Scrisoare pastoral: Cu Maria la Cacica

O nou invitaie

Anul acesta a fost declarat de Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea Anul Rozariului, cu alte cuvinte un nou an marian. Pentru noi, fiii Bisericii locale de Iai, aceast hotrre vine s mreasc i s ntreasc mai mult convingerea c n drumul nostru de credin nu cltorim singuri, ci suntem nsoii de cea pe care o cunoatem i o cinstim ca pe Maica Bisericii i steaua cluzitoare a noii evanghelizri (cf. NMI 58).

n fiecare zi din acest an ne apropiem de ea purtnd n mini coroana Rozariului i meditm misterele mntuirii, dar mai ales facem acest lucru n zilele de srbtoare, n toate smbetele de peste an i, n chip special, la marile srbtori mariane.

Cacica reprezint pentru noi un loc privilegiat de ntlnire cu Maria, sanctuarul cel mai scump, locul de pelerinaj i spiritualitate marian, nu numai pe plan diecezan sau naional, ci i internaional, prin titlul pe care Sfntul Printe a binevoit s-l acorde acestei biserici ridicnd-o, la cererea noastr, la demnitatea de basilica minor, chiar n anul marelui jubileu, 2000.

La toate sanctuarele mariane din ntreaga lume, cretinii cei buni, fiii devotai ai Maicii sfinte, se adun, mediteaz, se roag i l gsesc pe Cristos, cel care a spus c rmne cu noi pn la sfritul veacurilor, mpreun cu Maria.

Avnd bucuria de a vizita recent sanctuarul din Siracusa, unde Maica Domnului n zilele de 29, 30, 31 august i 1 septembrie 1953 a vrsat lacrimi, simbol al attor triri i sentimente materne, un adevrat mesaj adresat omenirii, am putut ntlni un apel al arhiepiscopului locului adresat tuturor pelerinilor i fiilor Bisericii locale din Siracusa i Sicilia, chiar de lng imaginea Maicii Domnului, care a plns. M bucur s v mprtesc cteva gnduri din acest mesaj ca o chemare plin de credin i iubire fa de toi credincioii Bisericii noastre locale i fa de toi pelerinii, care se vor ndrepta n aceast lun, la 15 august, sau n perioada 5-7 octombrie spre Cacica.

Maria n misterul lui Cristos

Maria este un astru care strlucete de lumin, dar aceast lumin nu-i este proprie, ci este lumina ce o primete de la Isus, Fiul su, i de la ntreaga Sfnt Treime.

n Maria totul are referin la Dumnezeu Tatl, fiind fiica predilect i slujitoarea fidel i umil a lui Dumnezeu; la Dumnezeu Fiul cruia i-a dat via, pe care l-a nsoit i cruia i-a fost fidel ucenic; la Dumnezeu Duhul Sfnt care i-a druit o inim nou i un duh nou, care a cobort n snul ei feciorelnic de unde urma s se nasc Mntuitorul lumii.

Totul n fiica Sionului se ndreapt i are relaie la Vechiul Israel, poporul su, pentru care este o adevrat personificare, vocea cea mai autentic i mai curat. n Maria, omul din toate rile i toate locurile se regsete i se oglindete, cci ea este noua Eva, mama tuturor fiilor Bisericii. Cosmosul ntreg poate fi descoperit n Maria pentru c ea este capodopera cea mai strlucit i mai reprezentativ a lumii (cf. P.A.I., La Madre del Signore, p. 26).

Toate acestea ne vorbesc despre locul Mariei n planul lui Dumnezeu care a fost aleas s fie sanctuarul lui Isus, locuina cea mai aleas pe acest pmnt. Trebuie s descoperim mereu raportul ei cu Cristos, pe care ea ni l-a druit i spre care ea vrea s ne conduc.

