Pelerinajul credincioșilor din Iași

Ne-am gândit mult cum am putea să-i facem o bucurie Maicii Preasfinte chiar de ziua ei de naștere. Pentru că am avut mare sărbătoare la Iași, nu am putut să o onorăm la 15 august la sanctuarul atât de drag Mariei și nouă tuturor. Am ales o altă sărbătoare pentru a ne deplasa în pelerinaj la Cacica. Așa se face că în dimineața zilei de 8 septembrie 2004 am pornit din Iași de la toate cele trei parohii, spre Cacica peste 200 de persoane.

Ajunși la Vârful Dealului, privirea îți este încântată de culorile vii ale sanctuarului care se profilează, ca într-un tablou, între munții încă verzi ai Bucovinei. Ajunși la sanctuar, am fost întâmpinați cu multă bunăvoință de părintele paroh Romuald Bulai. Bucuroși de întâlnirea cu Maria de la Cacica, încurajați de cuvintele parohului, pelerinii s-au îndreptat spre confesionale. Parcă toți ar fi vrut să apară cât mai curați și mai demni în fața Măicuței sfinte.

A urmat Liturghia în sanctuar, în fața icoanei de la Cacica. În predica sa, pr. Iacob Stolnicu, vicar de la Bacău, aflat și el în pelerinaj cu un grup de profesori din Bacău, sublinia: "Ce bucurie, pentru noi și pentru Maria, de a fi aici, acasă la ea, de ziua ei de naștere, așa cum copiii se adună în jurul mamei!"

După Liturghie a urmat rugăciunea Rozariului la grota de lângă sanctuar, rugăciune condusă de pr. Marian Dascălu, care a însoțit grupul de pelerini.

În după-amiaza zilei pelerinajului nostru a urmat Calea sfintei cruci, condusă de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei și organizatorul acestui pelerinaj. Totul s-a încheiat cu binecuvântarea euharistică și cu rugăciunile pentru obținerea indulgenței pelerinajului.

Totul a fost atât de copleșitor, atât de frumos încât sperăm să facem o tradiție: în fiecare an să-i facem Mariei o bucurie de ziua ei vizitând-o la Cacica.

Părintele paroh Romuald Bulai spunea: "Aproape zilnic trec pe la Cacica grupuri de pelerini străini, din alte țări. Oare de ce nu ar putea veni și creștinii noștri pentru a se reculege pentru câteva ore în tăcerea și intimitatea sanctuarului?"

E atâta liniște, e atâta frumusețe, e atâta grație la Cacica! Dar mai presus de toate e Maria, care ne așteaptă să ne întâlnească, să ne întărească și să ne încurajeze.

Pr. Iosif Dorcu