Pelerinajul persoanelor consacrate

Duminic, 6 octombrie 2002, a avut loc n basilica minor din Cacica ntlnirea reprezentanilor clugrilor i clugrielor care activeaz n Dieceza de Iai, srbtorind la nivel diecezan Ziua Persoanelor Consacrate. Acest pelerinaj a fost programat de PS Petru Gherghel nc din luna februarie cnd n ziua de 2 februarie a fost Ziua Mondial a Persoanelor Consacrate (a VI-a). La ora 9.00 a nceput procesiunea spre biseric din intersecie. Procesiunea a cuprins rugciunea sfntului Rozariu, precum i cntece n cinstea sfintei Fecioare Maria.

La grota Maicii Domnului din Cacica a fost intonat cntecul "O Marie, o preadulce mam", dup care Mons. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaa consacrat, a citit o parte din documentul "A porni din nou de la Cristos". La ora 11.00 a avut loc sfnta Liturghie pontifical concelebrat prezidat de PS Petru Gherghel. n cuvntul de la predic, Mons. Alois Fechet a subliniat importana rugciunii sfntului Rozariu, a adoraiei euharistice, precum i participarea la sfintele sacramente. Predicatorul a accentuat faptul c rugciunea trebuie s stea pe primul loc, c trebuie s-i dm ntietate lui Dumnezeu i apoi activitilor caritative care sunt operele Creatorului.

La sfritul sfintei Liturghii a urmat cuvntul de ncurajare i de mulumire al PS Petru Gherghel. Preasfinia sa i-a exprimat bucuria c n anii Sinodului diecezan aceast Zi a Persoanelor Consacrate se desfoar la Cacica unde sunt ateptate i celelalte persoane consacrate care nu au participat. Apoi a urmat cuvntul de mulumire al pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica. Dup sfnta Liturghie, la ora 14.00, pr. Francesco din Congregaia "Sfnta Maria a Divinei Providene" a explicat documentul "A porni din nou de la Cristos", dup care a urmat adoraia euharistic i ncheierea pelerinajului.

n lume exist n cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de brbai i femei care mpreun formeaz marea familie religioas a persoanelor consacrate i a membrilor societilor de via apostolic.

n Dieceza de Iai sunt 12 congregaii de brbai, 32 de congregaii de femei; 182 de clugri; 478 de clugrie; 191 de fecioare consacrate; 80 de preoi clugri; 117 studeni i 221 de elevi n instituii ale ordinelor clugreti.

Sr. Lenua Bcoanu

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]