Cacica - Bazilica Minor

Marele jubileu al nașterii Mântuitorului aduce Diecezei de Iași o recunoaștere spirituală mariană deosebită: biserica din Cacica, după ce a fost declarată pe plan local sanctuar național, acum primește o recunoaștere universală pontificală prin declarația din partea Sfântului Scaun ca fiind bazilică minoră, titlu care vrea să indice prețuirea pietății creștine ce s-a dezvoltat la acest sanctuar. În România mai sunt încă trei bazilici minore: Maria Radna, Șumuleu Ciuc și catedrala din Satu Mare.

Pietatea credincioșilor față de acest loc nu este de dată recentă. Găsim un articol despre pelerinajul de la Cacica în revista franciscană Viața chiar înainte de 1918, unde se vorbește despre felul cum se desfășura acest pelerinaj. Chiar în timpul regimului comunist, sanctuarul a rămas un focar de evlavie mariană, iar acum are credincioși devotați în toată România, care vin în special la 15 august spre a o cinsti pe Regina cerului și a pământului. Fiind ziua de 15 august o sărbătoare deosebită și pentru ortodocși, numită Sfânta Maria Mare, și ei sunt prezenți pentru a o cinsti pe Maica cerească.

Un cuvânt pentru ce se cheamă minor adică mai mică. Patru sunt bazilicile maior, care se află în Cetatea Eternă, iar celelalte, din afara Romei, sunt numite minor, în afara cazului când printr-un indult deosebit poate fi declarat bazilica maior și un sanctuar în afara Romei.

Pr. Petru Mareș

(publicat în Lumina creștinului, septembrie 2000)