Pelerini la Cacica

Pus sub semnul cuvntului lui Dumnezeu i al sfintei Fecioare Maria, pelerinajul de anul acesta de la Cacica (14-15 august 2006) a avut un caracter special. Nota deosebit a fost dat de mplinirea a 120 de ani de cnd n dieceza noastr, la Butea, a fost adus prima statuie a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

n acest sens, special a fost i pelerinajul tinerilor. Acetia, nc de diminea, nsoii de ctre preoi, de persoane consacrate i de animatori s-au adunat la locul dintre serpentine unde, la ora 12.00 l-au ntmpinat pe episcopul Petru Gherghel. Au fost prezeni circa 350 de tineri din parohiile diecezei. O dat sosit, tinerii i-au urat Preasfinitului bun venit prin cntul att de cunoscut i iubit la Cacica: "Fecioara la munte" i l-au rugat s-i nsoeasc n pelerinajul lor spre Cacica.

nainte de a porni pe jos spre Cacica, tinerii s-au rugat mpreun cu Preasfinitul Ora medie, apoi Preasfinitul a binecuvntat statuia sfintei Fecioare Maria de Lourdes, oferit de ctre prinii carmelii de la Luncani, statuie pe care tinerii au purtat-o pe umeri pn la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica. Gestul a fost plin de semnificaie i pentru faptul c, prin rotaie, statuia a fost purtat de fiecare parohie n parte, prin reprezentani. Pe drum, animai de Preasfinitul, tinerii s-au rugat i au cntat, invocnd ajutorul sfintei Fecioare.

Ajuni n sanctuarul din Cacica, n biseric a avut loc o celebrare a cuvntului, urmat de o scurt omilie a episcopului, n care a subliniat rolul de mijlocitoare a sfintei Fecioare Maria, precum i invitaia de a contientiza c suntem copiii ei. Dup celebrarea din sanctuar fiecare tnr i-a gsit un loc de cazare, cei care au dorit i-au purificat sufletele prin sacramentul spovezii, apoi au participat la programul comun fixat deja din timp la sanctuarul din Cacica. A urmat Calea sfintei cruci, de asemenea animat de ctre tineri. Aici, cte un tnr a purtat crucea n jurul sanctuarului, iar alii au citit de la altar textul staiunilor.

Un alt moment important al pelerinajului l-a constituit Liturghia de la ora 18.00, animat ca de obicei de ctre tineri, seminariti i persoane consacrate. Ei au format corul, au citit lecturile i au proclamat inteniile la rugciunea credincioilor. De asemenea, i-au ajutat pe preoi la distribuirea sfintei mprtanii semnalndu-le prezena printr-un stegule.

Liturghia a fost prezidat de ctre PS Anton Coa, episcop de Chiinu, alturi de care au concelebrat pr. Ioan Ciuraru, provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Romuald Bulai, parohul de Cacica, precum i un mare numr de preoi. La sfritul Liturghiei, tinerii prezeni i-au fcut simit prezena printr-un strigt tineresc la invitaia pr. Felician Tiba, cel care a coordonat anul acesta pelerinajul tinerilor.

Pr. Lucian Farca, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iai, predicatorul de anul acesta de la pelerinaj, dup ce a explicat obiectiv momentul primei minuni fcute de Isus la nunta din Cana Galileii, i-a invitat pe tineri s descopere motivul adevrat pentru care au ales s vin n pelerinaj. "Dac tinerii de astzi sunt ntr-o criz existenialist, s nu se mulumeasc nefcnd nimic, ci, asemenea sfintei Fecioare Maria, la nunta din Cana, s aprind o lumin, s alerge la Cristos, cel care poate s transforme apa n vin, cel care este izvorul harului".

