Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului

Ca n fiecare an, i n 2005 pelerini din ntreaga Diecez de Iai, oaspei din Romnia i strintate s-au adunat n pelerinaj la Cacica, la sanctuarul marian, pentru a-i aduce o cinstire deosebit Mariei cu ocazia srbtorii Adormirii Maicii Domnului.

Anul acesta, cluzii de cuvintele Sfintei Scripturi: "Am venit s ne nchinm lui" (Mt 2,2), moto ales de marele pap Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XX-a Zi Mondial a Tinerilor, ntlnire care se desfoar zilele acestea la Kln n Germania, i la Cacica, pelerini din Moldova, din alte pri ale rii, dar i din strintate, asemenea magilor, au venit s se nchine lui Isus. Fecioara Maria a fcut din Cacica ieslea n care l-a aezat pe Isus pentru ca pelerinii: episcopi, preoi, persoane consacrate, dar i laici, s-l redescopere i s se nchine lui.

n mod oficial, pelerinajul s-a deschis n ziua de 14 august, la ora 10.00, n ajunul srbtorii Adormirii Maicii Domnului, printr-o celebrare penitenial care i-a avut ca protagoniti pe pelerinii deja sosii. La ora 12.00, n aceeai zi, a avut loc Sfnta Liturghie solemn de deschidere a pelerinajului.

La miezul zilei, dup ce s-au rugat mpreun rugciunea ngerul Domnului i Ora medie, de la circa 6 km au pornit spre Cacica n jur de 500 de tineri nsoii de episcopul diecezei, Petru Gherghel, de preoi i surori, ali circa 400 ateptnd deja la Cacica. La bazilic s-a ajuns n jurul orei 14.00. Aici a avut loc o ceremonie n cadrul creia s-a citit evanghelia care amintea de vizita magilor la ieslea lui Isus, dup care episcopul Petru a amintit tinerilor prezeni c, asemenea magilor care au venit s i se nchine lui Isus, i tinerii de astzi, nsoii de preoi i persoane consacrate, trebuie s fi venit la Cacica cu acelai scop: s-l descopere pe Isus, alturi de mama lui, Preacurata Fecioar Maria, s-l descopere n sacramentul Spovezii, n sacramentul Euharistiei, dar i n aproapele att de prezent i de divers n aceste zile. Dup aceast celebrare, tinerii i-au gsit cte un loc pentru cazare, iar apoi cei mai muli s-au apropiat de sacramentul Spovezii.

La ora 16.00 a avut loc celebrarea devoiunii Calea sfintei cruci, urmat de adoraia la preasfntul sacrament.

Momentul culminant al pelerinajului tinerilor a fost sfnta Liturghie de la ora 18.00, Liturghie animat de tinerii, seminaritii, clugrii i clugriele prezente, precum i de marea mulime de pelerini. Aici tinerii s-au implicat n mod direct la citirea lecturilor, la rugciunea credincioilor, precum i la asigurarea programului de cntece.

Preasfinitul Aurel Perc, cel care a prezidat aceast Liturghie, a inut s aminteasc pelerinilor prezeni ct de important este rolul sfintei Fecioare Maria care st mereu aproape de Isus. La rndul su, i printele predicator Aurel Ilie a scos n eviden importana rmnerii noastre cu Maria n credina lui Dumnezeu...

Aportul tinerilor a continuat i n cadrul privegherii mariane de la ora 22.00. Aici, alturi de episcopul Petru Gherghel, de episcopul Aurel Perc i episcopul Mihaly Mayer din Ungaria, dup ce a avut loc ritualul ncredinrii luminii, tinerii prezeni mpreun cu toi pelerinii s-au rugat mpreun rugciunea Vesperelor i Rozariul. Un moment emoionant al acestei celebrri l-a constituit procesiunea cu lumnrile aprinse. O mare de lumin aprea n timp ce mii de glasuri ale celor prezeni intonau din tot sufletul refrenul: "Ave, ave, ave Maria!"

Dup acest moment, o parte din pelerinii prezeni s-au dus la o bine meritat odihn, iar cei rmai au avut bucuria s participe la un moment de rugciune i de reflecie, care a avut ca subiect principal srbtoarea Adormirii Maicii Domnului, precum i pe cei doi papi pe care anul 2005 i-a avut ca protagoniti: papa Ioan Paul al II-lea, ntors de curnd n casa Tatlui, i papa Benedict al XVI-lea, succesor demn i vrednic al sfntului Petru, al tuturor papilor, dar mai ales al marelui pap Ioan Paul al II-lea. Pelerinii au avut bucuria de a vedea pe un ecran mare imagini din viaa acestor papi, imagini care au avut rolul de a aminti celor prezeni mreia sfineniei unui om i curajul de a fi sfini pentru cei care au rmas dup ntoarcerea lui n casa Tatlui.

