Aproape 50.000 de pelerini
Primul pelerinaj al mileniului trei de la Cacica a avut loc în zilele de 14 ºi 15 august 2001. Acesta a început prin celebrarea penitenþialã de pe 14 august 2001 de la ora 10.00 ºi prin Liturghia solemnã de deschidere de la ora 12.00.
Dimineaþã au pornit în pelerinaj, pe jos, tinerii - peste 600 din aproape 30 de parohii ale Moldovei. În pelerinaj pe jos a mers ºi Preasfinþitul Petru Gherghel care s-a rugat ºi a cântat împreunã cu tinerii. Le-a vorbit tinerilor, ajunºi dupã prânz în sanctuarul din Cacica, despre modul de a fi cu Cristos ºi Maria în noul mileniu. I-a invitat pe tineri, viitorul diecezei, sã mediteze la sensul pelerinajului: cãlãtorie spre cer. Tot tinerilor le-a fost dedicatã ºi Liturghia de la ora 18.00, dupã ce între timp fusese Calea sfintei cruci ºi adoraþie euharisticã. Pr. Cristian Chinez, predicatorul de anul acesta, i-a îndemnat pe pelerini sã se confrunte cu Maria: idealul de puritate ºi frumuseþe pe care-l cautã toþi.
În afarã de PS Petru Gherghel, printre pelerini s-au aflat mereu PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, ºi PS Anton Coºa, administrator apostolic al Republicii Moldova.
Marþi seara a avut loc privegherea marianã urmatã de procesiunea cu lumânãri din jurul bisericii. Doisprezece tineri au aprins lumânãrile de la lumânarea sfinþitã de episcop ºi apoi au împãrþit luminã mulþimii. O mare de lumini s-a ridicat în Cacica ºi noaptea aproape cã dispãruse. Lumânãrile erau înãlþate cu entuziasm în timpul refrenului: Ave, ave, ave Maria. Toate acestea erau un semn: semnul a ceea ce pelerinii doreau sã fie în sufletul lor. Tot despre semn, despre semnul cel mare care s-a arãtat în cer, conform cãrþii Apocalipsului, vorbise ºi predicatorul; semnul este Maria care conduce la Cristos.
Dupã miezul nopþii, grupuri mari de adulþi, tineri ºi copii au continuat sã cânte ºi sã se roage la grotã.
"Am pierdut de atâtea ori nopþile, spunea un tânãr, oare nu pot sã stau câteva ceasuri cu Isus?" "La Cacica nu se doarme, meditãm, ne rugãm" - a adãugat un adult. "Sunt pentru prima datã venit aici, dar ceea ce am vãzut ºi auzit a fost extraordinar, o sã mai vin" - a mãrturisit un altul.
Aproape cincizeci de preoþi au ajutat la spovezi ºi la distribuirea sfintei Împãrtãºanie. Seminariºti ºi tineri voluntari din diferite asociaþii ale diecezei s-au implicat în organizare.
A doua zi, miercuri, 15 august, la ora 6.00 dimineaþa a fost o sfântã Liturghie în rit latin urmatã de o alta în rit greco-catolic. Apoi s-a celebrat în maghiarã, polonã ºi germanã, dupã programul care era anunþat din timp.
Altarul a fost aºezat în faþa Casei Polone: în afarã de priveliºtea încântãtoare care se putea vedea, era Salina, cea care la mijlocul secolului al XVIII-lea a adunat în jurul ei comunitatea catolicã din Cacica.
Liturghia pontificalã ºi binecuvântarea euharisticã de la ora 11.00 au însemnat celebrarea hramului comunitãþii ºi încheierea pelerinajului. Cei trei episcopi împreunã cu 55 de preoþi au concelebrat aceastã sfântã Liturghie.
Parohul comunitãþii, pr. Iulian Eugen Kropp, a anunþat personalitãþile prezente: Hildegard Puwak, ministru al Integrãrii Europene; Michal Klinger, ambasadorul Poloniei la Bucureºti; Ghiorghi Prisãcaru, senator; Ioan Cuºnir, prefectul judeþului Suceava; primarul comunei. Salutându-i pe invitaþi, oaspeþi ºi autoritãþi, precum ºi pe credincioºi, PS Petru Gherghel a spus: "Un nou mileniu s-a deschis în faþa Bisericii în care suntem invitaþi sã ne aventurãm contând pe Cristos. Trebuie sã avem ochii aþintiþi spre el, aºa cum i-a avut sfânta Fecioarã Maria".
Cuvântul de zidire a fost þinut de PS Aurel Percã. Anul acesta, ziua Mariei a coincis pentru Preasfinþia sa cu împlinirea a 50 de ani de viaþã. Pentru aceasta la finalul Liturghiei a fost aplaudat îndelung. La predicã a vorbit despre cum l-a urmat Maria pe Fiul ei. "Nimeni nu a fost mai disponibil decât ea, nimeni nu l-a iubit mai mult ca ea ºi nimeni nu l-a urmat mai mult... Maria a ºtiut sã vadã pe Dumnezeu care e aproape de suferinþa omului. Ne învaþã sã facem la fel când vedem durerea sub ochii noºtri, când ne preocupãm de lipsa locului de muncã sau când vedem viitorul nesigur pentru noi ºi pentru ai noºtri".
Cu autocarele, cu trenul, cu maºinile sau pe jos, la Cacica, au fost pelerini din toatã þara ºi nu numai; erau pelerini veniþi din Polonia, Franþa, Ungaria, Italia, Spania, Germania ºi Austria; mai mulþi au venit pe jos din Ucraina; un numãr de 17 pelerini au fost din Republica Moldova; ei au trãit cu maximã intensitate procesiunea cu lumânãri.
Pentru douã zile satul din nord-estul României, din dulcea Bucovinã, aflat la 40 de km de Suceava - Cacica - a devenit capitala spiritualã a României. Din 14 martie 2000 sanctuarul de aici a fost declarat bazilicã minorã, dupã ce la 15 august 1997 fusese declarat sanctuar naþional, iar în 1996 sanctuar diecezan.
Pelerinii, ºi anul acesta, au venit cu durerile, bucuriile ºi necazurile lor; s-au spovedit, s-au rugat ºi au cântat în ciuda faptului cã negustorii ambulanþi cu tarabele ºi mãrfurile lor precum muzica de la casetofoanele de pe marginea drumului nu erau în armonie cu sensul pelerinajului. Cei mai mulþi s-au întors acasã reînnoiþi, cu hotãrârea de a fi mai aproape de Dumnezeu ºi cu bucuria cã au înþeles ceea ce sunt chemaþi sã devinã, pentru cã "Mama lui Isus, aºa cum spunea papa Pius al XII-lea, este chipul ºi pârga Bisericii care va ajunge la plinãtate în veacul ce va sã vinã. Acum, însã, ea, Maria, strãluceºte ca un semn de speranþã sigurã ºi de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu".
Pr. Cornel Cadar
Mai multe imagini puteþi vedea în [albumul foto]
(publicat în Lumina creºtinului, septembrie 2001)