Scrisoare pastoralã: Cacica va fi declarat sanctuar naþional
Cu Maria spre marele jubileu al anului 2000
În scrisoarea apostolicã "Tertio millennio adveniente", prin care Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea invitã lumea la întâmpinarea celui de-al III-lea mileniu cu credinþã reînnoitã ºi cu speranþã vie, figura Mariei, Maica lui Cristos ºi a Bisericii, are un loc aparte ºi rolul ei este acelaºi cu acela pe care l-a avut acum 2000 de ani dãruindu-l pe Mântuitorul Isus lumii înfometate ºi însetate dupã adevãr ºi dreptate. Misiunea ei este ºi astãzi, ºi mai ales astãzi, hotãrâtoare.
«Maica Rãscumpãrãtorului, Maica iubirii frumoase va fi pentru credincioºii care se îndreaptã spre mileniul al III-lea steaua care le va cãlãuzi în siguranþã paºii spre întâlnirea cu Domnul. Fie ca smerita Fecioarã din Nazaret, care acum 2000 de ani l-a dat lumii întregi pe Cuvântul Întrupat, sã orienteze omenirea noului mileniu spre cel care este "Lumina cea adevãratã care lumineazã pe tot omul" (In 1,9) TMA 59».
Cu aceste cuvinte o prezintã ºi o recomandã Sfântul Pãrinte. În aceastã luminã vrem s-o privim ºi s-o recunoaºtem ºi noi în drumul de credinþã spre marele jubileu: steaua noastrã cãlãuzitoare spre întâlnirea cu Domnul.
Cunoscând-o ºi contemplând-o ca pe aceea care a fost aleasã sã-l primeascã în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, noi vom putea mai uºor sã-l cunoaºtem ºi sã-l iubim pe cel care a venit ca sã locuiascã între noi (cf In 1,14). «Maria, într-adevãr, îl aratã mereu pe Fiul sãu dumnezeiesc ºi se propune tuturor credincioºilor ca model al credinþei trãite. Biserica, gândindu-se la ea cu pietate ºi contemplând-o în lumina Cuvântului fãcut om, pãtrunde mai adânc, cu veneraþie în sublimul mister al întrupãrii ºi devine tot mai asemenea cu Mirele sãu», ne asigurã Sfântul Pãrinte în aceeaºi scrisoare (cf nr. 43).
Întregul an 1997 (primul din cei trei ani pregãtitori ai marelui jubileu) este dedicat cunoaºterii mai profunde, iubirii mai adevãrate ºi urmãrii mai fidele a Cuvântului întrupat. Vom gãsi în Maria un ghid ºi un sprijin în cunoaºterea ºi iubirea adevãratã a lui Isus. Cultul ei, dacã este înþeles bine, va favoriza apropierea de Isus ºi va face mai eficace iubirea pe care o datorãm unicului Mijlocitor ºi Mântuitor, Domnul nostru Isus Cristos.
Conciliul Vatican II, dorind sã arate locul adevãrat pe care l-a avut ºi-l are Maria în planul de mântuire voit de Tatãl ºi realizat prin Cristos sub puterea ºi lucrarea Duhului Sfânt, precizeazã cu fermitate ºi claritate: «În Maria Biserica admirã ºi preamãreºte vasul cel mai ales al rãscumpãrãrii ºi contemplã cu bucurie, ca într-o icoanã preacuratã, ceea ce ea însãºi doreºte ºi sperã sã fie în întregime (S.C. 103)» ºi continuã în alt document: «Rãscumpãratã în mod atât de sublim în vederea meritelor Fiului ei ºi unitã strâns ºi indisolubil cu el, este înzestratã cu suprema menire ºi demnitate de a fi nãscãtoare a Fiului lui Dumnezeu ºi de aceea fiica predilectã a Tatãlui ºi Templul Duhului Sfânt" (L.G. 53).
Cunoscând-o astfel ºi urmând-o pe acest drum pe care i l-a trasat însuºi Dumnezeu noi vom avea mereu o luminã particularã ºi un exemplu puternic în întâmpinarea lui Cristos care vine. E firesc, ca o mamã, aºa cum este ea, sã conducã cu bucurie ºi cu siguranþã pe fiii ei adoptivi la acela pe care l-a purtat în sânul sãu imaculat ºi l-a dãruit omenirii. Cinstirea ºi ascultarea de ea nu este piedicã în descoperirea lui Isus, cum ar vrea unii sã afirme, ci este un drum firesc de iubire ºi preþuire a Fiului ei, Mântuitorul lumii. Este o adevãratã stea sub oblãduirea cãreia vom pãtrunde mai uºor în misterul lui Cristos, Cuvântul Tatãlui.