Nimeni nu ne poate ajuta mai mult i mai bine de a-l ntlni, de a-l primi i de a-l urma. Isus s-a nscut din ea, este carne din carnea ei; ea l-a conceput, l-a nscut, l-a alptat la snul ei, l-a educat mpreun cu Iosif, soul ei legal, l-a ajutat s creasc naintea lui Dumnezeu i a oamenilor. ntre Isus i Maria a fost i rmne mereu o legtur matern filial. Nimeni nu poate s-l cunoasc mai bine ca ea, nimeni nu a reuit s ptrund n taina sufletului i a misterului su, nimeni n-a avut ocazia s-l asculte mai atent dect ea i nimeni nu l-a iubit mai mult i mai profund dect ea. Ea a reuit cel mai bine s fie asemenea lui, s-i semene ntru totul i s se lase modelat sufletete de ctre Duhul Sfnt dup modelul lui.

Ne bucurm s tim c ea a fost declarat fericit i binecuvntat pentru c a crezut toate cele spuse ei de ctre Domnul (cf. Lc 1,45).

Putem declara i noi, cu acea voce din popor, cu Elisabeta ruda ei: "Fericit eti tu c ai crezut toate cele spuse ie de Domnul", i cu sfnta Elisabeta a Sfintei Treimi: "Plng de bucurie cnd m gndesc c aceast creatur aa de senin i luminoas este mama mea".

Maria care este, aadar, toat frumoas, mama lui Isus i mama noastr, ne ia de mn i ne conduce la Isus.

n drum cu Maria, mama noastr, la Cacica i la trirea Sinodului diecezan

a) La Cacica ne iese n cale i ne ntmpin Maria, mama noastr.
Ne conduce de mn la Isus, ni-l prezint pentru a-l admira, a-l adora, a-l asculta i a-l urma.
Ce avem, aadar, de fcut la Cacica?
S ne deschidem larg porile inimii.
S scoatem din suflet orice fel de pcat.
S ascultm cu pioenie cuvintele Domnului.
S ne nsuim gndurile minunate despre Isus mpreun cu Maria.
S ne rentrim credina mpreun cu ea i s ne ntoarcem acas mpreun cu Maria pentru a continua drumul credinei noastre.

b) De la Cacica s o lum acas cu noi pe Maria.
Cnd era pe cruce, Isus i-a spus lui Ioan: "Fiule, iat mama ta! i din ceasul acela a luat-o acas la el" (cf. In 19,27).

A lua-o pe Maria acas, a tri cu ea n propria cas ntr-un contact continuu de iubire, a fi contieni de acest privilegiu, c ea este prezent chiar ntre pereii propriei locuine, a-i putea nla mereu privirea spre ea, iat cadrul unei adevrate devoiuni i atitudini de fii fa de propria mam. Se realizeaz astfel o comuniune de legtur ntre mam i fii, ntre fii i mam.

Maria devine astfel nsoitoarea fidel a fiecrui fiu n drumul vieii, ghid sigur spre Isus. Bucuriile ei vor deveni bucuriile proprii, durerile proprii nu vor fi suportate singuri, ci cu ea, astfel ele vor fi mai uoare, problemele vieii nu vor mai fi de nenvins, ci ele se vor clarifica. Privirea noastr va fi limpede spre acela care este bucuria i sperana tuturor. Cristos cu chipul su va fi mai uor de identificat, iar credina n el mai vie.

Recitnd rugciunea Rozariului, la Cacica sau acas, drumul nostru de credin va fi mai sigur, paii notri mai sveli, iar ncrederea noastr va crete din zi n zi.

Chemarea Sfntului Printe de a nainta cu curaj n mileniul trei va lumina i nsoi paii notri i vom putea mplini ndemnul lui Isus: Duc in altum. nainteaz n larg, cu ajutorul Mariei.

Vom ti astfel c drumul nostru nspre celebrarea Sinodului diecezan va fi luminat i ocrotit de steaua cluzitoare a noii evanghelizri, Maria.

Iai, 27 iulie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iai