Pelerinajul credincioilor din Parohiile Poiana Micului i Soloneu Nou

Un grup de credincioi din parohiile Poiana Micului i Soloneul Nou, mpreun cu pr. Gabriel Bucur, parohul comunitii romano-catolice din Poiana Micului, au mers n pelerinaj la Cacica n ziua de 5 mai 2007.

Luna mai este luna nchinat, printr-o veche tradiie, Sfintei Fecioare Maria. n bisericile noastre, n aceast lun, altarele Sfintei Fecioare se umplu de flori, credincioii particip la celebrrile mariane, la rugciuni i cntri, ludnd-o, aducnd mulumire lui Dumnezeu i implorndu-i haruri prin mijlocirea Neprihnitei. Acestea se desfoar i n Parohia Poiana Micului.

Anul acesta, am fcut ceva deosebit. Am participat, la 5 mai, la un pelerinaj la Sanctuarul Diecezan nchinat Sfintei Fecioare de la Cacica, n urma iniiativei Centrului Diecezan pentru Pelerinaje. i am fcut cu adevrat un pelerinaj, pentru c am mers i ne-am ntors pe jos.

Nu a contat c plecarea a avut loc o dat cu apariia soarelui, copii, tineri, aduli i chiar un veteran, trecut de 70 de ani ne-am avntat prin frumoasele pduri ale Bucovinei. nceputul a fost frumos... admiram peisajul. Pdurea exploda de un verde crud chiar sub ochii notri. Crenguele czute la pmnt se sfrmau parc sub paii notri. A fost mai greu pn n vrf... la vale parc pluteam. Ne ntovrea i susurul apei nzdrvane care se strecura subtil pe lng pietricele.

Dup ce ne-am revenit din urcuurile i coborurile muntelui, am putut s mai i cntm trezindu-ne deodat la mijlocul drumului, dup 90 de minute de mers, unde ne-am ntlnit cu credincioii din filial, Plea, i cu cei din Soloneul Nou, dup care am continuat pelerinajul, n atmosfer de rugciune i cntare.

Am regsit-o pe Sfnta Fecioar la Cacica. Programul stabilit a fost un moment de regsire i fa de noi, celebrarea penitenial ajutndu-ne n acest fel. Ne-am pregtit pentru sfnta Liturghie recitnd rozariul, spovedindu-ne, pr. Ioan Tama fiind pe baricade.

n cadrul sfintei Liturghii, pr. Lucian Abalintoaiei, impresionat de pelerinajul nostru peste dealuri, a scos n relief c viaa este un pelerinaj spre mpria lui Dumnezeu. Ne mai mpiedicm, singuri sau ne ajut alii, cdem, ne ridicm, dar important este s nu ne descurajm, ci s continum. Iar Sfnta Fecioar este aceea care ne poate ajuta n aceast cltorie pmnteasc.

Dup ce ne-am ntrit sufletete, am dat i trupului nostru ceva merinde, dup care am celebrat calea crucii pe uliele satului, ncheind pelerinajul nostru la Cacica cu binecuvntarea final din cadrul adoraiei cu Preasfntul Sacrament unde ne-a fost cluz pr. erban Manole.

Am plecat de la Cacica mai mbogii, mai fericii, mai aproape unii de alii, mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea Preacuratei, decii c continum efortul zilnic de sfinenie.

Se spune c drumul spre cas este mai scurt, mai uor... De data aceasta, parc spre prere de ru, picioarele erau mai greoaie, rspundeau mai greu la comenzi. Dar dup 200 de minute eram la casele noastre, chiar dac extenuai, dar cel puin fericii pentru aa o manifestare de credin.

Haidei cu toii la Maria.

Pr. Gabriel Bucur