Monografia sanctuarului din Cacica

Localitatea Cacica este cunoscut att prin salina existent ct i prin sanctuarul marian al Bisericii Catolice. Satul se afl n nord-estul Romniei, n "dulcea Bucovin", la 40 km de Suceava i la 18 km de Gura-Humorului. Numele de "Cacica" i are originea din limba slav; kaczika nseamn ra, pentru c n regiune erau numeroase mlatini cu stufri n care miunau crduri de rae slbatice. Pe la anul 1780 s-a descoperit zcmntul de sare din zon, iar n anul 1791 s-a deschis salina i au fost adui muncitori i tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, cei mai muli fiind de religie romano-catolic.

Credincioii catolici venii la munc i stabilii ulterior la Cacica au fost asistai spiritual de preoii din Parohia Gura Humorului. Primul pstor sufletesc a fost, din anul 1795, preotul polonez Clemens. ntruct n Cacica nu era un lca de cult propriu, a fost spat n masivul de sare o mare i frumoas capel cu hramul "Sfnta Varvara", la o adncime de 25 m. Din anul 1799 a urmat preotul Iacob Bogdanovici care, n anul 1810, ajutat de administraia salinei, a zidit prima biseric pe locul unde se afl cea actual. Astfel, a luat fiin Parohia Romano-Catolic din Cacica. La sfinirea primei biserici a fost adus, de la o biseric armeano-catolic din Stanislawow o reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagr" de la Czestochowa - Polonia. Nu se poate data cu exactitate apariia icoanei, dar se presupune a fi din secolul al XVII-lea.

n jurul anului 1900, episcopul Iosif Weber, clugr lazarist de lng Sucevia, ajunge la conducerea Episcopiei de Lemberg (Lvov) i d o nou deschidere localitii i pelerinajelor de la Cacica. Dnsul ncredineaz pastoraia parohiei preoilor lazariti; dispune, ndrum i sprijin zidirea actualei biserici, nceput n anul 1903 i sfinit solemn la 16 octombrie 1904, fiind de fa i arhiepiscopul de Cracovia, Isef Bilczewski. Noua biseric a fost construit dup un proiect din Polonia, n stil neo-gotic n crucier, din piatr cioplit i crmid roie presat, are 40 m lungime, 23 m lime, 14 m nlimea interioar, 50 m nlimea turnului, fiind recunoscut astzi ca adevrat monument de arhitectur, o "perl a Bucovinei".

Un deosebit interes l prezint i "Grota Lourdes", o reprezentare a grotei de la Lourdes din Frana, construit n anul 1936, prin grija preotului Henryk Wchowski, din piatr brut, avnd 12 m lungime, 5 m lime, 5 m nlime, fiind ncadrat de o galerie de 60 m lungime n form de semicerc, susinut de 20 de coloane din beton, ca spaiu acoperit pentru pelerini.

ncepnd cu anul 1992 s-au executat lucrri ample de subzidire i ntrire a pereilor bisericii, cu lucrri de drenaj, datorit terenului slab de sub biseric. S-a montat pardoseala de marmur din biseric, urmnd a se continua cu amenajarea curii interioare i cu nlocuirea acoperiului bisericii, degradat cu trecerea timpului.

Din anul 1904 s-a hotrt celebrarea i participarea oficial la hramul i pelerinajul de la 15 august. Astfel, cultul icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica i pelerinajul din solemnitatea Adormirea Maicii Domnului s-au dezvoltat din ce n ce mai mult, iar numrul pelerinilor din ar i din strintate a fost din ce n ce mai mare. innd cont de pietatea nentrerupt i profund a credincioilor i mai ales de preuirea acestui loc n perioada dictaturii comuniste, n anul 1996, biserica parohial din Cacica a fost declarat "sanctuar diecezan", iar la 15 august 1997, prin decretul episcopului Petru Gherghel, avnd acordul Conferinei Episcopale Catolice din Romnia, sanctuarul din Cacica a fost declarat i recunoscut drept "sanctuar naional". Marea bucurie i momentul culminant pentru Cacica a fost anul jubiliar 2000, cnd sanctuarul a primit titlul de "basilica minor", titlu acordat de ctre Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea prin Congregaia pentru Cultul Divin i Disciplina Sacramentelor, la 14 martie 2000, i proclamat oficial la Liturghia solemn a hramului din 15 august 2000, de ctre cardinalul Luigi Poggi, trimisul special al Sfntului Printe.

Pr. Iulian-Eugen Kropp

(publicat n Lumina cretinului, august 2001)