Invitaþie pentru grupuri organizate la pelerinaj

În rândurile care urmeazã, aº vrea sã adresez tuturor cititorilor o reînnoitã invitaþie: Sanctuarul de la Cacica, închinat Fecioarei Mame, vã aºteaptã sã veniþi în pelerinaj! Pelerinajele organizate la Cacica încep cu prima sâmbãtã din luna mai ºi se încheie la 10 octombrie, când se va celebra hramul secundar ºi centenarul bazilicii. În tot acest timp, în fiecare sâmbãtã, vã puteþi bucura de urmãtorul program: 9.30 - primirea pelerinilor; 10.00 - celebrare penitenþialã; 10.30 - recitarea sfântului Rozariu; 12.00 - sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului; 13.30 - meditarea Cãii sfintei cruci urmatã de expunerea preasfântul Sacrament ºi de binecuvântarea finalã.

Fiecare dintre noi are multe activitãþi, dar trebuie sã recunoaºtem cã existã momente în viaþã când este necesar sã ne oprim: sã rãmânem în tãcere ºi sã contemplãm, sã reflectãm ºi sã se rugãm. Sfânta Fecioarã de la Cacica este mama lui Isus ºi mama fiecãrui creºtin. Sub crucea lui Cristos, ridicatã pentru ca noi toþi sã avem posibilitatea de a intra în noutatea vieþii, sfânta Fecioarã Maria devine mama Bisericii întregi, care tocmai în acest moment izvora din coasta strãpunsã a Mântuitorului. "Iatã, mama ta!", au fost cuvintele atotputernice ale lui Isus, adresate "ucenicului iubit", care ne reprezenta pe noi. Acesta este motivul principal care trebuie sã ne determine sã rãspundem invitaþiei. Toatã viaþa creºtinã, de altfel, trebuie sã o trãim în spiritul libertãþii fiilor lui Dumnezeu: nu sub semnul obligativitãþii, dar al alegerii libere ºi conºtiente. La Cacica, vom gãsi un climat spiritual adecvat pentru a ne întâlni cu Dumnezeu ºi a înþelege mai bine care este misiunea noastrã pe acest pãmânt. ªi aici, sfânta Fecioarã ne aºteaptã cu inimã de mamã pentru a ne conduce la culmea ºi izvorul oricãrei sfinþenii, la Fiul ei ºi Fiul Tatãlui ceresc. Iatã de ce, dacã vom înþelege intensitatea iubirii mamei noastre cereºti, vom rãspunde invitaþiei de a veni la Cacica în pelerinaj.

În vechime, þinta pelerinajelor era constituitã de locurile înalte: colinele ºi munþii, sau de locurile izolate, þinuturile din deºert. Acolo, oamenii considerau cã pot intra mai uºor în comuniune cu Dumnezeu. Aceste caracteristici le întruneºte ºi sanctuarul diecezan ºi naþional din Cacica pentru cã este un loc privilegiat în care orice om poate sã-l simtã pe Dumnezeu mai intens ºi mai aproape. Cacica nu este zonã de munte, dar se aflã în inima Bucovinei ºi frumuseþea creaþiei, pentru cei care privesc ºi cu ochii inimii, ne invitã sã admirãm frumuseþea Creatorului. Cacica nu este zonã de deºert, dar nu ne deranjeazã zgomotul oraºului ºi nici nu se simte frenezia vieþii care domneºte mai în întreaga noastrã societate. Iar, peste toate, sfânta Fecioarã îºi face pe deplin oficiul de gazdã idealã. Ea se îngrijeºte de cel credincios care îi cere mijlocirea unei întrevederi personale cu Fiul ei ºi Domnul nostru Isus Cristos, singurul care poate lãsa un semn de neºters în sufletele noastre, ba mai mult, singurul care ne poate transforma viaþa.

Vã aºteptãm cu drag.

Pr. Bulai Romuald