Scrisoare pastoralã: Maria ne invitã la Cacica
PS Petru Gherghel a semnat la 1 august 2008 scrisoarea pastoralã "Maria ne invitã la Cacica". La celebrãrile de la Cacica de anul acesta, va fi prezent ºi card. Georg Sterzinsky din Berlin. Programul pentru pelerinajul la Cacica din 14 ºi 15 august 2008 a fost pregãtit împreunã cu pr. paroh Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian "Adormirea Maicii Domnului" de la Cacica.
* * *
Maria ne invitã la Cacica
"Toatã frumoasã eºti, Marie!"
Pe parcursul anului pastoral 2007-2008, gândul nostru, programul liturgic-pastoral ne-au oferit ºi ne oferã încã fericitul prilej de a ne apropia de cuvântul Domnului - Sfânta Scripturã, "fãclie pentru paºii noºtri", "cale, adevãr ºi viaþã", în care sã descoperim frumuseþea misterelor creºtine ºi voinþa lui Dumnezeu pentru drumul vieþii noastre, pentru pelerinajul nostru terestru.
În acest sens, ne-am bucurat sã aprofundãm - prin catehezele, predicile ºi mulþimea de iniþiative pastorale - darul "familiei ºi misterul sfintei Cãsãtorii", "leagãn al vieþii", "sanctuar al iubirii" ºi "bisericã domesticã", unde cresc, se desãvârºesc, se produc roade ºi se realizeazã lucrarea lui Dumnezeu în suflete.
Începând cu ziua de 28 iunie 2008, Sfântul Pãrinte papa Benedict al XVI-lea, în numele ºi împreunã cu întreaga Bisericã Catolicã ºi având alãturi pe patriarhul ecumenic al Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu I, ºi pe alþi reprezentanþi ai altor Biserici ºi comunitãþi ecleziale, a declarat deschis ºi a inaugurat Anul Paulin, care se va desfãºura pânã la 29 iunie 2009, moment de har ºi un mare eveniment spiritual ºi pastoral, pentru creºterea tuturor în credinþã ºi iubire.
Este vorba de celebrarea a douã milenii de la naºterea marelui "apostol al neamurilor", vestitor înflãcãrat al evangheliei, cel care a cãutat prin întreaga sa operã ºi prin toate scrisorile sale sã poarte lumina lui Cristos la toate neamurile, pentru a le uni în jurul Celui pe care l-a descoperit pe drumul Damascului ºi de care nu l-a mai despãrþit nimic ºi nimeni.
Ne bucurãm sã continuãm programul nostru pastoral, strãduindu-ne sã pãtrundem mai mult în magistrala sa doctrinã, ca, urmându-i exemplul sãu de convertire ºi de angajare la lupta cea bunã, sã înaintãm ºi noi spre coroana rãsplãþii, cum ne-a învãþat ºi a fãcut-o el.
Ne bucurãm sã ºtim cã mijloacele noastre de comunicare, revista Lumina creºtinului, situl diecezei ºi temele scoase din scrisorile pauline ne vor alimenta pe tot parcursul acestui an pastoral, astfel încât întreaga noastrã Bisericã sã fie în sintonie cu ceilalþi fraþi întru credinþã ºi cu toþi cei ce doresc sã-l descopere pe Dumnezeul vieþii, al familiei ºi al pãmântului.
Dar sã nu uitãm, noi avem o mamã ºi o iubim nespus, sfânta Fecioarã Maria.
Acum doi ani, cu scrisoarea noastrã circularã, anunþam cã nouã, creºtinilor din Moldova, ne este dat sã retrãim cu mai mare credinþã cultul Maicii Domnului de Lourdes ca astfel sã celebrãm, plini de entuziasm filial, marele jubileu al celor 150 de ani de la apariþiile Mamei noastre cereºti în grota de la Massabielle, în munþii Pirinei. Maria s-a arãtat sfintei Bernadeta ºi ºi-a dezvãluit numele: "Eu sunt Neprihãnita Zãmislire", cu alte cuvinte: "Eu sunt toatã frumoasã ºi sfântã".
