Pelerinaj spre casa Tatlui

Ce este un sanctuar? Conform Codului de drept canonic "printr-un sanctuar se nelege o biseric sau un alt loc sacru, unde credincioii se duc n numr mare n pelerinaj dintr-un motiv special de evlavie, cu permisiunea ordinariului locului".

Sanctuarul este purttorul unei triple dimensiuni: este mai nti un loc de comemorare, ne amintim c Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai nti; este semnul lui Cristos, "templul cel nou, locuina Celui Venic printre noi"; fiecare sanctuar ne amintete c Tatl "mereu ne-a iubit i ni l-a dat pe Fiul su i pe Duhul Sfnt, pentru c vrea s locuiasc printre noi".

Sanctuarul este, de asemenea, locul prezenei divine, n special prin cuvntul lui Dumnezeu, prin sacramente (n deosebi Euharistia) i prin comuniunea eclezial.

Este, n sfrit, o profeie a patriei cereti: prefigurarea cetii sfinte care este scopul ultim al pelerinajului nostru pe pmnt.

Aproape o mie de tineri din 38 de parohii din Moldova, nsoii de preoi, clugri i clugrie, au pornit din Ilieti smbt, 14 august 1999, la ora 10,30 n pelerinaj spre Cacica. Pelerinajul a fost deschis de Preasfinitul Petru Gherghel i Preasfinitul Joachim Wanke, episcop de Erfurt, printr-o rugciune i o binecuvntare.

La Cacica i-au ntlnit pe ceilali pelerini; s-au rugat i au cntat mpreun. Au meditat la pelerinajele relatate de Sfnta Scriptur i din istorie: i-au amintit de Avram chemat din Ur-ul Caldeii; de Moise i de poporul ales care au strbtut 40 de ani prin pustiu pn au ajuns n ara promis; de Maria care, dup ce a aflat vestea de la nger, n graba mare, a plecat spre verioara sa Elisabeta; de Isus care n fiecare an mergea la templu pentru a se ruga. Pelerinajul este un semn: viaa nsi e un pelerinaj, un drum spre patria cereasc. Pe drumurile acestei viei avem nevoie unii de alii, ne ajutm, ne crm poverile, prindem elan, cteodat ne mpiedicm i apoi pornim iari mai departe.

La Cacica, cei aproape 40 de mii de pelerini au fost ntrii de predicile printelui rector Alois Bulai, iar duminic de predica episcopului diecezei, care a subliniat c s-a mplinit rugciunea fcut anul trecut la Cacica: vizita Sfntului Printe n ara noastr. Apoi, a aezat la picioarele Mariei dou mari dureri ale poporului nostru: copiii ucii nainte de a se nate i mamele care sunt batjocorite pentru c vor s mplineasc voina Domnului. Dup procesiunea n jurul bisericii cu preasfntul Sacrament, pelerinii au primit binecuvntarea ca apoi s se ndrepte spre case, cu gndul i cu sperana c poate vor reveni peste un an, n anul marelui jubileu.

n afar de PS Joachim Wanke, au fost pelerini i Mons. Paolo de Nicolo, responsabil al Casei Pontificale, Rev. Padre Corrado, rector al Seminarului din Nolto (Sicilia), Madre Cristina, superioara Mnstirii benedictine din Arpino, care apoi seara au participat la Liturghia celebrat n catedrala din Iai, cu ocazia hramului.

Pr. Cornel Cadar

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 1999)