Pelerinaj la Cacica
În zilele de 14 ºi 15 august 2004, la Cacica au fost între 20.000 ºi 25.000 de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat ºi meditat cuvântul lui Dumnezeu ºi predicile þinute, au fãcut Calea crucii, s-au spovedit ºi mulþi dintre ei s-au reîntors spre locurile lor reînnoiþi sufleteºte. În afara celor din România, la Cacica au fost prezenþi pelerini din Franþa, Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia...
Un punct remarcabil din programul sãrbãtorilor de la Cacica a fost pelerinajul tinerilor. Tinerii, într-un numãr mare (peste 700), l-au aºteptat pe episcop la circa 5 km de Cacica ºi împreunã au parcurs drumul spre sanctuar, cântând ºi recitând sfântul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alãturi de tineri, pe parcursul distanþei pânã la Cacica, a fost PS Petru Gherghel. Au participat, de asemenea, preoþi ºi cãlugãriþe. Pe drum, în apropierea sanctuarului, s-a citit din Evanghelia dupã sfântul Ioan cum Isus, pe cruce, i-o încredinþeazã pe Maria lui Ioan. Ajunºi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii s-au rugat, au cântat ºi au ascultat din Evanghelia dupã Ioan pasajul în care se aflã tema din acest an: "Vrem sã-l vedem pe Isus".
În momentul când tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se încheia sfânta Liturghie solemnã de deschidere a pelerinajului prezidatã de pr. Ioan Ciuraru, ministrul provincial al fraþilor franciscani, Liturghie care începuse la ora 12.00. Dimineaþã la ora 10.00 a fost o celebrare penitenþialã, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmatã de o adoraþie euharisticã.
Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca în anii precedenþi, a fost animatã de tineri. Liturghia a fost prezidatã de PS Petru Gherghel, alãturi fiind PS Aurel Percã ºi PS Cornel Damian. Predicatorul de anul acesta, pr. ªtefan Vacaru, paroh de Barticeºti, i-a încurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model, aºa cum a fãcut sfântul Maximilian Kolbe, acela care era amintit de Bisericã în ziua de 14 august. Maximilian a avut un moment în viaþã când s-a aºezat în genunchi ºi, în rugãciune, a întrebat: "Ce va fi cu viaþa mea?" - o întrebare pe care trebuie sã ºi-o punã tinerele vlãstare ale Bisericii.
Episcopul de Iaºi i-a felicitat pe cei care au venit în pelerinaj pe jos, precum ºi pe cei prezenþi, pentru a se ruga. "Prin Maria, cu Maria, ca Maria la Isus", a îndemnat Preasfinþitul fãcând referinþã la scrisoarea pastoralã semnatã la 25 iulie. Scrisoarea, cu titlul "Per Mariam ad Iesum. Cu privirea îndreptatã spre Maria, în drum spre încheierea Sinodului diecezan", oferã îndemnuri legate de patroana Diecezei de Iaºi, stabilind programul celebrãrilor mariane de la Cacica ºi Iaºi din 15 ºi 22 august, luna octombrie, 10 octombrie ºi 8 decembrie.
Privegherea marianã de la ora 22.00 a constituit pentru toþi pelerinii apogeul ajunului sãrbãtorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumânãri, rugãciunea Vesperelor, sfântul Rozariu ºi multe cântece mariane s-au înãlþat din sufletele pelerinilor. Celebrarea a fost condusã de PS Aurel Percã. Doisprezece tineri au aprins lumânãrile de la lumânarea sfinþitã de episcop ºi apoi au împãrþit luminã mulþimii. Predicatorul a vorbit despre familie ºi importanþa rugãciunii în familie. La final, pãstorul diecezei i-a chemat sã se uneascã în rugãciune a doua zi cu credincioºii din Iaºi unde avea sã se celebreze Liturghia hramului catedralei.
În ziua de hram, 15 august, au avut loc la ora 06.00 sfânta Liturghie în limba românã; la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolicã. Pr. Anton Diacu care activeazã la Satu Mare a prezidat Liturghia în limba maghiarã la ora 08.00; la Liturghie au fost prezenþi ºi pelerini din Satu Mare. La ora 09.15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonã, iar la ora 09.15, pr. Johann Proschinger a prezidat sfânta Liturghie în limba germanã.
În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebratã la ora 11.00, de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureºti. Au concelebrat peste 50 de preoþi. Predicatorul a dezvoltat ideea de a fi curaþi cu inima cum a fost Maria. I-a încurajat pe pelerini de a apela la mijloacele care ne stau la îndemânã (Liturghia, rugãciunea, rozariul...) pentru a duce lupta cu pãcatul ºi i-a îndemnat sã se strãduiascã sã se asemene tot mai mult cu Maria.
Episcopul auxiliar de Bucureºti ºi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Cacica la începutul misiunii episcopale, amintindu-ºi cum în 1986 a fost pelerin la începutul misiunii preoþeºti.
La final, dupã ce au fost binecuvântate florile ºi obiectele religioase cumpãrate de pelerini, pãrintele Romuald Bulai, paroh de Cacica, a mulþumit tuturor ºi i-a îndemnat pe pelerini sã nu stingã focul care s-a aprins în sufletul lor în zilele de pelerinaj.
Peste 30 de preoþi au ajutat la spovezi ºi la distribuirea sfintei împãrtãºanii. Tineri din Acþiunea Catolicã ºi din Scout s-au implicat în organizare.
Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica are o semnificaþie deosebitã anul acesta: se împlinesc o sutã de ani de la consacrarea altarului ºi a bazilicii de cãtre episcopul J. Weber (10 octombrie 1904). În acest sens, alte pelerinaje vor avea loc la Cacica: la 8 septembrie vor fi prezenþi credincioºi din Iaºi, la 10 octombrie se va celebra centenarul... Din 14 martie 2000 sanctuarul de la Cacica este bazilicã minorã, dupã ce la 15 august 1997 fusese declarat sanctuar naþional, iar în 1996 sanctuar diecezan.
Ca ºi în ceilalþi ani, anul acesta Dumnezeu a revãrsat multe haruri la Cacica. Numãrul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum ºi numãrul mare de pelerini, toate acestea aratã cã Maria ne vrea alãturi de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidelã a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plinã de har" pentru a contempla împreunã cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.
Pr. Cornel Cadar
Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]