Tot cu aceast ocazie a fost prezentat i Ernesto Olivero, un so, tat, bunic i funcionar bancar, pensionar italian, care a nfiinat SERMING, Serviciul Misionar pentru Tineri. Au fost prezentate cteva din momentele ntlnirii lui cu Sfntul Printe papa Ioan Paul al II-lea, dar i cu papa Benedict al XVI-lea, momente n care ambii papi l-au invitat s fie pentru omenire mesager al pcii. Momentul a fost pregtit de surorile din Congregaia Misionarele Patimii lui Isus, care activeaz n Dieceza de Iai, la Butea.

Ziua srbtorii propriu-zise a Ridicrii Maicii Domnului la Cer a nceput cu sfnta Liturghie de diminea de la ora 6.00. Au urmat apoi alte Liturghii n diverse limbi, dup care, la ora 11.00, a avut loc Liturghia solemn, prezidat de episcopul de Iai, Petru Gherghel, alturi de care au concelebrat episcopul auxiliar de Iai, Mons. Aurel Perc, episcopul de Pcsi (Ungaria), Mons. Mihaly Mayer, printele Ioan Ciuraru, provincialul provinciei franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, precum i un mare numr de preoi. Din partea autoritilor civile au participat deputatul din partea Uniunii Polonezilor, dl. Ghervaze Linger, precum i primarul i viceprimarul comunei Cacica.

La sfritul Liturghiei, Preasfinitul Petru Gherghel a mulumit pelerinilor prezeni pentru mrturia de credin de care au dat dovad venind n pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, a amintit legtura care este ntre aceast iniiativ i pelerinajul tinerilor care au plecat n Germania pentru a participa alturi de Sfntul Printe la Cea de-a XX-a Zi Mondial a Tinerilor i i-a invitat pe toi cei prezeni s continue s dea mrturia lor de credin.

Pentru buna reuit a acestui pelerinaj, pe lng Parohia din Cacica au contribuit: Oficiul Diecezan pentru Tineri, Copii i Asociaii, Oficiul Catehetic (pentru programul de dup ora 12.00 noaptea), precum i Oficiul pentru Pelerinaje.

Cu bucuria c i anul acesta, Maica Domnului a revrsat din belug harurile sale asupra celor prezeni, pelerinii s-au ntors acas pentru a continua n fapte ceea ce au auzit i trit n cele dou zile la Cacica.

Pr. Felician Tiba

* * *

n drum spre Kln, gndul nostru la Cacica

Aflat n Germania, n fruntea unui grup de tineri pentru a participa la Ziua Mondial a Tineretului, pr. Felix Roca, n numele tinerilor participani la acest eveniment, a trimis din localitatea Grafschaft un mesaj pentru tinerii pelerini de la Cacica.

Noi, tinerii din grupul diecezan care participm la Ziua Mondial a Tineretului, ne ndreptm cu emoie crescnd spre Kln unde ne vom ntlni cu tinerii din lumea ntreag i cu papa Benedict al XVI-lea pentru ca mpreun s l adorm pe Cristos. n zilele trecute am cunoscut comunitatea din Grafschaft, ai crei membri, mpreun cu surorile borromite, au organizat o primire deosebit i un program care ne-a permis s cunoatem realitatea Bisericii din zon. Apoi ne-am ntlnit cu toi tinerii gzduii n decanat i n Dieceza Paderborn. Astfel, prin rugciune, cultur i sport, am intrat treptat n atmosfera ce ne ateapt la Kln.

n drumul nostru spre Kln ne simim unii cu voi, tinerii, i toi pelerinii prezeni la Cacica. Sfnta Fecioar Maria este mama tuturor celor care l caut pe Cristos i doresc s l adore. V purtm n inimile noastre, deci i voi vei fi la Kln, i voi l vei ntlni pe Sfntul Printe papa Benedict al XVI-lea, i voi v vei ruga cu tinerii din lumea ntreag. mpreun dorim s prezentm aurul, smirna i tmia tinereii noastre pentru ca prietenia noastr cu Cristos s creasc din ce n ce mai mult!

Grafschaft, 14 august 2005

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie din ajun ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]