Pelerinaj la Cacica

n zilele de 14 i 15 august 2004, la Cacica au fost ntre 20.000 i 25.000 de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat i meditat cuvntul lui Dumnezeu i predicile inute, au fcut Calea crucii, s-au spovedit i muli dintre ei s-au rentors spre locurile lor rennoii sufletete. n afara celor din Romnia, la Cacica au fost prezeni pelerini din Frana, Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia...

Un punct remarcabil din programul srbtorilor de la Cacica a fost pelerinajul tinerilor. Tinerii, ntr-un numr mare (peste 700), l-au ateptat pe episcop la circa 5 km de Cacica i mpreun au parcurs drumul spre sanctuar, cntnd i recitnd sfntul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alturi de tineri, pe parcursul distanei pn la Cacica, a fost PS Petru Gherghel. Au participat, de asemenea, preoi i clugrie. Pe drum, n apropierea sanctuarului, s-a citit din Evanghelia dup sfntul Ioan cum Isus, pe cruce, i-o ncredineaz pe Maria lui Ioan. Ajuni la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii s-au rugat, au cntat i au ascultat din Evanghelia dup Ioan pasajul n care se afl tema din acest an: "Vrem s-l vedem pe Isus".

n momentul cnd tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se ncheia sfnta Liturghie solemn de deschidere a pelerinajului prezidat de pr. Ioan Ciuraru, ministrul provincial al frailor franciscani, Liturghie care ncepuse la ora 12.00. Diminea la ora 10.00 a fost o celebrare penitenial, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmat de o adoraie euharistic.

Sfnta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca n anii precedeni, a fost animat de tineri. Liturghia a fost prezidat de PS Petru Gherghel, alturi fiind PS Aurel Perc i PS Cornel Damian. Predicatorul de anul acesta, pr. tefan Vacaru, paroh de Barticeti, i-a ncurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model, aa cum a fcut sfntul Maximilian Kolbe, acela care era amintit de Biseric n ziua de 14 august. Maximilian a avut un moment n via cnd s-a aezat n genunchi i, n rugciune, a ntrebat: "Ce va fi cu viaa mea?" - o ntrebare pe care trebuie s i-o pun tinerele vlstare ale Bisericii.

Episcopul de Iai i-a felicitat pe cei care au venit n pelerinaj pe jos, precum i pe cei prezeni, pentru a se ruga. "Prin Maria, cu Maria, ca Maria la Isus", a ndemnat Preasfinitul fcnd referin la scrisoarea pastoral semnat la 25 iulie. Scrisoarea, cu titlul "Per Mariam ad Iesum. Cu privirea ndreptat spre Maria, n drum spre ncheierea Sinodului diecezan", ofer ndemnuri legate de patroana Diecezei de Iai, stabilind programul celebrrilor mariane de la Cacica i Iai din 15 i 22 august, luna octombrie, 10 octombrie i 8 decembrie.

Privegherea marian de la ora 22.00 a constituit pentru toi pelerinii apogeul ajunului srbtorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumnri, rugciunea Vesperelor, sfntul Rozariu i multe cntece mariane s-au nlat din sufletele pelerinilor. Celebrarea a fost condus de PS Aurel Perc. Doisprezece tineri au aprins lumnrile de la lumnarea sfinit de episcop i apoi au mprit lumin mulimii. Predicatorul a vorbit despre familie i importana rugciunii n familie. La final, pstorul diecezei i-a chemat s se uneasc n rugciune a doua zi cu credincioii din Iai unde avea s se celebreze Liturghia hramului catedralei.

n ziua de hram, 15 august, au avut loc la ora 06.00 sfnta Liturghie n limba romn; la ora 07.30 sfnta Liturghie greco-catolic. Pr. Anton Diacu care activeaz la Satu Mare a prezidat Liturghia n limba maghiar la ora 08.00; la Liturghie au fost prezeni i pelerini din Satu Mare. La ora 09.15 s-a celebrat sfnta Liturghie n limba polon, iar la ora 09.15, pr. Johann Proschinger a prezidat sfnta Liturghie n limba german.

n centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebrat la ora 11.00, de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureti. Au concelebrat peste 50 de preoi. Predicatorul a dezvoltat ideea de a fi curai cu inima cum a fost Maria. I-a ncurajat pe pelerini de a apela la mijloacele care ne stau la ndemn (Liturghia, rugciunea, rozariul...) pentru a duce lupta cu pcatul i i-a ndemnat s se strduiasc s se asemene tot mai mult cu Maria.

Episcopul auxiliar de Bucureti i-a exprimat bucuria de a fi prezent la Cacica la nceputul misiunii episcopale, amintindu-i cum n 1986 a fost pelerin la nceputul misiunii preoeti.

La final, dup ce au fost binecuvntate florile i obiectele religioase cumprate de pelerini, printele Romuald Bulai, paroh de Cacica, a mulumit tuturor i i-a ndemnat pe pelerini s nu sting focul care s-a aprins n sufletul lor n zilele de pelerinaj.

Peste 30 de preoi au ajutat la spovezi i la distribuirea sfintei mprtanii. Tineri din Aciunea Catolic i din Scout s-au implicat n organizare.

Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica are o semnificaie deosebit anul acesta: se mplinesc o sut de ani de la consacrarea altarului i a bazilicii de ctre episcopul J. Weber (10 octombrie 1904). n acest sens, alte pelerinaje vor avea loc la Cacica: la 8 septembrie vor fi prezeni credincioi din Iai, la 10 octombrie se va celebra centenarul... Din 14 martie 2000 sanctuarul de la Cacica este bazilic minor, dup ce la 15 august 1997 fusese declarat sanctuar naional, iar n 1996 sanctuar diecezan.

Ca i n ceilali ani, anul acesta Dumnezeu a revrsat multe haruri la Cacica. Numrul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum i numrul mare de pelerini, toate acestea arat c Maria ne vrea alturi de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidel a celei de la Czestochowa, a ndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plin de har" pentru a contempla mpreun cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Pr. Cornel Cadar

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie din ajun ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]