Pelerinajul credincioilor din Iai

Ne-am gndit mult cum am putea s-i facem o bucurie Maicii Preasfinte chiar de ziua ei de natere. Pentru c am avut mare srbtoare la Iai, nu am putut s o onorm la 15 august la sanctuarul att de drag Mariei i nou tuturor. Am ales o alt srbtoare pentru a ne deplasa n pelerinaj la Cacica. Aa se face c n dimineaa zilei de 8 septembrie 2004 am pornit din Iai de la toate cele trei parohii, spre Cacica peste 200 de persoane.

Ajuni la Vrful Dealului, privirea i este ncntat de culorile vii ale sanctuarului care se profileaz, ca ntr-un tablou, ntre munii nc verzi ai Bucovinei. Ajuni la sanctuar, am fost ntmpinai cu mult bunvoin de printele paroh Romuald Bulai. Bucuroi de ntlnirea cu Maria de la Cacica, ncurajai de cuvintele parohului, pelerinii s-au ndreptat spre confesionale. Parc toi ar fi vrut s apar ct mai curai i mai demni n faa Micuei sfinte.

A urmat Liturghia n sanctuar, n faa icoanei de la Cacica. n predica sa, pr. Iacob Stolnicu, vicar de la Bacu, aflat i el n pelerinaj cu un grup de profesori din Bacu, sublinia: "Ce bucurie, pentru noi i pentru Maria, de a fi aici, acas la ea, de ziua ei de natere, aa cum copiii se adun n jurul mamei!"

Dup Liturghie a urmat rugciunea Rozariului la grota de lng sanctuar, rugciune condus de pr. Marian Dasclu, care a nsoit grupul de pelerini.

n dup-amiaza zilei pelerinajului nostru a urmat Calea sfintei cruci, condus de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei i organizatorul acestui pelerinaj. Totul s-a ncheiat cu binecuvntarea euharistic i cu rugciunile pentru obinerea indulgenei pelerinajului.

Totul a fost att de copleitor, att de frumos nct sperm s facem o tradiie: n fiecare an s-i facem Mariei o bucurie de ziua ei vizitnd-o la Cacica.

Printele paroh Romuald Bulai spunea: "Aproape zilnic trec pe la Cacica grupuri de pelerini strini, din alte ri. Oare de ce nu ar putea veni i cretinii notri pentru a se reculege pentru cteva ore n tcerea i intimitatea sanctuarului?"

E atta linite, e atta frumusee, e atta graie la Cacica! Dar mai presus de toate e Maria, care ne ateapt s ne ntlneasc, s ne ntreasc i s ne ncurajeze.

Pr. Iosif Dorcu