Pelerinajul credincioºilor din Parohia Roman "Sfânta Tereza"

Copii, tineri, persoane consacrate ºi adulþi din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din-Roman ne-am adunat în zorii zilei de 15 septembrie 2007 în curtea bisericii, pentru a merge cu bucurie la mama noastrã cereascã de la Cacica ºi spre a-i duce în dar mici lucruri, care deºi par neînsemnate, valoreazã mult.

Pe drum ne-am introdus în misterele sfântului Rozariu ºi am cântat în cinstea sfintei Fecioare Maria. Ajunºi la sanctuar, am fost primiþi de cãtre pãrintele vicar Lucian Abalintoaie, care ne-a prezentat Maicii Domnului.

Celebrarea penitenþialã a fost primul nostru strigãt de cãinþã ºi în acelaºi timp de ajutor cãtre Maria, mama noastrã, dupã care am meditat cu toþii cununa de rugãciuni a Rozariului, rugãciune preferatã Mamei noastre cereºti ºi pelerinilor, prezentându-i pe toþi credincioºii din lumea întreagã cu nevoile nenumãrate. În timpul celui de al treilea mister, copiii s-au apropiat de altar ºi au dãruit micile lor scrisori în care îi mulþumeau ºi-i cereau ajutor Preacuratei pentru un an nou ºcolar, care sã fie cu bogate rezultate.

Am participat cu toþii la sfânta Liturghie solemnã celebratã de pãrinþii Diac Sebastian ºi Farcaº Dumitru, iar datoritã corului reunit din Roman, dirijat de Onoriu Maior, Liturghia a pãtruns în inima fiecãrui creºtin prezent acolo. Luând aminte la cuvintele de încurajare ale pãrintelui predicator Diac Sebastian, de a ne purta crucea de zi cu zi cu speranþã, iubire ºi încredere în Dumnezeu asemenea sfintei Fecioare, sfintei Tereza a Pruncului Isus, cu toþi am dorit sã-l avem pe Isus cu noi primind cu evlavie sfânta Împãrtãºanie, dãtãtoare de viaþã nouã, nu înainte de a dezbrãca haina veche a pãcatului pentru a primi viaþa nouã a harului prin sacramentul Spovezii. Dupã sfânta Liturghie, copiii care au dorit ºi-au procurat diverse obiecte religioase ca amintire a prezenþei lor în sanctuarul Mamei cereºti. Apoi a urmat ºi o scurtã pauzã de prânz.

Plimbându-ne prin jurul bisericii, am putut admira locul sacru al grotei Maicii Domnului, unde am rãmas momente adânciþi în rugãciune, ºi izvorul cu apa tãmãduitoare, din care cu credinþã am bãut ºi am luat-o ºi cu noi spre a le oferi ºi celor care nu au avut posibilitatea sã ia parte la pelerinaj. Copiii au fost încântaþi ºi de locurile din jur, care le aduceau aminte totodatã de zilele frumoase ºi sãnãtoase petrecute la þarã, la bunici în timpul vacanþei.

Dupã gustare, a urmat Calea sfintei cruci condusã de cãtre pãrintele paroh Farcaº Dumitru împreunã cu un grup de copii, care deºi aveau emoþii ºi le bãtea inima tare, cum ne-a mãrturisit unul dintre ei, au reuºit sã spunã rugãciunile la fiecare staþiune, chiar dacã s-au încurcat puþin, dar aºa s-au întipãrit în minte ºi în inimã aceste momente unice de rugãciune.

Dupã o orã de adoraþie, a trebuit sã ne luãm rãmas bun de la Neprihãnita dorindu-ne ca ºi cu altã ocazie sã o putem vizita cu inima deschisã. Am mulþumit Tatãlui nostru ceresc pentru prilejul de a ne afla în lãcaºul sfânt al preacuratei ºi neprihãnitei Mame. Fiecare creºtin ºi-a înãlþat cãtre Dumnezeu ºi Maica cereascã rugãciunea de ajutor ºi gândul de mulþumire.

Am plecat spre casã cu bucuria în suflet cã o avem pe Maica sfântã, care ne-a însoþit în acest pelerinaj prin care am dorit sã manifestãm ºi în acelaºi timp sã ne întãrim iubirea ºi credinþa noastrã faþã de Dumnezeu þi sfânta Fecioarã Maria.

Veronica Dãmãtãrc, Simona Dãmãtãrc, Eliza Pal ºi pr. Claudiu Nedelciu