Pelerinajul seminariºtilor din Iaºi
A devenit deja o tradiþie ca, în fiecare an, studenþii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaºi, împreunã cu pãrinþii profesori din cadrul aceluiaºi institut, sã organizeze, la sfârºitul lunii mai, chiar înainte de începerea sesiunii a doua de examene, un pelerinaj la Cacica. Dorinþa acestui pelerinaj este aceea de a consacra, an de an, Seminarul din Iaºi ºi pe seminariºti protecþiei Maicii Domnului de la Cacica. De asemenea, pelerinajul reprezintã ºi un prinos de recunoºtinþã pentru lucrãrile minunate pe care Domnul le face pentru Dieceza de Iaºi ºi pentru binefãcãtorii seminarului.
Aºadar, joi, 31 mai 2007, în sãrbãtoarea "Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", încã de dimineaþã, de la ora 8.00, seminariºtii, repartizaþi în douã autocare ºi un microbuz, s-au îndreptat spre Cacica. În jurul orei 10.30 au ajuns la destinaþie, iar la orele 11.00, aceºtia, împreunã cu pr. Wilhelm Dancã, rectorul seminarului din Iaºi, precum ºi cu o bunã parte din pãrinþii profesori, s-au rugat împreunã rugãciunea rozariului ºi au intonat, cu glasuri puternice, diverse cântece mariane. A urmat sfânta Liturghie solemnã, practic, miezul pelerinajului.
În cadrul cuvântului de învãþãturã, pr. Blaj Bartolomeu, misionar de câþiva ani în Ecuador, America de Sud, a scos în evidenþã cã faptul cã Maria, neprihãnit zãmislitã, ducându-se la veriºoara sa, Elisabeta, devine "prima misionarã a Bisericii", prima care-l poartã pe Cristos celor care sunt însetaþi de Dumnezeu. Apoi, aprofundând ideea cã preotul este, prin însãºi vocaþia sa, un misionar, pãrintele predicator a vorbit, cu pasiune, despre activitatea pe care o desfãºoarã în Ecuador, despre bucuriile ºi suferinþele pe care le are de întâmpinat în parohia pe care o pãstoreºte. În final, Sfinþia sa i-a invitat pe seminariºti sã se roage pentru misiuni ºi, de ce nu, cei care simt în sufletul lor o astfel de chemare sã accepte provocarea ºi "aventura" de a i se alãtura în munca grea, dar ºi rodnicã, a evanghelizãrii popoarelor.
La sfârºitul acestui moment solemn, întregul grup de seminariºti ºi preoþi ºi-a consacrat întreaga viaþã, consfinþindu-se Preacuratei Fecioare Maria.
Un ultim popas pentru tinerii pelerini l-a constituit Mãnãstirea Putna, ctitoria marelui domnitor al Moldovei ªtefan cel Mare. Aici au vizitat biserica mãnãstirii, care adãposteºte, printre alþii, osemintele pãmânteºti ale unor domnitori de marcã ai Moldovei, precum ºi muzeul mãnãstirii, care cuprinde obiecte de o importantã valoare istoricã.
Sperãm ca astfel de pelerinaje sã întãreascã credinþa ºi vocaþia viitorilor misionari, viitoarelor "portavoci" ale cuvântului lui Dumnezeu, având-o ca model de misionar pe însãºi Mama Fiului dumnezeiesc, Fecioara Maria.
Pr. diac. Marius-Claudiu Dumea
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]