Centenarul bisericii catolice din Cacica

n zilele de 9-10 octombrie 2004, la Cacica, s-au desfurat o serie de manifestri prilejuite de mplinirea a o sut de ani de la consacrarea altarului i sfinirea actualei biserici.

Deschiderea acestor festiviti a fost fcut de ctre pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, dup care a urmat o conferin prezentat de ctre pr. Alfons Zelionka, vicar de Suceava, cu istoricul comunitii din Cacica, istoria icoanei Maicii Domnului, care se afl n altarul principal al bisericii. Dup aceast prezentare, oaspeii din ar i din strintate, oficialiti ecleziastice i civile, au transmis salutul lor ES Petru Gherghel, episcop de Iai, parohului locului i credincioilor din Cacica.

Dup aceast ntlnire a avut loc un concert de org clasic, flaut, oboi i vioar, susinut de domnul profesor Marcel Costea care a fost nsoit de ctre mai muli maetri ai muzicii. La casa pelerinului, copii din Cacica, Soloneu Nou i un ansamblu artistic venit cu aceast ocazie din Polonia au susinut un mic program artistic.

Seara, s-a cobort din altarul central, dup o sut de ani, icoana Maicii Domnului; credincioii din Cacica, recitnd sfntul Rozariu, au putut admira i venera mai ndeaproape acest simbol al Cacici. Imediat a urmat sfnta Liturghie, prezidat de ctre ES Petru Gherghel, episcop de Iai, concelebrnd ES Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureti, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Franciscane din Romnia, parohul comunitii din Cacica i mai muli preoi din ar i din Polonia. n timpul acestei Liturghii, pstorul diecezei a declarat n mod solemn deschiderea Anului Euharistic n Dieceza de Iai. Aceast celebrare euharistic a fost urmat de adoraia preasfntului sacrament care ne-a introdus mai profund n acest mister al prezenei lui Isus din tabernacol. Dup binecuvntarea cu preasfntul sacrament, ne-am ntors cu toii la casele noastre gndindu-ne la ct de mult ne-a copleit Dumnezeu cu harurile sale pe noi, n special comunitatea din Cacica, de-a lungul istoriei i ndeosebi pe parcursul celor o sut de ani.

A doua zi, dimineaa, atmosfera era ca i cu o sut de ani n urm, cerul ne-a binecuvntat cu picturi mici de ploaie. Pr. Slominschi, parohul comunitii din Cacica de acum o sut de ani, relata ntr-o scrisoare trimis pentru Anuarul Congregaiei "Sfntul Vinceniu de Paul": "Pe o vreme frumoas convoiul arta splendid. La Cacica bubuiau scluele, al cror ecou se auzea pn departe pe dealurile din mprejurimi. Toat lumea se bucura mpreun cu oaspeii notri. A fost o bucurie zgomotoas i foarte cordial. Din nefericire, ndat a nceput i ploaia, care nu a ncetat dect a doua zi, dup terminarea ceremoniilor sfinirii".

Dimineaa s-au celebrat Liturghii dup obiceiul locului n mai multe limbi: la ora 9.00, n limba german pentru comunitile din Gura Humorului i Suceava; la orele 10.00 n limba polon, sfnta Liturghie fiind prezidat de ctre episcopul auxiliar de Szczecin, ES Marian Blazej Kruszylowicz, nconjurat de mai muli preoi venii special pentru aceast ocazie din Polonia. Alturi de credincioii din comunitile vecine, au fost prezeni ambasadorul i consulul Poloniei, nsoit de preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia n persoana domnului deputat Ghervasen Longher.

Punctul culminant al acestei srbtori a fost sfnta Liturghie de la ora 11.00, care a fost prezidat de ctre nuniul apostolic Jean-Claude Prisset, fiind nsoit la altar, de ctre un numr mare de episcopi i preoi mpreun cu ES Petru Gherghel; au fost prezeni i ES Gyrgy Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, ES Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureti, ES Marian Blazej Kruszylowicz, episcop auxiliar de Szczecin, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Frailor Minori Conventuali, un numr mare de preoi din ar i din strintate i foarte muli credincioi care au trebuit s stea n jurul bisericii, devenit nencptoare.

n timpul predicii, ES Jean-Claude Prisset a scos n eviden importana cultului ctre Maica Domnului i rolul pe care l-a avut acest sanctuar pe parcursul istoriei. La ofertoriu, o delegaie din Polonia a adus n dar o icoan a sfintei Ghinga, patroana srii. Dup cum ne relateaz o veche legend, Cacica este legat de acest nume. Corul credincioilor din Cacica, prin frumuseea vocilor i acompaniai de orga clasic, a fcut ca toi cei care erau prezeni n biseric s triasc momente intense de nlare spiritual. La iniiativa pr. Romuald Bulai, parohul comunitii din Cacica, la sfritul sfintei Liturghii episcopii prezeni mpreun cu preoii i cu ntreaga comunitate, au fcut consfinirea ctre Fecioara Maria, cernd pentru ntreaga diecez, dar mai cu seam pentru credincioii din Cacica, ajutorul i mijlocirea preacuratei Fecioare Maria, dup care s-a dat binecuvntarea final cu icoana Maicii Domnului.

Momentele de srbtoare de la Cacica au fost unice, cuvintele sunt de prisos, i nici mintea noastr nu poate nelege ce atmosfer a fost i cte haruri s-au primit cu aceast ocazie a centenarului acestei biserici.

Nu putem spune dect: "i mulumim, Doamne, pentru aceste daruri pe care le-am primit din buntatea ta preasfnt, prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria.

Pr. erban-Ioan Manole, OFMConv.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

* * *

Scurt istoric n date
1785 - s-a descoperit zcmntul de sare
1791 - ncep lucrrile de exploatare a zcmntului
Capela "Sfnta Varvara" din interiorul minei de sare este primul lca de cult
1806 - a nceput construirea primei biserici.
1809 - este adus icoana miraculoas a Maicii Domnului
1826 - este sfinit prima biseric
1903 - ncep lucrrile de construire a actualei biserici
1904 - n ziua de 16 octombrie este sfinit actuala biseric
1905 - primul pelerinaj oficial
1996 - n ziua de 15 august este declarat sanctuar diecezan
1997 - este declarat sanctuar naional
2000 - Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea acord Bisericii sanctuarului titlul de basilica minor