Invitaþie la pelerinaj
"Venim, o Preacuratã, cu inimi iubitoare... la Cacica!"
"Prin harul lui Dumnezeu sunt om ºi creºtin, prin faptele mele sunt un pãcãtos, prin vocaþie sunt un pelerin dintre cei mai mizerabili, cãlãtor dintr-un loc într-altul. Bunurile mele pãmânteºti sunt o traistã pe spate cu puþinã pâine uscatã ºi, în buzunarul interior al hainei, am Sfânta Scripturã. Nimic altceva..."
Aºa îºi începe mãrturisirea, în Povestea pelerinului rus, un autor anonim, care-ºi prezintã intensa sa trãire spiritualã. Dar ce poate însemna pentru un creºtin din zilele noastre un pelerinaj? Pelerinajul este mult mai mult decât o simplã cãlãtorie, este un drum al creºtinului cãtre propriile origini spirituale pentru a continua, cu mai multã speranþã ºi curaj, drumul existenþei sale zilnice. Da, pelerinajul este o cãutare a lui Dumnezeu, o întâlnire intimã cu el într-un cadru religios.
De ce un pelerinaj la Cacica?
Încã de la începuturile acestui aºezãmânt bucovinean, prin prezenþa icoanei miraculoase a Maicii Domnului, copie fidelã a celei de la Czestochowa, s-a dovedit a fi un centru de trãire intensã a credinþei ºi de manifestare a dragostei deosebite a lui Dumnezeu faþã de oameni: un loc retras în care Dumnezeu vorbeºte inimii, un loc în care pelerinul credincios are posibilitatea de a experimenta pe deplin ºi în toate sensurile dragostea lui Dumnezeu faþã de creaturile sale.
Ce putem gãsi la Cacica?
Un sanctuar naþional al Preacuratei, declarat basilica minor în anul jubiliar 2000. Îngrijit de pãrinþii franciscani conventuali, disponibili sã acorde asistenþã spiritualã prin procesiunile ºi devoþiunile la preacurata Fecioarã Maria, prin celebrarea sacramentului reconcilierii, al împãcãrii omului cu Dumnezeu ºi prin celebrãrile euharistice. Prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, creºtinul venit în pelerinaj la Cacica poate trãi experienþa regãsirii lui Dumnezeu!
Când ne putem bucura de aceste privilegii?
Pelerinajele organizate la Cacica încep cu prima sâmbãtã din luna mai ºi se încheie la sãrbãtoarea preacuratei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu. În tot acest timp, în fiecare sâmbãtã, ne putem bucura de urmãtorul program: 9.30: primirea pelerinilor; 10.00: celebrare penitenþialã; 10.30: recitarea sfântului Rozariu; 12.00: sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului, urmatã de expunerea preasfântului Sacrament ºi de binecuvântarea finalã. Punctul culminant al pelerinajelor, ce au în vedere cinstirea Preacuratei, este atins, în fiecare an, prin celebrãrile liturgice din 15 august - sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului.
Pr. Romuald Bulai
(publicat în Lumina creºtinului, august 2002)