Sărbători mariane
Sfânta Fecioară Maria, Regină - 22 august
Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină a fost instituită de papa Pius al XII-lea în anul 1955. Până la reforma calendarului liturgic, sărbătoarea se ţinea la 31 mai, ca o încoronare a lunii dedicate Mariei. Ziua de 22 august era rezervată pentru cinstirea Inimii Neprihănite a Mariei, dar în zilele noastre este dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regină pentru a sublinia legătura dintre regalitate şi glorioasa ridicare la cer.
Din punct de vedere uman este greu să-i atribuim Mariei titlul de stăpânitoare, ei care s-a proclamat "roaba Domnului" şi a trăit umilă şi necunoscută. Sfântul Luca în "Faptele Apostolilor" o arată pe Maria în mijlocul apostolilor, rugându-se împreună cu ei, şi formează inelul de legătură care îi ţine uniţi cu cel Înviat pe apostolii lipsiţi de harul Duhului Sfânt. Maria este regină pentru că este mama lui Cristos, regele, şi pentru că întrece orice făptură în sfinţenie. Regalitatea Mariei e strâns legată de regalitatea Fiului ei. Căci dacă Isus, Fiul lui Dumnezeu, este regele cerului şi al pământului, Maria, Mama Fiului lui Dumnezeu, nu poate fi decât regina cerului şi a pământului. Cu alte cuvinte, regalitatea Mariei derivă din maternitatea divină. Titlul de Regină dedicat Mariei este expresia cea mai curată şi mai delicată de iubire faţă de sfânta Fecioară.
Invocând-o pe Maria ca regină, nu facem altceva decât să exprimăm cu un singur cuvânt tot ceea ce este fermecător în ea: frumuseţea, strălucirea, curăţia şi bunătatea ei, maternitatea şi grijă pe care ea o poartă faţa de noi cei rămaşi în această vale de lacrimi, care implorăm ajutorul sau ocrotirea ei, pentru ca într-o zi să contemplăm împreună cu ea strălucirea lui Dumnezeu. Coroana de regină a Mariei este Fiul ei şi fratele nostru Isus Cristos întreg şi total. Maria ne-ar putea spune şi nouă astăzi, ceea ce spunea apostolul Paul atunci când scria creştinilor din Tesalonic: "Cine este speranţa, bucuria, coroana noastră de slava? Nu sunteţi voi, înaintea Domnului Nostru Isus Cristos la venirea lui? Da, voi sunteţi slava şi bucuria noastră". Fiecare dintre noi formăm o părticică preţioasa din această coroana. Fiecare dintre noi acţionăm în conformitate cu Cristos, care este capul Trupului mistic, Biserica sa şi în conformitate cu cei din jurul nostru, care tindem la acelaşi scop.
Maria deşi este regină ea este Mama noastră care se poartă cu noi cu o adevărată delicateţe. Ea este cea care distribuie cu mâinile sale pline harul milostivirii Domnului. Pe ea o invocăm în fiecare zi şi cerem protecţia sa: mulţi creştini au o devoţiune deosebită faţă de ea şi o invocă în mod deosebit sâmbăta, lăudând-o prin cântare şi rugăciuni, în mod deosebit prin rugăciunea Bucură-te, Regină.
Prelucrare de Diana Gal