Au început pelerinajele parohiale la Cacica

Cu ocazia comemorãrii a 120 de ani de la prezentarea primei statui a Maicii Domnului de la Lourdes în Dieceza de Iaºi, episcopul Petru Gherghel, pe lângã numeroasele manifestãri religioase, a recomandat tuturor parohiilor din diecezã sã se apropie cu mai mult curaj de preacurata Fecioarã Maria propunând ºi organizarea de pelerinaje, în perioada mai-septembrie, la sanctuarul Marian de la Cacica.

Prima comunitate programatã, cea din Adjudeni, a rãspuns acestei invitaþii, iar în ziua de 6 mai 2006 un numãr impresionant de credincioºi - peste 250 - împreunã cu pãrintele paroh Aurel Iºtoc însoþit de preoþii vicari au celebrat acest pelerinaj.

La 13 mai 2006, cu ocazia aniversãrii apariþiei Maicii Domnului la Fatima ºi totodatã celebrând ºi Ziua Bolnavului la nivel diecezan, au rãspuns invitaþiei episcopului, venind în pelerinaj la sanctuar, comunitãþile din Solca, Pãltinoasa ºi Cacica, ºi cu participarea a multor credincioºi: copii, tineri, persoane adulte, bolnavi, cât ºi a unor reprezentaþi de seamã a mai multe instituþii, precum preotul paroh ortodox, Creþu Zaharie, primarul comunei, Eduard Filþingher, viceprimarul comunei, Corneliu Zupp, directorul salinei, ºi corpul profesoral condus de doamna director Maria Precupan.

În cadrul sfintei Liturghii, la ofertoriu, drept mulþumire pentru toate darurile primite de la Preacurata ºi în acelaºi timp pentru a cere ajutorul ºi mijlocirea ei, s-au oferit daruri. Dl primar Creþu Zaharie a oferit drept recunoºtinþã o "lampã veºnicã" inscripþionatã cu însemnele comunei, cerând ajutor ºi luminã în conducerea instituþiei pe care o reprezintã. Dl director Corneliu Zupp a oferit uleiul pentru ca aceastã candelã sa ardã veºnic, cerând ca preacurata Fecioarã sã-i ocroteascã ori de câte ori coboarã în inima pãmântului pentru a scoate sare, acest aliment de neînlocuit.

Un bolnav a oferit crucea care simbolizeazã suferinþa rãscumpãrãtoare, cerând alinare în purtarea acesteia. D-na director Maria Precupan a oferit un frumos buchet de flori care a fost aºezat în faþa icoanei preacuratei Fecioare Maria, mijlocind ca întreg corpul profesoral din localitate sã fie asistat în timpul orelor de curs pentru a putea transmite elevilor perfecþiunea creaþiei lui Dumnezeu.

A fost o zi în care pelerinii de diferite etnii (români, polonezi ºi ucraineni) ºi religie (romano-catolici, greco-catolici ºi ortodocºi) din aceste comunitãþi au trãit clipe minunate în sanctuarul marian din Cacica.

Pe toatã perioada primãvarã-toamnã sunt aºteptaþi în pelerinaj, în fiecare sâmbãtã, dar ºi în timpul sãptãmânii, credincioºi din toate colþurile þãrii pentru a se uni în rugãciune în sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica ºi sã petreacã momente de edificare sufleteascã.

Programul dupã care se va desfãºura pelerinajul de sâmbãtã, este urmãtorul:
- 9.00 - Pornirea în procesiune de la intrarea în sat spre sanctuar
- 9.30 - Primirea ºi binecuvântarea pelerinilor în faþa sanctuarului
- 10.00 - Celebrare penitenþialã (ocazie de spovezi)
- 10.30 - Recitarea rozariului
- 11.00 - Liturghie solemnã
- 13.00 - Calea crucii pe strãzile satului
- 14.00 - Adoraþie euhharisticã ºi binecuvântarea pelerinilor cu preasfântul sacrament

Pr. Romuald Bulai

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]