Scrisoare pastoral: Maria - Sanctuar al Duhului Sfnt

Cu acest titlu, dat Mariei din Nazaret de Conciliul Vatican II n constituia dogmatic Lumen gentium ("Lumina popoarelor") la nr. 53, vrem s o ntmpinm i s o venerm anul acesta pe Madona din Cacica n zilele pelerinajului din 14 i 15 august 1998, srbtoarea Adormirea Maicii Domnului.

Atunci cnd ngerul Gabriel a cobort la Nazaret i i-a adus vestea c ea a fost aleas s fie Mama lui Isus, el a salutat-o cu aceste cuvinte: Bucur-te cea plin de har; Domnul este cu tine (Lc 1,28).

De fapt, plin de har nu nseamn altceva dect plin de Spiritul Sfnt, plin de viaa i darurile pe care el le-a revrsat n sufletul ei. Aceast prezen special i revrsare divin a fcut din fiina ei un adevrat templu sau un sanctuar, lca vrednic de acela care trebuia s se ntrupeze n snul ei.

Sfntul Ioan Damaschinul spunea despre Maria, aleas s fie Mama lui Isus, c "Tatl a predestinat-o, dar puterea sfinitoare a Spiritului a cercetat-o, a purificat-o i a fcut-o sfnt" (Omelia I. 3).

Iat cum o prezint sfntul Conciliu pe Maria:

ntr-adevr, Fecioara Maria, care la vestirea ngerului a primit n inima i n trupul ei cuvntul lui Dumnezeu i a adus lumii viaa, e recunoscut i cinstit ca adevrat Mam a lui Dumnezeu i a Mntuitorului. Rscumprat n mod att de sublim n vederea meritelor Fiului ei i unit strns i indisolubil cu el, este nzestrat cu suprema menire i demnitate de a fi Nsctoarea Fiului lui Dumnezeu i de aceea fiica predilect a Tatlui i templul Duhului Sfnt, ntrecnd cu mult pe toate celelalte fpturi din cer i de pe pmnt, prin acest har cu totul deosebit. (...) De aceea, ea este cinstit i ca membru supraeminent i cu totul deosebit al Bisericii, chipul i exemplul ei desvrit n credin i dragoste, iar Biserica catolic, ascultnd de Duhul Sfnt, o venereaz cu afeciunea pietii filiale ca pe o mam preaiubitoare (LG 53).

Fericii s cunoatem i s avem o astfel de mam nu ncetm de a o venera i cinsti nu numai n sufletul propriu i n casa noastr, nu numai n bisericile noastre comunitare sau parohiale, dar iat i n comun, n sanctuarul dedicat ei din Cacica.

Pentru a-l cunoate pe Tatl care ne-a iubit i ne iubete att de mult, pentru a-l nelege pe Fiul care a venit n lume printr-o fecioar, este bine s privim spre Maria care a conlucrat cu Duhul Sfnt i s descoperim n ea faptele minunate ale lui Dumnezeu i drumul spre misterul mntuirii noastre, drumul spre Isus, centrul istoriei i al cosmosului, drumul spre marele jubileu al anului 2000.

La Cacica o vom ntlni pe aceea care ni-l ofer pe Isus, Fiul Tatlui venic i Fiul ei nscut n timp i ntre oameni.

La Cacica vom nelege cum Maria a tiut s colaboreze cu Duhul Sfnt pentru a se realiza n ea i prin ea planul cel venic al Tatlui, vom ptrunde n sfinenia original a Mariei, plsmuit i fcut o creatur nou de ctre Spiritul Sfnt, fa de care ea n-a fost i n-a rmas pasiv, dar a conlucrat activ cu el nc de la vrsta priceperii pentru a face ct mai intens i mai profund unirea ei cu Dumnezeu.

La Cacica trebuie s descoperim n Maria drumul nostru ctre Dumnezeu i modelul nostru de a conlucra cu Duhul Sfnt, cel care trebuie s ne fac i pe noi s fim i s rmnem sanctuarele sale pe acest pmnt.

Ajutai de cea care s-a nvrednicit s fie cea plin de har, la Cacica, trebuie s simim cum Domnul i de via dttorul lucreaz n noi i ne face s ne adpm fr ncetare din izvorul vieii nemuritoare, din iubirea Sfintei Treimi.

Facem precizarea c anul acesta la pelerinajul de la Cacica vom avea ca invitat pe episcopul de Mnster, dr. Reinhard Lettmann, care va adresa tuturor participanilor un mesaj de credin i de iubire.

Ajutorul fresc i sprijinul pe care l-am primit pn acum din partea Diecezei de Mnster a fost deosebit de mare, iar prezena Excelenei sale n mijlocul nostru vrea s fie o ntrire a dragostei i o desvrire a nfririi i a colaborrii ntre Episcopia de Iai i Episcopia de Mnster.

Dup pelerinajul de la Cacica vom celebra n catedrala din Iai, n construcie, Liturghia solemn a hramului la ora 18.30. Aici vom ntlni pe toi credincioii din Iai i din comunitile vecine.

Tot programul pelerinajului spre Cacica i apoi spre Iai am dori s fie un prilej de a cunoate i mai mult lucrarea harului n sufletul preacuratei Fecioare Maria, Mama lui Isus i a noastr, Regina nlat cu trupul i cu sufletul la cer, i s devin un imbold n drumul nostru de credin.

V invit, aadar, s dm ascultare Duhului Sfnt i s o descoperim pe aceea care ne este nu numai model i icoan, ci cu adevrat mama noastr plin de iubire.

n dragostea Tatlui, a Fiului i a Duhului Sfnt,

Petru Gherghel, episcop de Iai

(publicat n Lumina cretinului, august 1998)