Invitaie la pelerinaj la Cacica

Solidari cu Sfntul Printe, care, n perioada 11-21 august 2005, i ntlnete pe tinerii din lumea ntreag la Kln pentru Cea de-a XX-a Zi Mondial a Tinerilor, i tinerii din Dieceza de Iai sunt invitai la pelerinajul anual de la Cacica, n zilele de 14-15 august.

Anul acesta, ca i n ali ani, sfnta Fecioar Maria, mama lui Isus i mama noastr, i adun fiii la Cacica, pentru ca, asemenea magilor, s-l descopere pe Isus, Fiul su, i s spun: "Am venit s ne nchinm lui" (Mt 2,2). Acesta a fost motoul propus pentru Cea de-a XX-a Zi Mondial a Tinerilor de ctre papa Ioan Paul al II-lea, care ne privete acum din balconul mpriei Tatlui, moto meninut i ncurajat i de actualul pap, Benedict al XVI-lea.

Pelerinajul tinerilor de anul acesta de la Cacica se vrea un moment de solidaritate cu Sfntul Printe papa Benedict al XVI-lea, cu cei circa 1.400 de romni care particip la Ziua Mondial a Tinerilor de la Kln, dar i cu cei 177 de tineri din Dieceza de Iai care ne vor reprezenta acolo.

La Cacica, primul moment va fi pelerinajul tinerilor din locul de dinainte de serpentine, unde de obicei se spunea rugciunea Ora medie. Aici tinerii se vor aduna, duminic, 14 august, pn la ora 11.30. Dup ce se va recita Ora medie, n jurul orei 12.00 se va porni spre Cacica n cntare i rugciune. Tot aici tinerii l vor primi pe PS Petru Gherghel care va merge mpreun cu ei n pelerinaj.

La locul de pornire n pelerinaj se poate ajunge cu autocarele care vin din parohii sau cu trenul (pn la Ilieti). De la Suceava se poate lua orice autobuz care merge spre Gura Humorului sau spre Vatra Dornei (pn la Pltinoasa). De aici se pot lua autobuzele care vin n direcia Ilieti sau se poate veni pe jos pn la punctul de ntlnire (circa 3-4 km). Cei care vin cu autocarul din parohie sunt rugai s ajung din timp la locul de pornire i s coboare pentru a merge mpreun cu toi tinerii prezeni.

Ajuni la locul de pornire, un reprezentant al grupului va prezenta responsabilului cu primirea o list semnat de printele paroh cu tinerii participani.

Tinerii vor avea cu ei pancarte pe care s fie scris numele parohiei, precum i mesaje legate de Cea de-a XX-a Zi Mondial a Tinerilor. De asemenea, pot purta cu ei i imagini ale Sfntului Printe papa Ioan Paul al II-lea, precum i ale papei Benedict al XVI-lea.

Pentru drum, tinerii vor avea cu ei broura cu cntece de la ntlnirea tinerilor de la Bacu "Fericitul Ieremia", rozariul, nclminte de sport, haine comode, precum i umbrel sau hain de ploaie, pentru a fi folosite la nevoie.

Membrii asociaiilor sunt rugai s poarte nsemnele specifice. Cei care tiu s cnte la chitar sunt rugai s-o poarte cu ei.

Pe drum, toi tinerii sunt invitai s se roage, s cnte i s menin o atmosfer de respect, specific unui pelerinaj.

Al doilea punct al pelerinajului este sosirea la Cacica. Ora sosirii va fi n jur de 14.00. Aici, tinerii vor intra n biseric, unde va avea loc o scurt celebrare mpreun cu episcopul Petru, celebrare care va marca, prin mesajul: "Am venit s ne nchinm lui" (Mt 2,2), legtura pelerinajului tinerilor de la Cacica cu tinerii de la Ziua Mondial de la Kln.

Dup celebrare participanii i vor gsi locuri pentru cazare, vor servi masa din pacheele i se vor pregti sufletete pentru sfnta Liturghie de la ora 18.00, care va fi animat de tinerii, seminaritii i persoanele consacrate prezente.

Al treilea moment va fi privegherea marian cu rugciunea Vesperelor i a Rozariului, urmat de procesiunea cu lumnrile aprinse, la care, de asemenea, vor fi implicai tinerii, seminaritii i persoanele consacrate.

Ultimul moment al pelerinajului tinerilor va fi marcat de programul de dup miezul nopii, program care se va desfura la altarul amenajat afar i va consta din cntece, rugciuni, reflecii, precum i prezentarea unor imagini din viaa Sfntului Printe papa Ioan Paul al II-lea i a papei Benedict al XVI-lea. Acest program va fi susinut de ctre tineri din parohiile prezente n colaborare cu seminaritii seminariilor din diecez.

Tinerii care vor participa la acest ultim moment al pelerinajului, pentru a nu se suprapune anumite cntece, poezii sau reflecii, sunt rugai s se nscrie pn la 10 august la Felicia Antal Negru (Faraoani, Bacu), tel. 0234/254239 sau 0743/778976.

Ct privete partea liturgic (lecturi, ofertoriu, Vespere, misterele de la Rozariu etc.), cei vizai vor fi anunai la o dat ulterioar.

n ateptarea mult doritei rentlniri cu Mama noastr de la Cacica, v doresc vacan plcut.

Pr. Felician Tiba

* * *

Pentru alte informaii pot fi contactai:
- pr. Iulian-Eugen Kropp, responsabil Oficiu pentru Pelerinaje, tel. 0230/237226 sau 0744/306309;
- pr. Romuald Bulai, OFMConv., paroh de Cacica, tel. 0232/237009 sau 0722/400146;
- pr. Felician Tiba, responsabil cu pelerinajul tinerilor la Cacica, tel 0744/911210.