Pelerinajul tinerilor: Cu Maria, la Isus!

Cu Maria, la Isus! - acesta este motoul sub care s-a desfășurat în acest an pelerinajul de la Cacica. Mii de credincioși au fost prezenți în valea sanctuarului, din frumoasa grădină a Maicii Domnului. Bucuria, rugăciunea, cântecul au primat în sufletele participanților, la întâlnirea cu Isus și preacurata sa Mamă.

În ziua de 14 august 2004, tinerii din aproape 30 de parohii ale diecezei, alături de Preasfințitul Petru Gherghel și de alți preoți prezenți, au pornit într-un pelerinaj, pe jos, spre Cacica. Rugăciunea Rozariului, Ora medie și alte cântări au proclamat tinerii, pe drum, într-un peisaj mirific al dulcei Bucovine. "Mulțumim Mamei noastre cerești că ne însoțește mereu în drumul vieții. Prin ea și cu ea, vrem să-l vedem pe Isus!" - ne-a îndemnat Preasfințitul în sanctuarul din Cacica.

Calea sfintei cruci și o adorație euharistică s-au desfășurat după-amiază, în cadrul programului liturgic.

La ora 18.00 a avut loc sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoanele consacrate. În prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Preasfințitului Aurel Percă, Preasfințitului Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a părintelui Ion Ciuraru, ministru provincial al părinților franciscani și a altor preoți prezenți, sute de tineri au participat cu entuziasm și bucurie la această sfântă Liturghie. Lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost proclamate de tineri. La predică, părintele Ștefan Vacaru ne-a vorbit despre Maria ca model de viață creștină. "Dragi tineri, ca și sfântul Maximilian Kolbe, pe care-l sărbătorim astăzi, luați-o pe Maria la voi! Păstrați-o printre lucrurile voastre cele mai de preț și veți vedea că viața voastră prinde contur și frumusețe!", ne-a spus părintele predicator.

La ora 22.00, s-a desfășurat privegherea mariană, urmată de procesiunea cu lumânări, în jurul bisericii. "Ave, ave, Maria!"- sunt cuvintele care au răsunat în valea sanctuarului, transformată într-un cer înstelat, de unde curgeau rugăciuni și cântări...

A urmat o noapte în care rugăciunea Rozariului era pe buzele tuturor. În jurul bisericii și la grotă pelerinii s-au rugat, cerând haruri și binecuvântări. Tinerii prezenți, într-un cadru organizat, au oferit lui Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare câteva ore de priveghere. Prin rugăciune și cântec, ne-am încredințat cu Maria, lui Isus...

A doua zi a debutat, la ora 6.00, cu o sfântă Liturghie prezidată de părintele Ion Ciuraru, urmată de sfânta Liturghia greco-catolică și de cele în limbile maghiară, polonă și germană.

La ora 11.00, a avut loc Liturghia solemnă pontificală a hramului, prezidată de PS Cornel Damian, încheiată cu binecuvântarea euharistică. Au fost prezenți, alături de ceilalți preoți, și autoritățile civile. Ne-am unit în rugăciune cu credincioșii din Iași, unde, la aceeași oră, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", în prezența păstorilor diecezani, se celebra Liturghia pontificală de hram, cu ocazia celor 120 de ani de existență a diecezei noastre.

În final, parohul de Cacica, Romuald Bulai, a mulțumit tuturor pelerinilor și organizatorilor. Am fost invitați ca an de an să reînnoim, la Cacica, legătura de iubire cu Isus și cu Maria.

Ne-am întors apoi cu toții acasă, având în suflet acea bucurie ce nu poate fi exprimată în cuvinte... Doar faptele pot vorbi!

* * *

Tinerii pelerini

Parohii prezente la pelerinajul tinerilor, pe jos, spre Cacica (în ordinea sosirii la centrul de primire): Cireșoaia (25), Fundu Răcăciuni (21), Rotunda (10), Mircești (3), Frumoasa (23), Răchiteni (21), Barticești (61), Suceava (18), Iugani (14), Slobozia (15), Roman "Fericitul Ieremia" (10), Adjudeni (55), Buruienești (25), Butea (50), Roman "Sfânta Tereza" (15), Onești (46), Gherăești (65), Faraoani (60), Valea Mare (13), Roman "Isus Bunul Păstor" (7), Tămășeni (61), Siret (14), Răducăneni (10), Lespezi (6), Bacău "Fericitul Ieremia" (15), Bijghir (20).

Au mai fost prezente: Surorile Misionare ale Patimii lui Isus - Butea (14), Harghita (2).

Anca Lucaci

Mai multe imagini puteți vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea mariană ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Sfânta Liturghie solemna ]