Invitaie pentru grupuri organizate la pelerinaj

n rndurile care urmeaz, a vrea s adresez tuturor cititorilor o rennoit invitaie: Sanctuarul de la Cacica, nchinat Fecioarei Mame, v ateapt s venii n pelerinaj! Pelerinajele organizate la Cacica ncep cu prima smbt din luna mai i se ncheie la 10 octombrie, cnd se va celebra hramul secundar i centenarul bazilicii. n tot acest timp, n fiecare smbt, v putei bucura de urmtorul program: 9.30 - primirea pelerinilor; 10.00 - celebrare penitenial; 10.30 - recitarea sfntului Rozariu; 12.00 - sfnta Liturghie n cinstea Maicii Domnului; 13.30 - meditarea Cii sfintei cruci urmat de expunerea preasfntul Sacrament i de binecuvntarea final.

Fiecare dintre noi are multe activiti, dar trebuie s recunoatem c exist momente n via cnd este necesar s ne oprim: s rmnem n tcere i s contemplm, s reflectm i s se rugm. Sfnta Fecioar de la Cacica este mama lui Isus i mama fiecrui cretin. Sub crucea lui Cristos, ridicat pentru ca noi toi s avem posibilitatea de a intra n noutatea vieii, sfnta Fecioar Maria devine mama Bisericii ntregi, care tocmai n acest moment izvora din coasta strpuns a Mntuitorului. "Iat, mama ta!", au fost cuvintele atotputernice ale lui Isus, adresate "ucenicului iubit", care ne reprezenta pe noi. Acesta este motivul principal care trebuie s ne determine s rspundem invitaiei. Toat viaa cretin, de altfel, trebuie s o trim n spiritul libertii fiilor lui Dumnezeu: nu sub semnul obligativitii, dar al alegerii libere i contiente. La Cacica, vom gsi un climat spiritual adecvat pentru a ne ntlni cu Dumnezeu i a nelege mai bine care este misiunea noastr pe acest pmnt. i aici, sfnta Fecioar ne ateapt cu inim de mam pentru a ne conduce la culmea i izvorul oricrei sfinenii, la Fiul ei i Fiul Tatlui ceresc. Iat de ce, dac vom nelege intensitatea iubirii mamei noastre cereti, vom rspunde invitaiei de a veni la Cacica n pelerinaj.

n vechime, inta pelerinajelor era constituit de locurile nalte: colinele i munii, sau de locurile izolate, inuturile din deert. Acolo, oamenii considerau c pot intra mai uor n comuniune cu Dumnezeu. Aceste caracteristici le ntrunete i sanctuarul diecezan i naional din Cacica pentru c este un loc privilegiat n care orice om poate s-l simt pe Dumnezeu mai intens i mai aproape. Cacica nu este zon de munte, dar se afl n inima Bucovinei i frumuseea creaiei, pentru cei care privesc i cu ochii inimii, ne invit s admirm frumuseea Creatorului. Cacica nu este zon de deert, dar nu ne deranjeaz zgomotul oraului i nici nu se simte frenezia vieii care domnete mai n ntreaga noastr societate. Iar, peste toate, sfnta Fecioar i face pe deplin oficiul de gazd ideal. Ea se ngrijete de cel credincios care i cere mijlocirea unei ntrevederi personale cu Fiul ei i Domnul nostru Isus Cristos, singurul care poate lsa un semn de neters n sufletele noastre, ba mai mult, singurul care ne poate transforma viaa.

V ateptm cu drag.

Pr. Bulai Romuald