Pelerinajul seminariștilor din Iași

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, împreună cu părinții profesori din cadrul aceluiași institut, să organizeze, la sfârșitul lunii mai, chiar înainte de începerea sesiunii a doua de examene, un pelerinaj la Cacica. Dorința acestui pelerinaj este aceea de a consacra, an de an, Seminarul din Iași și pe seminariști protecției Maicii Domnului de la Cacica. De asemenea, pelerinajul reprezintă și un prinos de recunoștință pentru lucrările minunate pe care Domnul le face pentru Dieceza de Iași și pentru binefăcătorii seminarului.

Așadar, joi, 31 mai 2007, în sărbătoarea "Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", încă de dimineață, de la ora 8.00, seminariștii, repartizați în două autocare și un microbuz, s-au îndreptat spre Cacica. În jurul orei 10.30 au ajuns la destinație, iar la orele 11.00, aceștia, împreună cu pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului din Iași, precum și cu o bună parte din părinții profesori, s-au rugat împreună rugăciunea rozariului și au intonat, cu glasuri puternice, diverse cântece mariane. A urmat sfânta Liturghie solemnă, practic, miezul pelerinajului.

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Blaj Bartolomeu, misionar de câțiva ani în Ecuador, America de Sud, a scos în evidență că faptul că Maria, neprihănit zămislită, ducându-se la verișoara sa, Elisabeta, devine "prima misionară a Bisericii", prima care-l poartă pe Cristos celor care sunt însetați de Dumnezeu. Apoi, aprofundând ideea că preotul este, prin însăși vocația sa, un misionar, părintele predicator a vorbit, cu pasiune, despre activitatea pe care o desfășoară în Ecuador, despre bucuriile și suferințele pe care le are de întâmpinat în parohia pe care o păstorește. În final, Sfinția sa i-a invitat pe seminariști să se roage pentru misiuni și, de ce nu, cei care simt în sufletul lor o astfel de chemare să accepte provocarea și "aventura" de a i se alătura în munca grea, dar și rodnică, a evanghelizării popoarelor.

La sfârșitul acestui moment solemn, întregul grup de seminariști și preoți și-a consacrat întreaga viață, consfințindu-se Preacuratei Fecioare Maria.

Un ultim popas pentru tinerii pelerini l-a constituit Mănăstirea Putna, ctitoria marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare. Aici au vizitat biserica mănăstirii, care adăpostește, printre alții, osemintele pământești ale unor domnitori de marcă ai Moldovei, precum și muzeul mănăstirii, care cuprinde obiecte de o importantă valoare istorică.

Sperăm ca astfel de pelerinaje să întărească credința și vocația viitorilor misionari, viitoarelor "portavoci" ale cuvântului lui Dumnezeu, având-o ca model de misionar pe însăși Mama Fiului dumnezeiesc, Fecioara Maria.

Pr. diac. Marius-Claudiu Dumea

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]