Au început pelerinajele parohiale la Cacica

Cu ocazia comemorării a 120 de ani de la prezentarea primei statui a Maicii Domnului de la Lourdes în Dieceza de Iași, episcopul Petru Gherghel, pe lângă numeroasele manifestări religioase, a recomandat tuturor parohiilor din dieceză să se apropie cu mai mult curaj de preacurata Fecioară Maria propunând și organizarea de pelerinaje, în perioada mai-septembrie, la sanctuarul Marian de la Cacica.

Prima comunitate programată, cea din Adjudeni, a răspuns acestei invitații, iar în ziua de 6 mai 2006 un număr impresionant de credincioși - peste 250 - împreună cu părintele paroh Aurel Iștoc însoțit de preoții vicari au celebrat acest pelerinaj.

La 13 mai 2006, cu ocazia aniversării apariției Maicii Domnului la Fatima și totodată celebrând și Ziua Bolnavului la nivel diecezan, au răspuns invitației episcopului, venind în pelerinaj la sanctuar, comunitățile din Solca, Păltinoasa și Cacica, și cu participarea a multor credincioși: copii, tineri, persoane adulte, bolnavi, cât și a unor reprezentați de seamă a mai multe instituții, precum preotul paroh ortodox, Crețu Zaharie, primarul comunei, Eduard Filțingher, viceprimarul comunei, Corneliu Zupp, directorul salinei, și corpul profesoral condus de doamna director Maria Precupan.

În cadrul sfintei Liturghii, la ofertoriu, drept mulțumire pentru toate darurile primite de la Preacurata și în același timp pentru a cere ajutorul și mijlocirea ei, s-au oferit daruri. Dl primar Crețu Zaharie a oferit drept recunoștință o "lampă veșnică" inscripționată cu însemnele comunei, cerând ajutor și lumină în conducerea instituției pe care o reprezintă. Dl director Corneliu Zupp a oferit uleiul pentru ca această candelă sa ardă veșnic, cerând ca preacurata Fecioară să-i ocrotească ori de câte ori coboară în inima pământului pentru a scoate sare, acest aliment de neînlocuit.

Un bolnav a oferit crucea care simbolizează suferința răscumpărătoare, cerând alinare în purtarea acesteia. D-na director Maria Precupan a oferit un frumos buchet de flori care a fost așezat în fața icoanei preacuratei Fecioare Maria, mijlocind ca întreg corpul profesoral din localitate să fie asistat în timpul orelor de curs pentru a putea transmite elevilor perfecțiunea creației lui Dumnezeu.

A fost o zi în care pelerinii de diferite etnii (români, polonezi și ucraineni) și religie (romano-catolici, greco-catolici și ortodocși) din aceste comunități au trăit clipe minunate în sanctuarul marian din Cacica.

Pe toată perioada primăvară-toamnă sunt așteptați în pelerinaj, în fiecare sâmbătă, dar și în timpul săptămânii, credincioși din toate colțurile țării pentru a se uni în rugăciune în sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica și să petreacă momente de edificare sufletească.

Programul după care se va desfășura pelerinajul de sâmbătă, este următorul:
- 9.00 - Pornirea în procesiune de la intrarea în sat spre sanctuar
- 9.30 - Primirea și binecuvântarea pelerinilor în fața sanctuarului
- 10.00 - Celebrare penitențială (ocazie de spovezi)
- 10.30 - Recitarea rozariului
- 11.00 - Liturghie solemnă
- 13.00 - Calea crucii pe străzile satului
- 14.00 - Adorație euhharistică și binecuvântarea pelerinilor cu preasfântul sacrament

Pr. Romuald Bulai

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]