Pelerinajul tinerilor

"Viaa este un pelerinaj!" a fost motoul tinerilor care s-au ndreptat ctre sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pentru a celebra mpreun cu mii de credincioi solemnitatea Adormirii Maicii Domnului din 2008. Tinerii voluntari au depus un efort deosebit pentru ca aceste celebrri de la Cacica s se desfoare n cel mai bun mod posibil.

Tinerii voluntari din Aciunea Catolic i Scout au sosit la Cacica chiar din ziua de 13 august 2008, dndu-i disponibilitatea pentru pregtirea a tot ceea ce era necesar pentru ca toi credincioii care urmau s vin la Cacica s poat s triasc din plin acest moment.

n ziua de 14 august ncepnd cu ora 12.00, mpreun cu PS Aurel Perc, un mare grup de tineri au pornit n pelerinaj, pe jos, de la o distan de 5 km. Soarele dogoritor a oferit ocazia ca penitena specific unui pelerinaj s nu lipseasc. Recitarea rozariului i cntrile au fcut ca pe ntregul parcurs al pelerinajului, cldurii excesive de afar s i corespund nflcrarea din inimile tinerilor! Drumul s-a ncheiat n sanctuar unde tinerii pelerini au fost ntmpinai de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica.

Toate celebrrile au fost animate de tinerii voluntari care s-au implicat, cu mult dragoste i responsabilitate, n partea liturgic i n cea logistic. Disponibilitatea acestor tineri a artat nc o dat c se poate avea ncredere n ei, c ei tiu s rspund chemrii Bisericii.

Efortul lor a fost ca un rspuns la ndemnul Sfntului Printe fcut la Sydney: "Dragi prieteni tineri, Domnul v cere s fii profei ai acestei noi ere, mesageri ai iubirii sale, capabili s-i atragei pe oameni ctre Tatl i s construii un viitor de speran pentru toat omenirea. Lumea are nevoie de aceast rennoire! n multe societi ale noastre, alturi de prosperitatea material, se lrgete deertul spiritual: un gol interior, o fric indefinibil, un sens ascuns de disperare. Ci dintre contemporanii notri sunt ca nite cisterne gurite i goale (cf. Ier 2,13) ntr-o cutare disperat de semnificaie, a acelei semnificaii ultime pe care numai iubirea poate s-o dea? Acesta este darul mare i eliberator pe care Evanghelia l aduce cu sine: ea reveleaz demnitatea noastr de brbai i femei creai dup chipul i asemnarea lui Dumnezeu. Reveleaz chemarea sublim a omenirii, care este aceea de a gsi propria plintate n iubire. Ea dezvluie adevrul despre om, adevrul despre via" (Papa Benedict al XVI-lea, Predica la Liturghia de ncheiere a Zilei Mondiale a Tineretului din Sydney 2008).

Sfnta Fecioar de la Cacica s mijloceasc binecuvntarea tuturor tinerilor din dieceza noastr i din lumea ntreag!

* * *

Maria a chemat credincioii la Cacica, pelerinii au rspuns

Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului adun n fiecare an la sanctuarul diecezan de la Cacica mii de credincioi care rspund chemrii sfintei Fecioare Maria de a se uni n rugciune pentru a-l preamri pe Fiul su i a rmne statornici n credin.

Predicatorul din acest an fost pr. Cristian Vacaru, pstorul comunitii romano-catolice romne din Ierusalim i responsabilul pelerinajelor n ara Sfnt.

Pelerinajul s-a deschis joi, 14 august, la ora 10, cu salutul rostit de pr. Romuald Bulai, parohul comunitii din Cacica i rectorul sanctuarului, dup care a urmat celebrarea penitenial. La ora 11.30 un grup numeros de tineri a plecat pe jos n pelerinaj spre sanctuar, de la circa 5 km de Cacica, mpreun cu PS Aurel Perc. La ora 12.00 s-a celebrat sfnta Liturghie solemn de deschidere a pelerinajului, prezidat de pr. Emilian Ctlin, provincial al Provinciei franciscane. Dup sfnta Liturghie tinerii pornii la drum au ajuns la sanctuar unde au fost ntmpinai de pr. Romuald Bulai. Programul a continuat cu celebrarea Cii sfintei cruci, a adoraiei euharistice, iar la ora 18.00 a sfintei Liturghii pentru tineri, seminariti i persoane consacrate, prezidat de PS Aurel Perc. Privegherea a nceput la ora 22.00 prezeni fiind ES card. Georg Sterzinsky din Berlin, PS Petru Gherghel, PS Aurel Perc i PS Jzsef Tams. Celebrarea a nceput cu binecuvntarea lumnrii mariane, de la care 12 tineri au primit lumina ce a fost transmis tuturor pelerinilor, crendu-se astfel o atmosfer deosebit pentru rugciune.

n ziua de 15 august, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, dup sfnta Liturghie de diminea de la ora 06.00, au avut loc Liturghii n mai multe limbi i rituri, fie n sanctuar, fie la grota Sfintei Fecioare Maria. n centrul srbtorii a fost sfnta Liturghie de la ora 11.00 prezidat de ES card. Georg Sterzinsky, alturi de care au fost ceilali episcopi i numeroi preoi. Card. Georg Sterzinsky, vorbind despre importana srbtorii i a devoiunii ctre Sfnta Fecioar Maria, i-a exprimat uimirea i mulumirea fa de modul n care pelerinii i manifest dragostea fa de Maica Domnului. Sfnta Liturghie s-a ncheiat cu procesiunea cu sfntul sacrament, prin care au fost binecuvntate florile i obiectele religioase i binecuvntarea final solemn.

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor i Liturghia din ajun ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]