Sărbători mariane

Nașterea Sfintei Fecioare Maria - 8 septembrie

Biserica sărbătorește ziua venirii în lume a Mariei tocmai pentru faptul că este un moment hotărâtor în realizarea planului de mântuire urmat de iubirea veșnică a lui Dumnezeu. Nașterea Mariei este minunată și sublimă că până și îngerii se bucură și tresaltă de bucurie, căci prin Maria a venit bucuria în toată lumea.

Sfinților Ioachim și Ana lumea întreagă le este îndatorată pentru ca prin ei Dumnezeu a făcut cel mai frumos dar făcut lumii de-a lungul veacurilor. Se bucură întreg pământul deoarece nașterea sfintei Fecioare prevestește ceasul apropiatei eliberări. De această naștere se bucură însăși Sfânta Treime pentru că în Maria Tatăl își vede Pruncul ca și capodoperă a mâinilor sale, Fiul își privește mama, iar Duhul Sfânt își admiră mireasa.

Această naștere nu a fost ca la ceilalți copii deoarece ei se nasc cu păcatul strămoșesc și e necesar ca apa botezului să-i purifice de acest păcat cu care se nasc, iar Maria nu. Ea a fost aleasă încă din veșnicie ca să fie mama celui care este iubire crucificată. Ea este aleasa lui Dumnezeu, dar simultan este exemplu demn de urmat pentru noi creștinii.

Această naștere semnifică vestea cea bună adusă întregii Biserici, dar și a inaugurat viața preasfântă a ei, viața și mai minunată a lui Isus și viața Bisericii care este extensiunea misterioasă a lui Isus Cristos.

Originea acestei sărbători datează din secolul al V-lea. Între anii 430-480 pe locul unde tradiția spune că s-a aflat casa în care s-a născut sfânta Fecioară, la Ierusalim, s-a ridicat o biserica închinată Mariei. Sărbătoarea Nașterii Mariei s-a extins mai întâi în Răsărit apoi, începând cu secolul al VII-lea și în Apus. Papa Serghei I (687-701) a introdus-o la Roma.

După cum bine se știe cele patru evanghelii nu vorbesc nimic despre părinții Fecioarei. Dar informații despre mama Mântuitorului și părinții săi descoperim în mai multe documente vechi. Cel mai vechi document care vorbește despre părinții Mariei este evanghelia apocrifă "Protoevanghelia lui Iacob" ce a circulat printre creștini în secolul al II-lea. Biserica ne invită în această zi să contemplăm lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu începută în mod minunat încă de la nașterea ei și să încercăm să o imităm cât mai bine în viața noastră de fiecare zi.

Prelucrare de Diana Gal