Vigilia marian, n cadrul creia s-a binecuvntat lumnarea de la care doisprezece tineri au mprit lumin la pelerinii prezeni, rugciunea Vesperelor, precum i cea a Rozariului au fost de asemenea momente animate de ctre tineri. Un tnr, un copil, un adult, un seminarist i o sor au condus pe rnd cte unul din cele cinci mistere de slav ale Rozariului. Nu a lipsit nici anul acesta procesiunea cu lumnrile aprinse din jurul sanctuarului. La vigilie au fost prezeni deopotriv, PS Petru Gherghel, episcop de Iai, i PS Anton Coa, episcop de Chiinu.

n continuare, pe parcursul nopii, tinerii s-au unit n cnt i rugciune trind astfel intens solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Tot la altarul amenajat afar, la iniiativa Oficiului pentru Catehez, a fost proiectat un film documentar despre Lourdes, locul n care, n 1858, sfnta Fecioar Maria a aprut Bernadetei Soubirous. Iniiativa a venit i n sprijinul celor care n perioada 4-15 septembrie vor participa la pelerinajul diecezan de la Lourdes, dar i a acelora care au fost dornici s vad locul binecuvntat al Lourdes-ului.

Ziua de 15 august a debutat cu sfnta Liturghie de la ora 6.00, avnd celebrant principal pe pr. Iulian Kropp, paroh de Trgu Frumos, dup care au urmat celelalte Liturghii: n limba polon, german, maghiar i n rit bizantin, greco-catolic.

La ora 7.30, n biseric, s-a celebrat sfnta Liturghie n ritul greco-catolic, prezidat de pr. Gavril Pop, protopop de Gherla; omilia a fost inut de pr. Gheorghe Florea, Parohia "Sf. Gheorghe" din Cluj Napoca. Au mai concelebrat: pr. Mihai Vtmnelu, paroh de Carei; pr. Teodor Gecan, Parohia Biertan, jud. Sibiu; pr. Mihai Alexie, Parohia Bacaban (Alba-Iulia); pr. Grigore Pop, Parohia Dneti-Negreia, jud. Maramure; pr. Darius Crian, de la Blaj.

La ora 08.00, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfnta Liturghie n limba maghiar, prezidat de pr. Roman Janos, din Satu Mare. Au concelebrat: pr. Jaki Teodoz, de la Gyr (Ungaria), i pr. Sebastian Mirciov, din Timioara.

La ora 09.15, n biseric, s-a celebrat sfnta Liturghie n limba polon, prezidat de pr. Marius Stanislau Bucevschi, paroh de Soloneu Nou (SV).

La ora 09.15, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfnta Liturghie n limba german, prezidat de pr. Johann Proschinger.

La ora 11.00 a nceput Liturghia solemn a pelerinajului. Alturi de celebrantul principal, PS Petru Gherghel, au concelebrat PS Aurel Perc, PS Anton Coa, pr. Ioan Ciuraru, pr. Romuald Bulai, parohul comunitii din Cacica, precum i un mare numr de preoi (aproape 65). Au fost prezeni, pe lng credincioii n numr deosebit de mare, autoriti locale i judeene, precum i din afara rii, din Polonia.

n cadrul predicii, PS Anton Coa a insistat asupra rolului de mijlocitoare a Mariei i i-a invitat pe cei prezeni s alerge la Maria cu mult ncredere. Mamele, spunea Preasfinitul au marea misiune de a-i aduce pe copii la Dumnezeu. Cu toii, adunai n jurul Mariei, trebuie s formm "civilizaia iubirii". La final pr. Romuald Bulai, parohul comunitii din Cacica, a mulumit tuturor celor prezeni invitndu-i ca n continuare s rmn statornici n chemarea lor de cretini i de fii ai Mariei.

Pr. Lucian Farca, profesor la Institutul Teologic din Iai, predicatorul de anul acesta al pelerinajului, prin stilul i cuvintele alese, a reuit s ajung n sufletul multor oameni, aspect vizibil n multele spovezi care s-au fcut pe parcursul celor dou zile.

La Cacica pelerinii s-au rugat, au cntat, s-au mpcat cu Dumnezeu, au descoperit-o i mai mult pe sfnta Fecioar ca mam i pe chipurile lor se citea dorina de a reveni.

Maria i ateapt n continuare. Chiar dac oficial pelerinajul s-a ncheiat, el continu prin toate acele mici pelerinaje care se organizeaz smbt de smbt.

La baza organizrii pelerinajului de anul acesta de la Cacica, pe lng parohie, au stat Oficiul pentru Pelerinaje, Oficiul pentru Tineri, Copii, Micri i Organizaii, Oficiul pentru Catehez i Oficiul pentru Vocaii.

Pr. Felician Tiba

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie din ajun ]
- [ Liturghii n diferite limbi, diminea ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]