Sărbători mariane

Inima Neprihănită a Mariei

Cultul Inimii Neprihănite a Mariei este un cult de hiperdulie iar originea acestuia se regăsește în evanghelia lui Luca unde se spune că "medita toate aceste lucruri în inima ei". Sfinții Părinți vor menționa această devoțiune în scrierile lor, iar începând cu secolul al XIII-lea va dobândi popularitate.

Această sărbătoare a fost instituită în anul 1805. În 1917, Fecioara Maria a cerut celor trei copii de la Fatima consfințirea omenirii la Inima sa: "... Eu voi veni să vă cer consfințirea lumii către Inima mea neprihănită și împărtășania de reparare în prima sâmbătă a lunii". În ziua de 10 decembrie 1925, Fecioara Maria a apărut sorei Lucia având alături pe Pruncul Isus. Fecioara puse o mână pe spatele Luciei și îi arată o inimă încoronată cu spini ce o avea în cealaltă mână. În același timp Isus spuse: "Fie-ți milă de Inima Preasfintei mele mame, care este acoperită cu spinii pe care oamenii nerecunoscători îi înfing fără încetare, fără ca vreunul să facă un act de reparație pentru a le scoate". Apoi Preasfânta Fecioară spuse: "Privește fiica mea, inima mea încoronată de spini, pe care oamenii nerecunoscători înfing fără încetare cu înjurăturile de Dumnezeu și ingratitudinile lor. Măcar tu încearcă să mă mângâi, și spune tuturor că toți cei care timp de cinci luni în fiecare primă sâmbătă din lună se vor spovedi, vor primi sfânta Împărtășanie, vor recita o parte din Rozariu și vor sta împreună cu mine timp de 20 minute meditând cele 20 mistere ale Rozariului, cu intenția de a-mi oferi reparația, eu le promit ca îi voi asista în ora morții cu toate harurile necesare pentru mântuirea lor". Cultul a fost extins la întreaga Biserică Catolică în anul 1944, după consacrarea întregii omeniri făcută de papa Pius al XII-lea, în seara zilei de 31 octombrie 1942, consacrare reînnoita în ziua de 8 decembrie a aceluiași an. Consfințirea cerută de Preasfânta Fecioara s-a împlinit la 25 martie 1984 când papa Ioan Paul al II-lea a consacrat omenirea la Inima Neprihănită a Mariei în comuniune cu cea mai mare parte a episcopilor Bisericii Catolice.

Inima Mariei este reușita minunată a adevărului, a harului și a iubirii lui Cristos, care a venit pe acest pământ să refacă inima omului. În timpul Bunei-Vestiri, în inima Mariei au fost jucate destinul omenirii și sensul istoriei. În inima umilă a Mariei credința a exprimat acel DA, adică: Amen-ul care deschide inima umană pentru planul lui Dumnezeu. În inima Mariei Dumnezeu a pus toate calitățile unei inimi care este mereu disponibilă să împlinească voința sa. Maria a fost din veșnicie ferită de păcatul strămoșesc și este martora principală a ascultării credinței împreună cu Abraham.

Credincioșii trebuie sa fie conștienți că cinstind-o pe Maria asigură tronul Fiului lui Dumnezeu pentru veșnicie.

Prelucrare de Diana Gal