Invitație la pelerinaj

"Venim, o Preacurată, cu inimi iubitoare... la Cacica!"

"Prin harul lui Dumnezeu sunt om și creștin, prin faptele mele sunt un păcătos, prin vocație sunt un pelerin dintre cei mai mizerabili, călător dintr-un loc într-altul. Bunurile mele pământești sunt o traistă pe spate cu puțină pâine uscată și, în buzunarul interior al hainei, am Sfânta Scriptură. Nimic altceva..."

Așa își începe mărturisirea, în Povestea pelerinului rus, un autor anonim, care-și prezintă intensa sa trăire spirituală. Dar ce poate însemna pentru un creștin din zilele noastre un pelerinaj? Pelerinajul este mult mai mult decât o simplă călătorie, este un drum al creștinului către propriile origini spirituale pentru a continua, cu mai multă speranță și curaj, drumul existenței sale zilnice. Da, pelerinajul este o căutare a lui Dumnezeu, o întâlnire intimă cu el într-un cadru religios.

De ce un pelerinaj la Cacica?

Încă de la începuturile acestui așezământ bucovinean, prin prezența icoanei miraculoase a Maicii Domnului, copie fidelă a celei de la Czestochowa, s-a dovedit a fi un centru de trăire intensă a credinței și de manifestare a dragostei deosebite a lui Dumnezeu față de oameni: un loc retras în care Dumnezeu vorbește inimii, un loc în care pelerinul credincios are posibilitatea de a experimenta pe deplin și în toate sensurile dragostea lui Dumnezeu față de creaturile sale.

Ce putem găsi la Cacica?

Un sanctuar național al Preacuratei, declarat basilica minor în anul jubiliar 2000. Îngrijit de părinții franciscani conventuali, disponibili să acorde asistență spirituală prin procesiunile și devoțiunile la preacurata Fecioară Maria, prin celebrarea sacramentului reconcilierii, al împăcării omului cu Dumnezeu și prin celebrările euharistice. Prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, creștinul venit în pelerinaj la Cacica poate trăi experiența regăsirii lui Dumnezeu!

Când ne putem bucura de aceste privilegii?

Pelerinajele organizate la Cacica încep cu prima sâmbătă din luna mai și se încheie la sărbătoarea preacuratei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu. În tot acest timp, în fiecare sâmbătă, ne putem bucura de următorul program: 9.30: primirea pelerinilor; 10.00: celebrare penitențială; 10.30: recitarea sfântului Rozariu; 12.00: sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului, urmată de expunerea preasfântului Sacrament și de binecuvântarea finală. Punctul culminant al pelerinajelor, ce au în vedere cinstirea Preacuratei, este atins, în fiecare an, prin celebrările liturgice din 15 august - sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pr. Romuald Bulai

(publicat în Lumina creștinului, august 2002)