Rsunau cntecele i rugciunile

Am avut emoii atunci cnd am aflat c voi participa la organizarea pelerinajului tinerilor de la Cacica de anul acesta. Printele paroh i toi cei care s-au ocupat de organizarea lui n anii precedeni ne avertizau c trebuie s lum lucrurile n serios. Se estima un numr foarte mare de pelerini cu att mai mult cu ct trebuia avut n vedere faptul c anul acesta este an jubiliar. O importan deosebit a avut-o nu numai numrul pelerinilor, ci i participarea unui numr foarte mare de preoi i episcopi.

Dar ceea ce mi-a dat curaj i ncredere era numrul foarte mare de tineri care aveau s vin pentru a-i ridica rugile ctre Domnul, prin mijlocirea Mariei. Prezena lor, trirea credinei, participarea plin de entuziasm la celebrrile liturgice i tinereea lor aveau s dea un farmec deosebit celebrrilor mariane. La nceput mi-a fost team c nu voi tri zilele de pelerinaj cu aceeai intensitate cu care le vor tri pelerinii propriu-zis. De aceea, dup ce ne-am instalat corturile, am venit n faa Sfintei Fecioare pentru a ne ruga, pentru a-i cnta i pentru a-i ncredina reuita acestui pelerinaj. Am intrat, aadar, n atmosfera specific acestui loc sfnt.

Am participat la sfintele Liturghii la care aglomeraia nu ne-a dat btaie de cap, iar cu dou zile nainte de marea srbtoare, dup ce am primit programul celebrrilor sfinte i indicaiile printelui paroh, Iulian Kropp, am mprit fiecruia ndatoririle, ncercnd s asociem fiecrui loc i fiecrui moment oamenii cei mai potrivii. Din acel moment nici unul din tinerii din Aciunea Catolic sau din Scout, coordonai de asistentul spiritual, pr. Mihai Roca, nu a avut timp dect pentru sfnta Fecioar i cinstitorii ei.

Astfel, n dimineaa urmtoare (luni, 14 august), o parte din tineri au rmas n Cacica pentru a ndruma pelerinii venii cu autocare sau cu un alt mijloc de transport i de a menine ordinea n biseric, la grot i mprejurul lor, iar cealalt parte au plecat spre Ilieti, unde au primit grupurile de tineri, care au parcurs 10 km pe jos spre Cacica. i cu ct ne apropiam mai mult de sanctuar, cu att mai puternic rsunau cntecele i rugciunile. mpreun cu Preasfinitul Petru Gherghel, cu seminaritii i preoii care-i nsoeau, am intrat n Cacica plini de bucurie i de speran. Iar pentru c "micua" bazilic a fost mai ncptoare dect credeam, cei peste 1.450 de tineri din 54 de parohii au avut prilejul s o salute pe Maica Preacurat n sfntul lca nchinat ei.

Au urmat Calea sfintei cruci, adoraia euharistic i sfnta Liturghie pentru tineri celebrat de episcopul auxiliar, Mons. Aurel Perc.

Ziua a culminat cu privegherea marian de sear la care cuvintele Sfintei Scripturi ne-au hrnit sufletele, ne-am rugat i am cntat din toat inima, iar n timpul procesiunii cu lumnri aprinse am alungat ntunericul din jurul nostru nlndu-ne sufletele, asemenea lumnrilor, pe acordurile minunatului cntec "Ave, Maria!". La grot, cntecele i rugciunile au continuat pn spre diminea.

n ziua de 15 august 2000, Adormirea Maicii Domnului, am participat cu emoie i bucurie la Liturghia pontifical la care am primit binecuvntarea apostolic. Acum misiunea noastr, a organizatorilor, se apropia de final.

Abia dup cteva ore a ncetat agitaia care ne cuprinsese pe toi. nc se mai vedea coloana de autocare plecnd i cte un tnr sau cte un btrn mulumit i fericit c a trit asemenea zile de har.

Am plecat de la Cacica puin obosit i foarte mulumit, dar am rmas cu dorina de a o cinsti pe sfnta Fecioar nu numai n srbtorile nchinate ei, ci n fiecare zi.

Romic Sociu

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 2000)