Veniți la Cacica

Se apropie luna august în care sfânta Fecioară Maria, Madona Neagră, ne așteaptă la Cacica. Precum luna mai, luna primăverii și a florilor, luna vieții și a tinereții spirituale este luna Mariei, tot așa și luna august, luna miezului de vară, luna luminii și a căldurii, luna roadelor bogate ale câmpului, este dominată și însorită de marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

În zilele de 14 și 15 august 1995 la Cacica se coboară raiul pe pământ. Mulțimi nenumărate de suflete, aprinse de iubirea sfântă către Regina Îngerilor, din tot cuprinsul țării și de peste hotare, își îndreaptă inimile și pașii spre plaiurile Bucovinei, frumoasa grădină, spre Maria. Aici la Cacica zecile de mii de suflete își împletesc glasurile lor cu glasul corurilor cerești, repetând la nesfârșit ecoul mesajului ceresc al arhanghelului Gabriel: "Bucură-te, Marie - Ave, Maria!". Aici la Cacica, mai mult decât oriunde în țară, Maria ni-l dă pe Isus, fiul ei! Din brațele ei materne Isus vestește tuturor fără încetare vestea ce bună, evanghelia, și revarsă raiul pe pământ.

Cacica este țara minunilor și a convertirilor, cetatea Maicii Domnului și a harurilor, pământ sfânt, colț de rai, drum spre cer, poarta mântuirii. Cacica este Lourdes-ul și Czestochowa României, stea călăuzitoare, bucuria inimilor!

Desigur, pelerinajul la Cacica este o mare suferință și o mare pocăință, dar în același timp o sfântă baie sufletească pentru înviorarea și curățirea conștiințelor în drum spre Dumnezeu.

Veniți la Cacica pentru ca luna august, și în acest an, să fie plină și bogată în sfințenie! Veniți la Cacica pentru ca în tot anul, sufletul să fie plin și rodnic în fapte rodnice de viață veșnică.

Prin Maria la Isus, prin Isus la mântuire!

Pr. Ion Parțac

* * *

Programul pelerinajului - 1995

14 august:
08.00 primirea pelerinilor;
10.00 deschiderea pelerinajului;
12.00 Sfânta Liturghie solemnă concelebrată;
14.00 devoțiuni mariane în biserică și la grotă;
16.00 "Calea sfintei cruci" în jurul bisericii;
17.00 ora de adorație la Preasfântul Sacrament în biserică;
18.00 Sfânta Liturghie solemnă concelebrată;
20.00 procesiuni și cântări mariane pe grupe;
22.00 Sfântul rozariu solemn;
23.00 procesiune cu lumini în jurul sanctuarului.

15 august:
06.00 Sfânta Liturghie solemnă concelebrată;
08.00 Sfânta Liturghie în limba maghiară în biserică; sfânta Liturghie în limba ucraineană la grotă;
09.00 Sfânta Liturghie în limba polonă în biserică; sfânta Liturghie în limba germană la grotă;
11.00 Sfânta Liturghie pontificală;
14.00 Închiderea pelerinajului.

(publicat în Lumina creștinului, august 1995)