Pelerini la Cacica

Un pelerinaj marian, fie c este dorit, organizat i fcut cu devoiune i credin, fie c este spontan, cauzat de necesitatea pocinei, a unui itinerar spiritual de vindecare, de purificare, fie din dorina de a o cunoate mai mult pe Preacurata, este un eveniment de credin marcat de un entuziasm i de o manifestare spiritual deosebit.

Anul acesta n perioada 13-15 august 2000, sanctuarul de la Cacica a reunit peste 50.000 de credincioi venii din Dieceza de Iai, din ar i din strintate.

Prezena mare a pelerinilor a fost cauzat de importana pe care acetia au acordat-o Mariei n acest an jubiliar i de recunoaterea spiritual marian universal acordat sanctuarului din Cacica prin declararea bisericii ca bazilic minor.

Cei care au fost prezeni la Cacica vor pstra mult timp ntiprit n minte i n inim ceremoniile i evenimentele care s-au succedat la sanctuar. Att copiii i tinerii, ct i adulii i cei bolnavi au avut posibilitatea "s urce" cu adevrat la sanctuar i s se prezinte n faa Preacuratei i a Fiului ei preaiubit.

Au fost zile de har marcate de rugciune, de cntece care parc nu se mai sfreau, de o iubire cretin fratern exprimat i trit sub privirile duioase ale Mamei noastre cereti. n biseric i n jurul acesteia, la confesionale sau la grot, pe pajitea din faa altarului principal sau pe strzi i n locurile de campare, se putea vedea pe chipurile pelerinilor acea mplinire spiritual marcat de bucurie sau acea dorin arztoare de a-i schimba viaa, de a fi mai buni, mai curai, mai aproape de frai, de Dumnezeu.

La sanctuarul marian de la Cacica dorina dup cele spirituale i bucuria de a fi mpreun, nostalgia dup cer, "fuga de lume" i dorina de purificare s-au ntreptruns n mod tainic i minunat. Pelerinii, mpreun cu persoanele consacrate, cu preoii i episcopii lor, prin rugciunile i iubirea lor sincer fa de Preacurata au artat c doresc i sunt capabili s construiasc o lume bazat pe credin i speran.

Cu minile nlate n semn de rugciune i cu ochii aintii spre cer, prin sacrificii oferite n spirit de credin, prin participare contient la sfnta Liturghie, la spovad i sfnta mprtanie i prin devoiunile i ceremoniile mariane, pelerinii, ca semn de preuire, recunotin i mulumire, au oferit buchetul lor spiritual iubirii inefabile a lui Dumnezeu.

Pr. Mihai Roca

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 2000)