Pelerinajul credincioºilor din Parohiile Faraoani ºi Galbeni

Sfânta Maria a dorit ca noi, un grup de aproximativ 200 de credincioºii din Parohia Faraoani ºi 150 din Parohia Galbeni, în ziua de 14 iulie 2007, sã fim mai aproape de ea în sanctuarul dedicat ei, de la Cacica.

Plecarea noastrã din Faraoani a fost la ora 6.00 dimineaþa cu trei autocare ºi un microbuz, urmând sã ajungem la Cacica în jurul orei 9.30, unde ne-am întâlnit cu pelerinii veniþi din Parohia Galbeni. Pe la ora 10.00 am fost primiþi de pr. Abalintoaie Lucian, vicar de Cacica, printr-o rugãciune specialã, dupã care am fost stropiþi cu apã sfinþitã. În timp ce pãrintele ne binecuvânta, am început un cântec în cinstea sfintei Fecioare Maria cu care am ºi intrat în bisericã.

Ajunºi în bisericã ni s-a fãcut cunoscut programul pelerinajului ºi anume: celebrarea penitenþialã, Spovada, recitarea sfântului Rozariu, sfânta Liturghie, Calea crucii, adoraþia euharisticã, binecuvântarea cu preasfântul sacrament ºi plecarea pelerinilor.

Pentru pregãtirea sfintei Spovezi s-au citit douã lecturi de cãtre cei din Parohia Galbeni, urmatã de evanghelie ºi de o scurtã predicã. Apoi, sfântul Rozariu a fost recitat de douã persoane din Faraoani ºi trei din Galbeni, fiecare câte un mister. Liturghia a fost animatã de dascãlul comunitãþii Faraoani, Iulian Farþadi, ºi 14 coriºti, din care 12 erau din Faraoani.

Lecturile de la sfânta Liturghie au fost citite de douã persoane din Faraoani, iar la rugãciunea credincioºilor intenþiile fiind proclamate de o persoanã din Faraoani ºi o persoanã din Galbeni. În cuvântul de învãþãturã, pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, ne-a explicat importanþa acestui moment de har ºi mijlocirea deosebitã a sfintei Fecioare pentru toþi pelerinii care-i viziteazã sanctuarele.

Dupã un moment de repaus, revenind în bisericã am mers pe urmele Mântuitorului, meditând la patima ºi moartea sa, rugându-ne Calea sfintei cruci. De obicei se fãcea pe uliþele satului, dar vremea nu a vrut sã þinã cu noi de aceea s-a fãcut în bisericã.

Acest moment s-a încheiat în bisericã în faþa sfântului sacrament expus spre adorare. În încheiere am primit binecuvântarea cu preasfântul sacrament ºi indulgenþa plenarã cu ocazia pelerinajului.

Trãind aceste momente de har am ajuns la concluzia cã devoþiunea adevãratã faþã de sfânta Fecioarã Maria, îi deschide omului calea spre cel ce este izvorul harului, iar Cacica este printre alte locuri ale acestui pãmânt unul în care omul de bunãvoinþã se poate ruga, reculege ºi sfinþi mai uºor.

Lãsând toate grijile acasã ºi dorind sã fim mai aproape de Dumnezeu, toþi am beneficiat din plin de roadele harului dumnezeiesc. În acest fel am descoperit în noi nevoia de a mulþumi la nesfârºit pentru aceasta, ºi totuºi, parcã atât de puþin, pentru toate cele trãite ºi primite împreunã prin mijlocirea Mariei.

Imagini de la acest eveniment pe situl www.parohiafaraoani.ro.

Pr. Adrian Chili

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]