Pelerinajul credincișilor din Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului"

Ca și în anii precedenți, sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria i-a purtat sâmbătă, 8 septembrie 2007, pe o parte din credincioșii Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și nu numai, la sanctuarul din Cacica, pentru a o întâlni pe Preacurata acolo unde ea este venerată și cinstită într-un chip deosebit.

Altfel decât la 15 august 2007, în ziua Nașterii Sfintei Fecioare ne-am apropiat de ea pentru a-i intona un "cântec de leagăn", pentru a-i admira nevinovăția și gingășia, candoarea și neprihănirea unei copile dăruite nouă de Dumnezeu.

Am ajuns la sanctuar pe la ora 10.40, după trei ore de mers, răstimp în care, trecând prin atâtea comunități de pe meleagurile noastre, am lăsat să se perinde printre degetele noastre bobițele Rozariului: am rugat-o pe Maica Domnului pentru nevoile noastre cotidiene, pentru convertirea păcătoșilor, pentru susținerea tuturor mamelor din lumea întreaga în vocația lor de creștere și educare a copiilor, pentru toate acele mame care s-au pronunțat, din nefericire, pentru moartea, și nu viața copiilor din sânul lor, pentru copii, ca ei să fie percepuți ca daruri din partea lui Dumnezeu.

Am intrat în biserică s-o salutăm pe Mama, bucuroasă de prezența noastră, împreună cu credincioșii Parohiei din Tomești și de la "Fericitul Ieremia"- Roman. Ne-a întâmpinat cuvântul de bun venit al părintelui franciscan Lucian Abalintoaiei, care ne-a îndemnat convingător să profităm de această zi și să ne lăsăm sufletele încălzite de sfânta Fecioară, chiar dacă afară ploua și vremea era răcoroasă.

S-a pornit repede Rozariul, recitat cu evlavie adâncă, timp în care, cei care simțeau nevoia, puteau să-și spele sufletul de păcate la scaunul de spovadă. A urmat sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Tamaș Ioan, pr. Paul Chelaru, pr. Alois Moraru și pr. Cristian Diac, în care primul preot pomenit ne-a explicat valoarea și beneficiile spirituale ale pelerinajului, rolul pe care îl are sfânta Fecioară în istoria mântuirii și în viața oricărui creștin. Ne-am rugat pentru noi și pentru toți credincioșii din lumea întreagă ca aceia a cărei naștere o sărbătorim să-l nască în suflete pe Fiul ei.

După prânz ne-am regăsit din nou în sanctuarul Mariei pentru ca să urmăm calea sfintei cruci. La ora 14.00 am îngenuncheat în adorație înaintea preasfântului sacrament și am primit binecuvântarea. Pr. Lucian, legându-se de textul psalmului responsorial: "Domnul a așezat în tine izvoarele vieții", ne-a conștienți de importanța de a recurge în deciziile, acțiunile și atitudinile noastre la aceste izvoare, prin intermediul Mariei.

Hrăniți la masa Domnului și în comuniunea cu Mama noastră cerească, ne-am întors acasă, bucurându-ne de harurile primite și sperând că vom reveni la Cacica anul următor.

Pr. Cristian Diac