Aproape 50.000 de pelerini

Primul pelerinaj al mileniului trei de la Cacica a avut loc n zilele de 14 i 15 august 2001. Acesta a nceput prin celebrarea penitenial de pe 14 august 2001 de la ora 10.00 i prin Liturghia solemn de deschidere de la ora 12.00.

Diminea au pornit n pelerinaj, pe jos, tinerii - peste 600 din aproape 30 de parohii ale Moldovei. n pelerinaj pe jos a mers i Preasfinitul Petru Gherghel care s-a rugat i a cntat mpreun cu tinerii. Le-a vorbit tinerilor, ajuni dup prnz n sanctuarul din Cacica, despre modul de a fi cu Cristos i Maria n noul mileniu. I-a invitat pe tineri, viitorul diecezei, s mediteze la sensul pelerinajului: cltorie spre cer. Tot tinerilor le-a fost dedicat i Liturghia de la ora 18.00, dup ce ntre timp fusese Calea sfintei cruci i adoraie euharistic. Pr. Cristian Chinez, predicatorul de anul acesta, i-a ndemnat pe pelerini s se confrunte cu Maria: idealul de puritate i frumusee pe care-l caut toi.

n afar de PS Petru Gherghel, printre pelerini s-au aflat mereu PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, i PS Anton Coa, administrator apostolic al Republicii Moldova.

Mari seara a avut loc privegherea marian urmat de procesiunea cu lumnri din jurul bisericii. Doisprezece tineri au aprins lumnrile de la lumnarea sfinit de episcop i apoi au mprit lumin mulimii. O mare de lumini s-a ridicat n Cacica i noaptea aproape c dispruse. Lumnrile erau nlate cu entuziasm n timpul refrenului: Ave, ave, ave Maria. Toate acestea erau un semn: semnul a ceea ce pelerinii doreau s fie n sufletul lor. Tot despre semn, despre semnul cel mare care s-a artat n cer, conform crii Apocalipsului, vorbise i predicatorul; semnul este Maria care conduce la Cristos.

Dup miezul nopii, grupuri mari de aduli, tineri i copii au continuat s cnte i s se roage la grot.

"Am pierdut de attea ori nopile, spunea un tnr, oare nu pot s stau cteva ceasuri cu Isus?" "La Cacica nu se doarme, meditm, ne rugm" - a adugat un adult. "Sunt pentru prima dat venit aici, dar ceea ce am vzut i auzit a fost extraordinar, o s mai vin" - a mrturisit un altul.

Aproape cincizeci de preoi au ajutat la spovezi i la distribuirea sfintei mprtanie. Seminariti i tineri voluntari din diferite asociaii ale diecezei s-au implicat n organizare.

A doua zi, miercuri, 15 august, la ora 6.00 dimineaa a fost o sfnt Liturghie n rit latin urmat de o alta n rit greco-catolic. Apoi s-a celebrat n maghiar, polon i german, dup programul care era anunat din timp.

Altarul a fost aezat n faa Casei Polone: n afar de privelitea ncnttoare care se putea vedea, era Salina, cea care la mijlocul secolului al XVIII-lea a adunat n jurul ei comunitatea catolic din Cacica.

Liturghia pontifical i binecuvntarea euharistic de la ora 11.00 au nsemnat celebrarea hramului comunitii i ncheierea pelerinajului. Cei trei episcopi mpreun cu 55 de preoi au concelebrat aceast sfnt Liturghie.

Parohul comunitii, pr. Iulian Eugen Kropp, a anunat personalitile prezente: Hildegard Puwak, ministru al Integrrii Europene; Michal Klinger, ambasadorul Poloniei la Bucureti; Ghiorghi Priscaru, senator; Ioan Cunir, prefectul judeului Suceava; primarul comunei. Salutndu-i pe invitai, oaspei i autoriti, precum i pe credincioi, PS Petru Gherghel a spus: "Un nou mileniu s-a deschis n faa Bisericii n care suntem invitai s ne aventurm contnd pe Cristos. Trebuie s avem ochii aintii spre el, aa cum i-a avut sfnta Fecioar Maria".

Cuvntul de zidire a fost inut de PS Aurel Perc. Anul acesta, ziua Mariei a coincis pentru Preasfinia sa cu mplinirea a 50 de ani de via. Pentru aceasta la finalul Liturghiei a fost aplaudat ndelung. La predic a vorbit despre cum l-a urmat Maria pe Fiul ei. "Nimeni nu a fost mai disponibil dect ea, nimeni nu l-a iubit mai mult ca ea i nimeni nu l-a urmat mai mult... Maria a tiut s vad pe Dumnezeu care e aproape de suferina omului. Ne nva s facem la fel cnd vedem durerea sub ochii notri, cnd ne preocupm de lipsa locului de munc sau cnd vedem viitorul nesigur pentru noi i pentru ai notri".

Cu autocarele, cu trenul, cu mainile sau pe jos, la Cacica, au fost pelerini din toat ara i nu numai; erau pelerini venii din Polonia, Frana, Ungaria, Italia, Spania, Germania i Austria; mai muli au venit pe jos din Ucraina; un numr de 17 pelerini au fost din Republica Moldova; ei au trit cu maxim intensitate procesiunea cu lumnri.

Pentru dou zile satul din nord-estul Romniei, din dulcea Bucovin, aflat la 40 de km de Suceava - Cacica - a devenit capitala spiritual a Romniei. Din 14 martie 2000 sanctuarul de aici a fost declarat bazilic minor, dup ce la 15 august 1997 fusese declarat sanctuar naional, iar n 1996 sanctuar diecezan.

Pelerinii, i anul acesta, au venit cu durerile, bucuriile i necazurile lor; s-au spovedit, s-au rugat i au cntat n ciuda faptului c negustorii ambulani cu tarabele i mrfurile lor precum muzica de la casetofoanele de pe marginea drumului nu erau n armonie cu sensul pelerinajului. Cei mai muli s-au ntors acas rennoii, cu hotrrea de a fi mai aproape de Dumnezeu i cu bucuria c au neles ceea ce sunt chemai s devin, pentru c "Mama lui Isus, aa cum spunea papa Pius al XII-lea, este chipul i prga Bisericii care va ajunge la plintate n veacul ce va s vin. Acum, ns, ea, Maria, strlucete ca un semn de speran sigur i de mngiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu".

Pr. Cornel Cadar

Mai multe imagini putei vedea n [albumul foto]

(publicat n Lumina cretinului, septembrie 2001)