Pelerin la Sanctuarul de la Cacica

Cum puteam srbtori "jubileul credinei noastre, anul 2000", dac nu ndreptndu-ne cu toii - cei care nu am putut ajunge la marile centre jubiliare de la Ierusalim sau Roma - fie cu inima, fie i cu pasul de pelerin, pe drumul spre Cacica, pentru a o srbtori pe preacurata Fecioar Maria nlat cu trupul i sufletul la cer, precum i pentru a participa la nlarea acestui sanctuar marian la rangul de bazilic minor (sanctuar privilegiat) prin decretul nr. 263/00/L din 14 martie 2000 dat de nsui Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea, la cererea Diecezei de Iai.

Bazilic minor

Iat-ne deci spre Cacica, i dac aceast cltorie nu este motivat doar de "popasul turistic", ci de a lsa fr cutie vioara inimii la lucrarea harului, pentru a primi i reda vibraia adierilor Duhului, cum numai la casa Maicii adie, atunci toi cei care ateptm indulgena jubileului, vom respira deplin acest zefir ceresc. "Isuse, rmi cu noi! Marie, Mama noastr", sub aceast deviz afiat pe "streaina" casei polone (n curtea bisericii), n al crei cerdac a fost amenajat altarul, s-a nceput Liturghia de deschidere a pelerinajului.

Printele predicator, Mons. Alois Fechet, a invitat pe toi pelerinii i credincioii, indiferent de confesiunea i credina lor, s treac anul 2000 plini de speran i fapte bune pentru a-l bucura pe Dumnezeu n acest an jubiliar, an de hotar, de rspntie a destinului uman, care nu trebuie receptat prin viziunea catastrofal, ci ca pe un an de verificare asupra propriei identiti de cretin, ca pe o ocazie a revelrii iubirii i ndurrii divine. Apoi ne informeaz despre traseul tinerilor pelerini care, cu pancarte i steaguri, se ndreapt spre noi, o imensitate de peniteni spre colina Cacici, spre curtea bisericii binecuvntate de Maica Preacurat, patroana acestei comuniti ce-i serbeaz hramul. Continund, printele predicator ne amintete c fiecare a experimentat iubirea matern a Mariei, care a gsit ieire i medicaie pentru orice suflet ce i s-a ncredinat; puterea pe care o are pe lng Fiul ei determin credincioii de pretutindeni s alerge la ocrotirea i la ajutorul ei. Copleit de haruri i fr prihan, se cuvenea s stea pe tronul de regin alturi de Fiul ei, pentru a ne chema s trim i noi n unire cu Isus, ludnd mrirea harului lui Dumnezeu prin viaa noastr de sfinenie: "Facei tot ce v va spune el". ncheie, mulumind lui Dumnezeu pentru acest impresionant spectacol de credin de la Cacica, spectacol care const n mulimea pelerinilor venii de pretutindeni. A aduga c simt personal aceast nghesuial a celor care se grbesc la poarta strmt a mntuirii!

Dup traseul greu de la gar spre biseric, prin purgatoriul tarabelor ndesate pe drum, unde comerul cu obiecte de cult concureaz pitoresc cu tot felul de stani, brani i alte mruniuri i kitsch-uri (plus un papagal ce trgea lozuri de noroc), iat un moment de derut la finalul Liturghiei - puhoiul de lume se revars (cu bagaje s se aciueze undeva n perimetrul bisericii, deja disputat palm cu palm). Cozi la spovezi; spre rndurile de peniteni care nconjurau altarul i grota n genunchi i peste tot pturi multicolore ce gzduiesc picnicul de prnz, fee necunoscute, dar tiute de Creator, deci comune, apropiate prin rudenia spiritual a vieii venice. Acest an e n special euharistic, s ncepem de aici, de la frngerea pinii cu toii!

Nu se ofer comoditate la Cacica, uvoaiele de pelerini sunt dirijate de programul, fr timpi mori, al pelerinajului, care i-a adunat la Liturghia de la ora 12.00, sau i-a mprtiat pentru prnz, i-a strns iar la venirea tineretului i i-a mpins pe Calea sfintei cruci, ocolind biserica, i iar i-a adunat ntr-o singur inim adoratoare a preasfntului Sacrament, la ora 17.00. Frni de oboseal, suntem revigorai, renscui subit. Maic tu ne odihneti n rugciune! Adoraia e o alergare n braele tale, Isuse!

La Liturghia de la ora 18.00, pstorul diecezei noastre, care nsoete cu rugciunile sale tineretul, a transmis de la altar salutul tinerilor n pelerinaj la Roma i impresia lor: "Capitala Romniei s-a ntins la Roma ca o invitaie la comuniune spiritual cu tinerii din ntreaga lume, de Ziua Mondial a Tineretului. Nuniul apostolic a invitat tinerii s corespund ateptrilor lui Dumnezeu i a evocat perioada grea de dictatur, cnd nu exista, ca acum, libertatea manifestrii exterioare a credinei, i c trebuie s mulumim deoarece n Romnia s-a pstrat vie credina.

Aceast lume n pelerinaje, - dar mai ales n ceremoniile din acest an, prilejuite de jubileul cretintii - este ca pietrele din ru, scoase de curent, splate, strlucind sub razele harului, pentru a se rentoarce la mal, ca s dezmoreasc, la rndul lor, alte pietre spre firul apei, la lumin.

