Cacica - Bazilica Minor

Marele jubileu al naterii Mntuitorului aduce Diecezei de Iai o recunoatere spiritual marian deosebit: biserica din Cacica, dup ce a fost declarat pe plan local sanctuar naional, acum primete o recunoatere universal pontifical prin declaraia din partea Sfntului Scaun ca fiind bazilic minor, titlu care vrea s indice preuirea pietii cretine ce s-a dezvoltat la acest sanctuar. n Romnia mai sunt nc trei bazilici minore: Maria Radna, umuleu Ciuc i catedrala din Satu Mare.

Pietatea credincioilor fa de acest loc nu este de dat recent. Gsim un articol despre pelerinajul de la Cacica n revista franciscan Viaa chiar nainte de 1918, unde se vorbete despre felul cum se desfura acest pelerinaj. Chiar n timpul regimului comunist, sanctuarul a rmas un focar de evlavie marian, iar acum are credincioi devotai n toat Romnia, care vin n special la 15 august spre a o cinsti pe Regina cerului i a pmntului. Fiind ziua de 15 august o srbtoare deosebit i pentru ortodoci, numit Sfnta Maria Mare, i ei sunt prezeni pentru a o cinsti pe Maica cereasc.

Un cuvnt pentru ce se cheam minor adic mai mic. Patru sunt bazilicile maior, care se afl n Cetatea Etern, iar celelalte, din afara Romei, sunt numite minor, n afara cazului cnd printr-un indult deosebit poate fi declarat bazilica maior i un sanctuar n afara Romei.

Pr. Petru Mare

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 2000)