Timpul care ne-a rãmas din acest an ne oferã mai departe prilejul de a înainta în credinþa ºi în cunoaºterea celui care s-a întrupat acum 2000 de ani ºi care rãmâne cu noi mereu acelaºi ieri, azi ºi întotdeauna (cf Evr 13,8).
Sanctuarele mariane din întreaga lume devin în aceste zile catedre adevãrate unde se va putea învãþa mai uºor ºi mai bine cunoaºterea lui Cristos ºi iubirea faþã de el.
Cacica, sanctuarul nostru diecezan, ne aºteaptã ºi anul acesta pentru a-l cunoaºte mai bine pe Domnul care vine ºi pentru a-l întâmpina împreunã cu Maria, speranþa noastrã ºi steaua cãlãuzitoare a vieþii cãtre mileniul trei.
Cacica este locul predilect al Maicii Domnului, care ºi-a arãtat ºi-ºi aratã iubirea sa faþã de noi an de an, ºi locul unde noi, fiii ei, vrem s-o însoþim pe drumul credinþei ºi al iubirii faþã de Cristos ºi faþã de Tatãl prin lucrarea minunatã a Duhului Sfânt.
Cacica este ºi rãmâne pentru Bucovina, pentru Moldova, pentru Dieceza de Iaºi, centru de spiritualitate marianã, locul unde Maria continuã sã ne spunã: "Faceþi ceea ce vã va spune el" (cf In 2,7) ºi unde ne asigurã de iubirea fãrã de sfârºit a Fiului sãu, Mântuitorul nostru.
Sanctuarul din Cacica vrem sã devinã casa noastrã comunã, lãcaºul iubirii materne a Mariei ºi termometrul credinþei ºi evlaviei noastre mariane.
Sanctuarul din Cacica, din voinþa poporului creºtin, a preoþilor noºtri ºi a noastrã, cu binecuvântarea ºi bucuria întregului cor episcopal al Conferinþei Episcopilor din România, în ziua de 15 august, în prezenþa nunþiului apostolic din România, va fi declarat Sanctuar naþional spre slava lui Dumnezeu ºi cinstirea Maicii noastre Maria.
La acest sanctuar îi aºteptãm pe tineri, pe credincioºi, pe pãstorii credincioºilor noºtri din toate colþurile diecezei, pe cãlugãrii ºi cãlugãriþele noastre - nu numai pentru 15 august din anul acesta, dar mereu - pe parcursul acestor ani pregãtitori la marele jubileu al anului 2000, pelerini în credinþã ºi încrezãtori în steaua noastrã cãlãuzitoare. În acest sanctuar, Maria va fi cea care vã va întâmpina ºi vi-l va arãta pe Isus care rãmâne cu noi pânã la sfârºitul veacurilor (cf Mt 28,20).
Ne bucurã, aºadar, sã vã îndreptãm invitaþia de a porni în pelerinaj spre marele jubileu cu Maria pentru a vesti lumii cã Isus Cristos este stãpânul timpului ºi al istoriei; a lui sã fie ºi mileniul trei ºi lui sã-i fie cinste ºi slavã în vecii vecilor!
În dragostea lui Cristos ºi a Maicii sale Maria,
PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi
* * *
Programul pelerinajului
Miercuri, 13 august
18.00: Sfânta Liturghie
Joi, 14 august
10.00: Deschiderea, Celebrare penitenþialã, Mãrturisiri
12.00: Sfânta Liturghie concelebratã
16.00: Calea sfintei cruci
17.00: Adoraþie la preasfântul Sacrament
18.00: Sfânta Liturghie concelebratã
22.00: Recitarea sfântului Rozariu, cu predicã
23.00: Procesiunea marianã cu lumânãri
Vineri, 15 august
6.00: Sfânta Liturghie concelebratã
8.00: Sfânta Liturghie în limba maghiarã, în bisericã
9.15: Sfânta Liturghie în limba polonã, în bisericã
9.15: Sfânta Liturghie în limba germanã, la grotã
11.00: Sfânta Liturghie solemnã pontificalã concelebratã, urmatã de procesiune ºi de binecuvântarea bolnavilor
Încheierea pelerinajului
Pr. Iulian Kropp, paroh de Cacica
(publicat în Lumina creºtinului, august 1997)