l-a dus episcopului povestindu-i ce s-a întâmplat. Apoi și-a deznodat de după gât poala tilmei iar trandafirii au căzut pe jos. Văzând aceasta episcopul a căzut în genunchi, iar surprinzător imaginea sfintei Fecioare era imprimată în culori exact așa cum îi apăruse mesagerului său care nu bănuia nimic. Episcopul a așezat trandafirii în capela sa, în fața sfântului Sacrament împreună cu tilma cu icoana miraculoasă.

Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe este singura icoană ce s-a imprimat ea însăși în interiorul tilmei lui Juan Diego. Portretul ei își păstrează în mod miraculos culorile din 1531, iar tilma care îi servește drept suport își păstrează proprietățile naturale. Ea ne arată că trăiește mereu în icoana ei! Studii oftalmologice realizate pe ochii Mariei au detectat faptul că, apropiind de ei o sursă de lumină, retina se contractă iar îndepărtând-o se dilată din nou, exact cum se întâmplă într-un ochi viu. Temperatura fibrei de agavă menține o temperatură constantă de 36,6 grade asemănătoare aceleia a unui om în viață. Unul dintre medicii ce analizau mantia și-a așezat stetoscopul sub pamblica pe care o are Maria la brâu și a auzit bătăi ce se repetau ritmic, la 115 pulsații pe minut, ca la un copil în sânul matern.

Studii științifice nu reușesc să descopere originea coloritului ce formează icoana, nici modul în care a fost pictată. Oamenii de știință de la NASA au afirmat că materialul care formează culorile nu aparține niciunui grup de elemente cunoscute pe pământ. S-a trecut o rază laser lateral peste țesătură și s-a constatat faptul că la această coloratură nu se află nici pe față nici pe dos ci culorile plutesc la o distanță de zecimi de milimetru deasupra țesăturii, fără a o atinge. Culorile plutesc în aer pe suprafața mantiei. Fibra de agavă, care constituie pânza icoanei, nu poate dura mai mult de 20-30 de ani. Acum câteva secole s-a pictat o replică a icoanei pe o pânză din fibră de agavă însă aceasta s-a dezintegrat după câteva decenii. În aproape 500 de ani de la minune, icoana Mariei este le fel de rezistentă ca în prima zi.

Știința nu-și explică originea incoruptibilității pânzei. În 1791 s-a vărsat din greșeală acid clorhidric în partea de sus a pânzei. În decurs de 30 de zile fără vreun tratament anume, țesutul afectat s-a reconstruit în mod miraculos. Stelele vizibile pe mantia Mariei reflectă configurația exactă și poziția pe care o avea cerul Mexicului în ziua în care s-a produs minunea. La începutul secolului al XX-lea, un om pus de guvern a ascuns o bombă de mare putere într-un aranjament floral, pe care l-a așezat la picioarele icoanei. Explozia a distrus totul în jur mai puțin pânza, care a rămas în perfectă stare de conservare.

Știința a descoperit că ochii Mariei dețin cele trei efecte de refracție a imaginii a oricărui ochi omenesc. În ochii Mariei s-au descoperit minuscule imagini omenești pe care nici un artist nu le-ar putea picta. Sunt două scene și amândouă se repetă în ambii ochi. Imaginea a fost mărită cu ajutorul tehnologiei digitale și s-a descoperit faptul că în ochii săi este reprodusă figura indianului Juan Diego desfăcând pânza înaintea episcopului.

Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe este că femeile însărcinate sau mamele care au născut să vină să se închine și să-și prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecției celei care l-a primit și l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.

Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe, roagă-te pentru noi!

Prelucrare de Diana Gal