Pelerinajul credincioºilor din Iaºi

Ne-am gândit mult cum am putea sã-i facem o bucurie Maicii Preasfinte chiar de ziua ei de naºtere. Pentru cã am avut mare sãrbãtoare la Iaºi, nu am putut sã o onorãm la 15 august la sanctuarul atât de drag Mariei ºi nouã tuturor. Am ales o altã sãrbãtoare pentru a ne deplasa în pelerinaj la Cacica. Aºa se face cã în dimineaþa zilei de 8 septembrie 2004 am pornit din Iaºi de la toate cele trei parohii, spre Cacica peste 200 de persoane.

Ajunºi la Vârful Dealului, privirea îþi este încântatã de culorile vii ale sanctuarului care se profileazã, ca într-un tablou, între munþii încã verzi ai Bucovinei. Ajunºi la sanctuar, am fost întâmpinaþi cu multã bunãvoinþã de pãrintele paroh Romuald Bulai. Bucuroºi de întâlnirea cu Maria de la Cacica, încurajaþi de cuvintele parohului, pelerinii s-au îndreptat spre confesionale. Parcã toþi ar fi vrut sã aparã cât mai curaþi ºi mai demni în faþa Mãicuþei sfinte.

A urmat Liturghia în sanctuar, în faþa icoanei de la Cacica. În predica sa, pr. Iacob Stolnicu, vicar de la Bacãu, aflat ºi el în pelerinaj cu un grup de profesori din Bacãu, sublinia: "Ce bucurie, pentru noi ºi pentru Maria, de a fi aici, acasã la ea, de ziua ei de naºtere, aºa cum copiii se adunã în jurul mamei!"

Dupã Liturghie a urmat rugãciunea Rozariului la grota de lângã sanctuar, rugãciune condusã de pr. Marian Dascãlu, care a însoþit grupul de pelerini.

În dupã-amiaza zilei pelerinajului nostru a urmat Calea sfintei cruci, condusã de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei ºi organizatorul acestui pelerinaj. Totul s-a încheiat cu binecuvântarea euharisticã ºi cu rugãciunile pentru obþinerea indulgenþei pelerinajului.

Totul a fost atât de copleºitor, atât de frumos încât sperãm sã facem o tradiþie: în fiecare an sã-i facem Mariei o bucurie de ziua ei vizitând-o la Cacica.

Pãrintele paroh Romuald Bulai spunea: "Aproape zilnic trec pe la Cacica grupuri de pelerini strãini, din alte þãri. Oare de ce nu ar putea veni ºi creºtinii noºtri pentru a se reculege pentru câteva ore în tãcerea ºi intimitatea sanctuarului?"

E atâta liniºte, e atâta frumuseþe, e atâta graþie la Cacica! Dar mai presus de toate e Maria, care ne aºteaptã sã ne întâlneascã, sã ne întãreascã ºi sã ne încurajeze.

Pr. Iosif Dorcu