Pelerinajul persoanelor consacrate

Duminică, 6 octombrie 2002, a avut loc în basilica minor din Cacica întâlnirea reprezentanților călugărilor și călugărițelor care activează în Dieceza de Iași, sărbătorind la nivel diecezan Ziua Persoanelor Consacrate. Acest pelerinaj a fost programat de PS Petru Gherghel încă din luna februarie când în ziua de 2 februarie a fost Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate (a VI-a). La ora 9.00 a început procesiunea spre biserică din intersecție. Procesiunea a cuprins rugăciunea sfântului Rozariu, precum și cântece în cinstea sfintei Fecioare Maria.

La grota Maicii Domnului din Cacica a fost intonat cântecul "O Marie, o preadulce mamă", după care Mons. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, a citit o parte din documentul "A porni din nou de la Cristos". La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie pontificală concelebrată prezidată de PS Petru Gherghel. În cuvântul de la predică, Mons. Alois Fechet a subliniat importanța rugăciunii sfântului Rozariu, a adorației euharistice, precum și participarea la sfintele sacramente. Predicatorul a accentuat faptul că rugăciunea trebuie să stea pe primul loc, că trebuie să-i dăm întâietate lui Dumnezeu și apoi activităților caritative care sunt operele Creatorului.

La sfârșitul sfintei Liturghii a urmat cuvântul de încurajare și de mulțumire al PS Petru Gherghel. Preasfinția sa și-a exprimat bucuria că în anii Sinodului diecezan această Zi a Persoanelor Consacrate se desfășoară la Cacica unde sunt așteptate și celelalte persoane consacrate care nu au participat. Apoi a urmat cuvântul de mulțumire al pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica. După sfânta Liturghie, la ora 14.00, pr. Francesco din Congregația "Sfânta Maria a Divinei Providențe" a explicat documentul "A porni din nou de la Cristos", după care a urmat adorația euharistică și încheierea pelerinajului.

În lume există în cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de bărbați și femei care împreună formează marea familie religioasă a persoanelor consacrate și a membrilor societăților de viață apostolică.

În Dieceza de Iași sunt 12 congregații de bărbați, 32 de congregații de femei; 182 de călugări; 478 de călugărițe; 191 de fecioare consacrate; 80 de preoți călugări; 117 studenți și 221 de elevi în instituții ale ordinelor călugărești.

Sr. Lenuța Băcăoanu

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]