Poporul nostru a cinstit-o ºi o cinsteºte cu mare însufleþire, aºa cum a fãcut-o ºi în ultimii 150 de ani, din momentul apariþiilor de la Lourdes, la Iaºi, la Butea, la Cacica, în orice bisericã ºi în orice casã.
Mã bucur sã vã chem ca împreunã s-o proclamãm pe Maria "toatã frumoasã" ºi s-o cinstim cu adevãrat, ea fiind cea mai frumoasã fãpturã pe care Cristos a binevoit sã o aleagã pentru ca prin ea sã intre în lume.
În toate bisericile, capelele, casele cãlugãreºti, ca ºi în toate familiile, icoana ei sã îmbucure pe toþi creºtinii ºi sã-i înalþe spre Isus, dar mai ales sã îndreptãm gândul nostru spre Lourdes, unde vor ajunge atâþia pelerini ai Mariei, împreunã cu Sfântul Pãrinte papa Benedict al XVI-lea ºi cu mulþi dintre credincioºii noºtri, pentru a-i cânta ºi a o cinsti pe ea, care s-a apropiat aºa de mult de oameni.
Pentru noi, creºtinii Diecezei de Iaºi, aºa cum aminteam ºi în scrisorile anterioare, existã un loc privilegiat, Cacica, un sanctuar internaþional, o "basilica minor", titlu acordat de Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea la marele jubileu al anului 2000, unde Maria, mama noastrã, ne invitã, ne aºteaptã ºi doreºte sã reverse în sufletele noastre, frumuseþea iubirii sale, cãldura ei de mamã ºi tezaurul ei de favoruri cereºti.
Anul acesta, aºadar, vom celebra cu o bucurie deosebitã pelerinajul de la Cacica, având ca oaspete de onoare ºi pelerin special pe cardinalul Georg Sterzinsky din Berlin, alþi episcopi din þarã ºi strãinãtate, împreunã cu care vom aduce Maicii Domnului de Cacica prinosul nostru de recunoºtinþã ºi iubire, pentru faptul cã ea a rãmas mereu cu noi, mai ales în momentele grele ale istoriei noastre recente ºi continuã sã ne împartã surâsul ei fermecãtor ºi nenumãrate daruri de la Fiul ei, Isus.
Acelaºi lucru îl vom face ºi în catedrala noastrã din Iaºi, unde o recunoaºtem ºi o venerãm ca pe cea care ne ocroteºte, unindu-ne pe toþi în jurul altarului lui Isus, împreunã cu episcopul ºi colaboratorii sãi, rãspândiþi în întreaga diecezã.
Programul pentru Cacica este anunþat de rectorul sanctuarului, pr. paroh Romuald Bulai, ºi constituie parte integrantã a acestei scrisori circulare ºi a acestei invitaþii la Maica Domnului, Fecioara Maria, din grãdina ei.
Vã invit pe toþi ca, în lumina ºi atmosfera anului pastoral, s-o descoperim pe Mama noastrã ºi sã-i cântãm:
Toatã frumoasã eºti, Marie, ºi prihanã strãmoºeascã nu este în tine!
Tu eºti slava Ierusalimului, tu eºti bucuria lui Israel,
Tu eºti cinstea neamului nostru, tu eºti mijlocitoarea pãcãtoºilor.
O Marie, fecioarã prea înþeleaptã, Maicã preaînduratã,
Roagã-te pentru noi, mijloceºte pentru noi, la Domnul Isus Cristos!
Iaºi, 1 august 2008
Petru Gherghel, episcop de Iaºi
* * *
Program
Joi, 14 august:
10.00 - Celebrare penitenþialã;
12.00 - Sfânta Liturghie solemnã de deschidere a pelerinajului;
16.00 - Calea sfintei cruci;
17.00 - Adoraþie euharisticã;
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariºti ºi persoane consacrate;
22.00 - Priveghere marianã, urmatã de procesiunea lumânãrilor în jurul bisericii.
Vineri, 15 august:
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineaþã;
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolicã (în bisericã);
08.00 - Sfânta Liturghie în limba maghiarã (la grotã);
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonã (în bisericã);
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germanã (la grotã);
11.00 - Sfânta Liturghie solemnã pontificalã a hramului, încheiatã cu procesiunea ºi binecuvântarea euharisticã.