Au nceput pelerinajele parohiale la Cacica

Cu ocazia comemorrii a 120 de ani de la prezentarea primei statui a Maicii Domnului de la Lourdes n Dieceza de Iai, episcopul Petru Gherghel, pe lng numeroasele manifestri religioase, a recomandat tuturor parohiilor din diecez s se apropie cu mai mult curaj de preacurata Fecioar Maria propunnd i organizarea de pelerinaje, n perioada mai-septembrie, la sanctuarul Marian de la Cacica.

Prima comunitate programat, cea din Adjudeni, a rspuns acestei invitaii, iar n ziua de 6 mai 2006 un numr impresionant de credincioi - peste 250 - mpreun cu printele paroh Aurel Itoc nsoit de preoii vicari au celebrat acest pelerinaj.

La 13 mai 2006, cu ocazia aniversrii apariiei Maicii Domnului la Fatima i totodat celebrnd i Ziua Bolnavului la nivel diecezan, au rspuns invitaiei episcopului, venind n pelerinaj la sanctuar, comunitile din Solca, Pltinoasa i Cacica, i cu participarea a multor credincioi: copii, tineri, persoane adulte, bolnavi, ct i a unor reprezentai de seam a mai multe instituii, precum preotul paroh ortodox, Creu Zaharie, primarul comunei, Eduard Filingher, viceprimarul comunei, Corneliu Zupp, directorul salinei, i corpul profesoral condus de doamna director Maria Precupan.

n cadrul sfintei Liturghii, la ofertoriu, drept mulumire pentru toate darurile primite de la Preacurata i n acelai timp pentru a cere ajutorul i mijlocirea ei, s-au oferit daruri. Dl primar Creu Zaharie a oferit drept recunotin o "lamp venic" inscripionat cu nsemnele comunei, cernd ajutor i lumin n conducerea instituiei pe care o reprezint. Dl director Corneliu Zupp a oferit uleiul pentru ca aceast candel sa ard venic, cernd ca preacurata Fecioar s-i ocroteasc ori de cte ori coboar n inima pmntului pentru a scoate sare, acest aliment de nenlocuit.

Un bolnav a oferit crucea care simbolizeaz suferina rscumprtoare, cernd alinare n purtarea acesteia. D-na director Maria Precupan a oferit un frumos buchet de flori care a fost aezat n faa icoanei preacuratei Fecioare Maria, mijlocind ca ntreg corpul profesoral din localitate s fie asistat n timpul orelor de curs pentru a putea transmite elevilor perfeciunea creaiei lui Dumnezeu.

A fost o zi n care pelerinii de diferite etnii (romni, polonezi i ucraineni) i religie (romano-catolici, greco-catolici i ortodoci) din aceste comuniti au trit clipe minunate n sanctuarul marian din Cacica.

Pe toat perioada primvar-toamn sunt ateptai n pelerinaj, n fiecare smbt, dar i n timpul sptmnii, credincioi din toate colurile rii pentru a se uni n rugciune n sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica i s petreac momente de edificare sufleteasc.

Programul dup care se va desfura pelerinajul de smbt, este urmtorul:
- 9.00 - Pornirea n procesiune de la intrarea n sat spre sanctuar
- 9.30 - Primirea i binecuvntarea pelerinilor n faa sanctuarului
- 10.00 - Celebrare penitenial (ocazie de spovezi)
- 10.30 - Recitarea rozariului
- 11.00 - Liturghie solemn
- 13.00 - Calea crucii pe strzile satului
- 14.00 - Adoraie euhharistic i binecuvntarea pelerinilor cu preasfntul sacrament

Pr. Romuald Bulai

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]