Scrisoare pastoralã: Sanctuarul - loc privilegiat
Spre marele jubileu
Este cunoscutã dorinþa Sfântului Pãrinte de a pregãti cu viu interes ºi cu însufleþire trãirea ºi celebrarea marelui jubileu al anului 2000 ºi am avut ocazia sã aprofundãm înþelesul mesajului sãu din scrisoarea apostolicã Tertio millennio adveniente ºi din bula de declarare a marelui jubileu Incarnationis mysterium din ziua de 29 noiembrie 1998. Marele eveniment al credinþei pe care vrem sã-l retrãim împreunã cu întreaga Bisericã ºi întreaga creºtinãtate se aflã în centrul istoriei noastre ºi deschide perspective veºnice.
"Naºterea lui Isus la Betleem este un eveniment pe care nu-l putem izola în trecut. În realitate în faþa lui se plaseazã întreaga istorie umanã; prezentul nostru ºi viitorul lumii primesc luminã prin prezenþa sa. El este "cel viu", "cel care este, cel care era ºi care vine" (Ap 1,4), ne învaþã Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea.
Evocând acest eveniment al mântuirii, nu facem altceva decât sã aducem un cânt de laudã Trinitãþii, Dumnezeului suprem care ne-a iubit cu o iubire veºnicã ºi ni l-a trimis în lume pe Fiul sãu ca sã ne facem pãrtaºi de aceastã iubire prin Duhul Sfânt care s-a revãrsat din plin în inimile noastre.
Vom începe celebrarea anului sfânt în ziua de Crãciun a acestui an ºi o vom încheia la începutul anului 2001, cu ocazia Epifaniei Domnului. Va fi un lung pelerinaj spre întâlnirea cu Dumnezeu, în orice clipã a anului sfânt ºi vom trãi din plin experienþa drumului nostru de trãire a credinþei ºi de fãurire a fericirii veºnice.
Vom beneficia de momente particulare ºi de manifestãri de credinþã ºi de iubire împreunã cu ceilalþi fraþi ºi surori ale noastre. Vom simþi alãturi de noi exemplul sfinþilor ºi al mãrturisitorilor, dar mai ales o vom simþi alãturi pe Maria, cea care l-a nãscut în trup pe Fiul lui Dumnezeu ºi a devenit, prin colaborarea ei la misterul mânturirii, mama Bisericii ºi mama noastrã.
În cel mai recent document pontifical - din ziua de 29 iunie 1999 - Sfântul Pãrinte ne oferã o ºansã unicã de a trãi din plin sensul credinþei în locurile legate de istoria mântuirii, adicã în sanctuarele pe care Biserica le are, fie de la începuturile credinþei, fie ridicate pe parcursul istoriei.
Sanctuarele sunt cu adevãrat un loc privilegiat al întâlnirii dintre Dumnezeu ºi poporul pelerin. Ele aparþin Vechiului Testament cum ar fi Ur din Caldeea, muntele Horeb, muntele Nebo, celebra mãnãstire de la poalele muntelui Sinai - "Sfânta Ecaterina", sau sunt legate de viaþa pãmânteascã a lui Isus ºi a Mariei: Nazaretul, Betleemul, Muntele Fericirilor, Cenacolul ºi întreg Ierusalimul.
La aceste locuri sfinte ar dori Sfântul Pãrinte sã poatã fi pelerin de credinþã în acest an de graþie, anul sfânt al marelui jubileu.
În finalul scrisorii sale despre pelerinajul anului 2000 spune: "Nu îmi rãmâne decât sã invit cu mare cãldurã întreaga comunitate creºtinã sã se dispunã sufleteºte pentru a celebra ºi trãi marele pelerinaj jubiliar. El va putea fi celebrat în multe feluri ºi locuri - aºa cum am indicat în bula de anunþare a anului sfânt.
Mulþi vor trãi acest pelerinaj mergând efectiv spre aceste locuri, care au aºa de mare relevanþã în istoria mântuirii; toþi în schimb vor trebui sã procedeze la acel pelerinaj interior care are drept scop ruperea de tot ceea ce e în noi sau în jurul nostru, care este contrar legii lui Dumnezeu, pentru a fi capabili de a-l întâlni cu adevãrat pe Cristos, mãrturisind cu tãrie credinþa în el ºi primind de la el harurile bogate ale milostivirii sale.
