Scrisoare pastoralã: Ne cheamã Sfânta Fecioarã

Cãtre toþi preoþii ºi credincioºii din Moldova

"Sufletul meu preamãreºte pe Domnul... pentru cã mari lucruri a fãcut în mine Cel Atotputernic" (Lc 1,46.49).

Cu acest imn de laudã, sfânta Fecioarã recunoaºte cã ea este în întregime darul lui Dumnezeu, cã a primit de la el lucruri mari, iar pentru toate acestea atitudinea ei este de recunoºtinþã, pentru cã a fost fãcutã vrednicã sã devinã Mama lui Dumnezeu, pentru cã a scutit-o de pãcatul strãmoºesc, pentru cã a asociat-o la realizarea planului de mântuire, pentru cã a creat-o "plinã de har".

Pentru toate acestea, sfânta Fecioarã îl laudã pe Dumnezeu...

Sfânta Fecioarã este aceea care ºi-a deschis larg braþele ºi inima pentru a primi plinãtatea darului lui Dumnezeu ºi astfel a devenit modelul oricãrui om, care trebuie sã se lase iubit de Dumnezeu ºi faþã de care trebuie sã fie plin de recunoºtinþã.

De aceea, Maria ne cheamã sã-l lãudãm pe Dumnezeu pentru "lucrurile mari pe care le-a fãcut ºi în noi Cel Atotputernic...". Ne cheamã sfânta Fecioarã sã fim recunoscãtori pentru darul vieþii, pentru rãscumpãrarea adusã de Cristos, pentru toate darurile cu care Dumnezeu ne copleºeºte în fiecare zi. Maria ne cheamã sã cântãm împreunã: "Preamãreºte suflete al meu pe Domnul...".

Sfânta Fecioarã este Mama Rãscumpãrãtorului, Fecioara înþeleaptã, Mama familiei din Nazaret. Biserica a vãzut în Maria, de la început, imaginea femeii atentã ºi capabilã sã accepte planul lui Dumnezeu, sã asculte de glasul Duhului Sfânt, sã coopereze la realizarea planului de rãscumpãrare. Maria este imaginea femeii capabilã sã-l laude pe Domnul pentru minunile sãvârºite în viaþa ei. Maria este Mama Bisericii încã de la începuturile ei.

"Dacã ai cunoaºte darul lui Dumnezeu!" (In 4,10), spune Isus samaritencei în timpul unui colocviu minunat, în care se vede câtã stimã ºi preþuire are pentru demnitatea oricãrei femei ºi pentru vocaþia care-i permite sã participe la misiunea sa.

De-a lungul veacurilor, Dumnezeu a continuat sã realizeze "lucruri mari" în istoria neamului omenesc prin femei generoase ºi capabile de sacrificii, care ºi-au înþeles vocaþia lor. "Biserica mulþumeºte tuturor femeilor ºi fiecãreia în parte: mamelor, surorilor, soþiilor; mulþumeºte pentru persoanele consacrate lui Dumnezeu, pentru femeile dãruite slujirii atâtor fiinþe umane... pentru femeile care vegheazã asupra fiinþei umane în familie, care este semn fundamental de comunitate umanã; pentru femeile care lucreazã... aºa cum au ieºit din inima lui Dumnezeu cu atâta frumuseþe ºi bogãþie... aºa cum au fost cuprinse de iubirea veºnicã a lui Dumnezeu... Biserica ne îndeamnã sã mulþumim pentru toate aceste manifestãri ale "genului feminin", pentru toate carismele pe care Duhul Sfânt le-a dat femeilor în istoria poporului lui Dumnezeu, pentru toate victoriile pe care ea le datoreazã credinþei, speranþei ºi iubirii lor" (Ioan Paul al II-lea, Mulieris dignitatem).

Maria, care "precede Biserica pe calea credinþei, a iubirii ºi a unirii perfecte cu Cristos" (Lumen gentium, 63), ne îndeamnã sã ne cinstim mamele care vor accepta viaþa ce se va naºte din ele, care vor primi copiii ca adevãrate daruri ale lui Dumnezeu, care vor învãþa pe copiii lor, vãzându-i cum cresc "în vârstã, înþelepciune ºi har", care vor fi exemple de virtuþi umane ºi creºtine. Mame ºi femei care, asemenea Mariei, trebuie sã fie capabile sã ofere ocrotirea ºi gingãºia lor ºi altor persoane.

La aceasta ne îndeamnã sfânta Fecioarã: sã ne rugãm pentru darul vieþii, pentru copii, pentru mame sfinte.

O, sfântã Fecioarã din Cacica, împreunã cu toþi pelerinii de la marele sanctuare din Loreto, Lourdes, Fatima, Czestochowa, Maria Radna, te rugãm binecuvânteazã mamele ºi surorile noastre ºi fã sã fie binecuvântate pe pãmânt ºi în România! Ai tãi suntem ºi voim sã fim ai tãi!

În aceastã lunã, sfânta Fecioarã ne cheamã la Cacica. Ne îndreptãm spre acest sanctuar pentru a arãta cinstirea pe care o dãm Mamei noastre cereºti. Ei am fost încredinþaþi încã de pe cruce, am devenit copiii ei prin preþul sângelui lui Cristos.

Cãtre ea ne îndreptãm ºi vrem sã-i spunem cã ne încredinþãm ocrotirii ei de mamã, cã dorim sã rãmânem mereu statornici credinþei noastre.

Cu ea vrem sã-l lãudãm ºi sã-l preamãrim pe Dumnezeu pentru cã este mereu cu noi.

Ne vom uni în lauda lui Dumnezeu cu toþi pelerinii din Moldova, din întreaga Românie, precum ºi cu cei veniþi din alte þãri, în special cu Excelenþa sa Kupinski Rysford, episcop auxiliar de Lublin (Polonia) ºi Excelenþa sa Giuseppe Molinari, episcop de Rieti (Italia).

Petru Gherghel, episcop de Iaºi

(publicat în Lumina creºtinului, august 1995)