Pelerinaj la Cacica

Ca n fiecare an, i anul acesta Maica Domnului i-a chemat fiii la sanctuarul de la Cacica. Mulimea de pelerini s-a ntors la casa sfintei Fecioare din inima Bucovinei nc de joi, 14 august 2003, dimineaa devreme. Printre ei au avut bucuria de a-i ntlni pe card. Giovanni Battista Re, prefect al Congregaiei pentru Episcopi, pe episcopul Diecezei de Iai, PS Petru Gherghel, pe episcopul auxiliar, PS Aurel Perc, pe provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Ioan Ciuraru, muli copii, tineri, aduli, persoane consacrate, preoi - pelerini care, an de an, vin s demonstreze fidelitatea i credina lor prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria.

Pr. Eugen Avarvarei OFMConv., director pentru Romnia al revistei "Mesagerul sfntului Anton", n cadrul sfintelor Liturghii, prin cuvintele exprimate la predicile bine documentate biblic i dogmatic a scos n eviden virtuile Fecioarei Maria.

Un punct remarcabil din programul srbtorii de anul acesta de la Cacica a fost i pelerinajul tinerilor. La fel ca i n ali ani, tinerii, ntr-un numr impresionant, l-au ateptat pe episcop la circa 12 km de Cacica i mpreun au parcurs drumul spre sanctuar, cntnd i recitnd sfntul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alturi de tineri, pe parcursul distanei pn la Cacica, a fost PS Aurel Perc. n semn de solidaritate, ca un simbol al pelerinului, tinerii au oferit episcopului, la primire, o pereche de sandale i o boccea coninnd o sticl de ap i o apc. Ajuni la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii au primit binecuvntarea Preasfinitului, apoi fiecare s-a pregtit pentru sfnta Liturghie de la ora 18.00, care, la fel ca n anii precedeni, a fost animat de tineri, de seminariti i de persoanele consacrate.

Privegherea marian de la ora 22.00 a constituit pentru toi pelerinii, i, dintre ei, mai ales pentru tineri, apogeul ajunului srbtorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumnri, rugciunea Vesperelor, sfntul Rozariu i multe cntece mariane au nlat sufletele pelerinilor.

Liturghia de la ora 18.00 a fost prezidat de PS Aurel Perc, iar privegherea marian a fost condus de ep. Petru Gherghel. Prima Liturghie a srbtorii "Adormirii Maicii Domnului", de la ora 6.00 dimineaa, a fost prezidat de provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru. Liturghia solemn a fost prezidat de Eminena sa card. Giovanni Battista Re, alturi de care au concelebrat ep. Petru Gherghel, ep. Aurel Perc, provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru, parohul comunitii din Cacica, pr. Romuald Bulai, precum i un mare numr de preoi. La sfritul Liturghiei un reprezentant al Guvernului Romniei a transmis un mesaj din partea prim-ministrului Adrian Nstase, prin care, att n nume propriu, ct i n numele guvernului, a salutat i ncurajat munca tuturor pstorilor Bisericii, precum i devotamentul i credina tuturor cretinilor romano-catolici din Dieceza de Iai i din ntreaga ar.

Un dar special pe care Eminena sa card. Giovanni Battista Re l-a fcut pelerinilor a fost binecuvntarea special acordat din partea Sfntului Printe papa Ioan Paul al II-lea.

Ca i n ceilali ani, anul acesta sfnta Fecioar Maria a revrsat multe haruri la Cacica: numrul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile frumoase i consistente, prezena reprezentantului Sfntului Scaun, vremea frumoas, precum i numrul mare de pelerini, toate acestea arat c sfnta Fecioar ne vrea alturi de Fiul ei.

Pr. Felician Tiba

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie din ajun ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]