"Ascult-ne Doamne pentru iubirea Mariei", cu asta s-a nceput privegherea marian, ce va fi urmat de procesiunea nocturn cu lumnri, i de recitarea rozariului.

Darul indulgenei plenare, se precizeaz la predic, se d numai dac vom corespunde dispoziiei sufleteti a Mariei, de a se supune voinei divine, de a-l contempla pe Dumnezeu.

Lumnri lng lumnri aruncau valuri de lumin pe feele nlate (ca apele unei oglinzi) n rugciune i cntece de slav, pregtind astfel, mpreun cu solistul acestui cor al beatitudinii sufleteti, episcopul Petru Gherghel, marea srbtoare de mine. Unduirea acestor lumnri, ridicate spre cer la refrene, i aduse jos, iar i iar, cu fiecare denivelare din jurul bisericii (spre Golgota interioar), transfigura expresiile participanilor, nct preau chiar Taborul mbrcat n haina alb a lui Cristos.

Iat-ne sub cerul liber, noaptea devine zi extins sub "umbrela proteciei Mariei", nvingnd teama de ploaie, de frig. Cei care i-au sprijinit somnul lng clopote au fost trezii de dangte puternice i de mulumirea unei voci pentru minunea pe care a fcut-o Maica, fiindc nu a plouat, nici rou n-a fost. Ostenelile vor fi rspltite pe scara spre venicie. La predica Liturghiei de la ora 6.00 ni se amintete c Maica este scara noastr spre Dumnezeu prin fiecare clip a existenei noastre, trit dup modelul su. Un traseu de dre albe de cear n iarba umed, rmase dup noaptea lumnrilor, precum i razele acestei diminei, ce se desfat (nind prin pridvor) pe trsturile icoanei de la Cacica a Maicii lui Dumnezeu, ne pregtesc pentru celebrarea acestei zile.

La ora 11.00, nainteaz ritualic pe panta spre altar, invitaii la sfnta Liturghie solemn i pontifical: Eminena sa cardinalul Luigi Poggi, trimisul special al Sfntului Printe; Excelena sa Jean Claude Prisset; PS Ioan Robu, PS Petru Gherghel; PS Aurel Perc; PS Gheorghe Guiu, arhiepiscop de Cluj; PS Ryszard Karpischi, episcop auxiliar de Lublin, PS Jzsef Tams, episcop auxiliar de Alba-Iulia, ali episcopi i preoi din ar i din strintate. Nuniul salut nceperea srbtorii misterului ridicrii la cer a Mariei, apoi ne vorbete despre decizia Sfntului Printe ca acest sanctuar s fie nlat la marea demnitate de bazilic minor, dovedind afeciunea sa fa de poporul romn, cruia i acord binecuvntarea apostolic. Se d citire decretului din 14 martie privind acest cadou. Cardinalul Poggi ncepe predica n limba latin, prin definirea dogmei nlrii cu trupul i sufletul la cer a Mariei.

ntre toate solemnitile pe care Biserica le dedic sfintei Fecioare, aceasta e cea mai mare, mplinirea misterului pascal n Maria. Toate textele Sfintei Scripturi se raporteaz la acest mister. Balaurul (diavolul) a prigonit pe Cristos i pe Maria, prigonete i trupul mistic al Domnului. O preamrim pe sfnta Fecioar care a precedat ntregul neam omenesc urmndu-l pe Cristos prin nlarea sa la cer pentru a fi mai asemenea cu Fiul su, i noi, mai asemenea cu ea. Magnificat e un rezumat al ntregii istorii a mntuirii, condus de Dumnezeu fr ntrerupere.

Dup ce am trecut n revist cele trei motive de mare bucurie: semicentenarul dogmei privind privilegiul acordat Mariei de ctre Tatl, de a fi scutit de "putrezirea mormntului" i ridicat cu trupul i sufletul la cer, proclamat de Biseric prin hotrrea papei Pius al XII-lea; semnarea decretului privind titlul de onoare al Cacici; darul indulgenei plenare oferit tuturor credincioilor pelerini, prin binecuvntarea pontifical, s-au rostit inteniile n romn, maghiar, polon, francez, german.

Are loc procesiunea marian n jurul bisericii i binecuvntarea devoionalelor, florilor i busuiocului. Nuniul apostolic d citire telegramei papei adresat episcopilor i ierarhilor bisericii din Romnia, iar momentul a fost consfinit ntr-un document, n care se declar imn diecezan "O Marie, o preadulce Mam, sanctuarul e sub scutul tu; dieceza e sub scutul tu; Romnia e sub scutul tu". Episcopul Petru Gherghel a mulumit organizatorilor, tinerilor, seminaritilor, oamenilor de ordine i autoritilor locale.

Tocmai aceast nghesuial de evlavioi ne oblig s ne redescoperim, extinzndu-l pe Cristos cu toi, mprtind cu ei trupul i sngele Mntuitorului i rugndu-ne pentru cei care nu se gndesc la darul euharistic.

Din aceast mulime de suflete Maica va nflori pentru tronul ceresc al Tatlui, viitorul altoi din grdina mpriei sale.

Eugenia Faraon

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 2000)