Însuºi Isus ne este prezentat de evanghelii ca un pelerin continuu trecând dintr-un loc în altul pentru a anunþa împãrãþia lui Dumnezeu. El i-a chemat pe apostoli, spunându-le: "Urmeazã-mã!" ºi ei l-au urmat. Sã simþim cu toþii glasul sãu, vocea ºi apelul sãu la aceastã viaþã nouã".
În acest sens vrem sã pornim ºi noi în pelerinajul nostru local, atât la glasul Sfântului Pãrinte, al Maicii Domnului, dar mai ales al lui Isus, spre locurile noastre de întâlnire cu el, spre sanctuarele noastre din þarã, ºi iatã acum spre Cacica. Aici o vom întâlni pe Maria, ea ni-l va arãta pe Isus; aici vom întâlni pe ceilalþi fraþi ai noºtri ºi aici vom experimenta cu toþii milostivirea Domnului, dragostea Sfintei Treimi.
Cu dorinþa fierbinte de a ne pregãti cât mai bine la marele jubileu ºi cu intenþia de a o simþi alãturi pe Maria în aceste zile premergãtoare la evenimentul anului sfânt ºi cu convingerea cã împreunã cu ea îl vom întâlni mai bine pe Isus în bisericile noastre ºi mai ales în sanctuarul din Cacica, vã dãm întâlnire la acest mare pelerinaj împreunã cu tinerii diecezei în ziua de 14 august 1999 ºi împreunã cu ceilalþi cinstitori ai Maicii sfinte în ziua de 15 august 1999 în jurul altarului lui Isus ºi lângã icoana ei.
Cu aleasã preþuire ºi cu dor de întâlnire în Isus Cristos, prin Duhul Sfânt, spre mãrirea lui Dumnezeu Tatãl.
Petru Gherghel, episcop de Iaºi
* * *
Programul pelerinajului de la Cacica - 1999
În drumul de pregãtire la marele jubileu, Maria ne este mereu alãturi. Chematã sã fie mama lui Dumnezeu, Maria ºi-a trãit pe deplin maternitatea, ducând-o la desãvârºire pe calvar la picioarele crucii. Acolo, printr-un dar admirabil al lui Cristos, ea a devenit ºi mama Bisericii, mama noastrã, arãtând tuturor calea care duce la Fiul sãu.
Fie ca ea, care împreunã cu Isus ºi Iosif, a fost pelerinã spre templul sfânt al lui Dumnezeu, sã protejeze calea tuturor acelora care vor merge în pelerinaj în acest an la Cacica.
Vineri, 13 august 1999
19.00: Sfânta Liturghie
24.00: Sfânta Liturghie la altarul principal
Sâmbãtã, 14 august 1999
10.00: Deschiderea: celebrare penitenþialã, mãrturisiri
12.00: Sfânta Liturghie concelebratã
16.00: Calea Sfintei Cruci
17.00: Adoraþie la preasfântul Sacrament
18.00: Sfânta Liturghie solemnã pentru tineri
22.00: Priveghere marianã: vigilia marianã, vespere, predicã
23.00: Procesiunea marianã cu lumânãri ºi recitarea sfântului Rozariu
Duminicã, 15 august 1999
06.00: Sfânta Liturghie concelebratã
07.30: Sfânta Liturghie greco-catolicã, în bisericã
08.00: Sfânta Liturghie în limba maghiarã, la grotã
09.15: Sfânta Liturghie în limba polonã, în bisericã
09.15: Sfânta Liturghie în limba germanã, la grotã
11.00: Sfânta Liturghie solemnã pontificalã, urmatã de procesiune, binecuvântarea bolnavilor ºi sfinþirea devoþionalelor
Încheierea pelerinajului
Pr. Iulian Eugen Kropp, paroh de Cacica
(publicat în Lumina creºtinului, august 1999)