Invitaie pentru persoanele consacrate: Cu Maria pornim din nou

n lume exist n cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de brbai i femei care formeaz mpreun marea familie religioas a persoanelor consacrate i a membrilor societilor de via apostolic.

Dac n fiecare zi trebuie s-i mulumim lui Dumnezeu pentru darul vieii, se cuvine totodat s-i aducem recunotina noastr i pentru marele i inestimabilul dar al vieii consacrate, pe care l ofer cu atta generozitate nu numai Bisericii noastre, ci i altor Biserici cretine. Cei care la inspiraia Duhului Sfnt se simt chemai la un astfel stil de via, se ofer lui Dumnezeu n mod special i ncearc s-i nsueasc trsturile caracteristice ale lui Cristos, srac, curat i asculttor (cf. Mt 8,20; Fil 2,8), se strduiesc s se fac prtai de nemrginitele i nebnuitele bogii ale misterului su (Ef 3,8) i prin viaa lor exemplar s fie n lume pentru toi un semn i o invitaie continu i insistent de a accepta mpria lui Dumnezeu, trind ca adevraii fii i fiice demnitatea de motenitori ai acestei mprii.

La cinci ani de la publicarea exortaiei apostolice postsinodale Vita consecrata, plecnd de la invitaia insistent a Sfntului Printe: "Duc in altum", Congregaia pentru Institutele de Via Consacrat i Societile de Via Apostolic au dat un document important care ncearc s fie un rspuns la drama pe care o triete omenirea, victim a urii i a morii. Acest document, care are titlul A porni din nou de la Cristos, vrea s motiveze o dat n plus angajarea rennoit a vieii consacrate n mileniul al treilea.

Cu ocazia pelerinajului la Cacica din 6 octombrie, aa cum a dorit i propus Preasfinitul Petru Gherghel, toate persoanele consacrate din Dieceza de Iai vor avea posibilitatea s reflecteze mpreun asupra propunerilor fcute de congregaie, pentru ca apoi n mod unitar i organizat s poat contribui la gsirea soluiilor ce vor duce cu operativitate mrit la ndeprtarea pericolelor ce amenin omenirea i la contientizarea a ct mai multe persoane i categorii de persoane care, pornind din nou de la Cristos, mpreun cu el, n el i prin el s contribuie la nsntoirea omenirii, care s fie i s se simt salvat efectiv.

Biserica preuiete druirea constant i generoas a acestei elite de fii i fiice, conteaz pe dorina lor de sfinire, pe entuziasmul lor de slujire pentru a favoriza i susine tendina fiecrui cretin spre perfeciune i a asigura solidaritatea cu aproapele, mai ales cu cei nevoiai i suferinzi.

Operele social-caritative puse n slujba poporului lui Dumnezeu i ale societii n diferitele sectoare de evanghelizare, cum ar fi: activiti pastorale, educaie, grija pentru cei bolnavi, sraci i prsii, descoper faa matern a Bisericii.

Avnd n vedere c toate aceste activiti externe solicit la maxim pe cei care le efectueaz, respectiv persoanele consacrate, acestea nu vor putea face fa cerinelor mereu crescnde i din ce n ce tot mai obositoare dect dac vor ncerca s-i menin echilibrul n toate privinele, lucru pe care-l vor atinge dac vor rmne permanent n contact cu Cristos cruia i s-au druit, dac-l vor avea mereu tovar de drum, de la care s primeasc lumin, putere, sfat i ncurajare. De douzeci de secole Isus care a spus: "Iat eu sunt cu voi n toate zilele pn la sfritul lumii" (Mt 28,20), nc nu s-a dezis; el a rmas mereu prezent n Biserica sa, pe care a luminat-o i a inundat-o cu harul su, dndu-i fora de a tri mereu cu mai mult intensitate cuvntul su, pentru a-i mplini misiunea de mntuire, ca sacrament al unitii oamenilor cu Dumnezeu i ntre ei.

Suntem convini c pelerinajul la Cacica din ziua de 6 octombrie 2002, la care alturi de toate persoanele consacrate vor participa i numeroi credincioi din parohii, va aduce prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, regina sfntului Rozariu, mult folos spiritual pentru ntreaga noastr diecez.

ndreptndu-ne spre Cristos, fiul ei i fratele nostru, Maria, prima consacrat, care a trit plenitudinea caritii n cel mai nalt grad, ne va ajuta s privim mereu nainte, mereu mai sus, s devenim martorii invizibilului i, expunndu-ne luminii lui Cristos, s tim s ne deschidem total harului su care ne va face oameni noi (cf. Novo millennio ineunte, nr. 54), care vor fi n stare s transforme lumea, care la rndul ei s se lase mntuit de cel pe care Tatl ni l-a trimis pentru a ne face fericii aici i n cer.

Mons. dr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaa consacrat

(publicat n Lumina cretinului, octombrie 2002)