Sãrbãtoarea primirii medaliei veºnice pentru cursa vieþii pãmânteºti
În sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului, ce aminteºte medalia vieþii veºnice primitã la capãtul cursei pãmânteºti de umila Fecioarã din Nazaret, peste 15 mii de credincioºi, din þarã ºi din strãinãtate s-au aflat în pelerinaj joi, 14 august, ºi vineri, 15 august 2008, la basilica minor - sanctuar din Cacica, în minunatul peisaj al Bucovinei. Textul care urmeazã este o adaptare a corespondenþei semnate de pãrintele Adrian Dancã pentru Radio Vatican.
"Sanctuarul din Cacica este mereu deschis. Maria va aºteaptã, Isus va primeºte". Cu un apel adresat autoritãþilor civile locale pentru realizarea Pieþei "Ioan Paul al II-lea", spaþiul din faþa sanctuarului din Cacica declarat chiar de regretatul pontif "basilica minor", ºi cu mulþumirea adresatã credincioºilor prezenþi, mai ales faþã de cei care au avut de suferit de pe urma încercãrilor naturii din ultimele sãptãmâni, episcopul Petru Gherghel al Diecezei de Iaºi a încheiat vineri, 15 august 2008, pelerinajul de douã zile la sanctuarul marian din Cacica, prilejuit de solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Cei aproximativ 15.000 de pelerini - potrivit organizatorilor - veniþi din parohiile diecezei moldave, dar ºi din Ardeal, Transilvania, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Italia, Spania ºi Germania au ascultat la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului predica arhiepiscopului de Berlin, card. Georg Maximilian Sterzinsky, care a afirmat cã "noi trebuie sã sãrbãtorim cu o inimã plinã de bucurie solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Dacã o admirãm pe slujitoarea ºi fecioara umilã din Nazaret, dacã ne edificãm în faþa neprihãnirii sale, când o cinstim ca Mamã a Mântuitorului ºi Mamã a lui Dumnezeu, cum am putea tãcea când aflãm cã ea a ajuns în gloria lui Dumnezeu?".
"Oricine câºtigã o medalie, ridicã mulþimile în picioare de bucurie. Dar ce este o medalie de aur în comparaþie cu gloria cereascã? Una este trecãtoare, cealaltã este veºnicã. Prin alegere ºi har, Maria ne întrece nespus de mult, dar cu toate acestea ea rãmâne una dintre noi".
"Maria este icoana Bisericii, cu alte cuvinte ceea ce constituie cea mai înaltã demnitate a poporului lui Dumnezeu s-a împlinit deja în Maria. Drumul Preacuratei Fecioare Maria, din timp în veºnicie, de la alegere la desãvârºire este ºi drumul Bisericii. Din acest motiv este atât de important, chiar vital, ca Biserica de astãzi sã priveascã la Maria". "Eu, a afirmat la Cacica arhiepiscopul de Berlin, nu cunosc foarte bine situaþia Bisericii din România. Am fost aici în anii 70 ai secolului trecut ºi mi-am dat seama cât de mult a suferit opresiunea grea a regimului comunist. Am venit aici îndatã dupã cãderea dictaturii ºi m-am bucurat sã vãd speranþa cu care se începeau multe. Am avut apoi posibilitatea sã constat lipsurile ºi consecinþele grave lãsate de un regim dictatorial de aºa lungã duratã. Cred cã mã voi întoarce acasã cu noi impresii ºi voi cunoaºte mai multe despre Biserica din România".
Pornind de la lecturile sfinte, card. Sterzinsky a afirmat cã "dorul nostru dupã cer pãstreazã mereu o anumitã mãsurã. Este adevãrat cã avem atâtea de fãcut ºi aºteptãm încã multe de la anii noºtri pãmânteºti". Aceastã sãrbãtoare este o ocazie potrivitã "sã privim de sus drumul vieþii noastre ºi sã ne întrebãm cu privire la sensul ultim al vieþii. Ce va rãmâne la sfârºitul vieþii noastre, aceea este determinant, iar rãspunsul credinþei este acesta: la sfârºit se afla împlinirea în Dumnezeu, o viaþã trãitã în gloria sa. Cristos a ajuns primul acolo, Mama sa l-a urmat. ªi noi suntem chemaþi sã ajungem acolo", a încheiat card. Sterzinsky predica la hramul sanctuarului marian din Cacica.
Bucuria adevãratã ºi pocãinþa creºtinã, având în vedere destinaþia noastrã cereascã, au fost de altfel ºi firul unitar al predicilor oferite la slujbele precedente, de pr. Cristian Vacaru, începând de joi la ora 10.00, când s-a organizat o celebrare penitenþialã. Predicatorul a contextualizat reflecþiile sale în cadrul Anului dedicat Sfântului Paul ºi al anului jubiliar de la Lourdes. Pãrintele predicator a vorbit astfel despre taina Spovezii ºi necesitatea de a ne întoarce la Domnul, despre apariþiile Maicii Domnului, mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria ºi semnificaþia Adormirii Maicii Domnului, pãºind în mod ideal la locurile de pelerinaj din Þara Sfântã, unde pr. Cristian Vacaru ºi-a desfãºurat ani buni apostolatul în mijlocul muncitorilor români. Dovadã a deschiderii ºi ospitalitãþii spirituale faþã de toþi pelerinii, s-au celebrat sfinte Liturghii în ritul greco-catolic, dar ºi în limbile polonã, germanã ºi maghiarã.
Un moment la fel de intens pentru pelerini a fost Liturghia de început a pelerinajului, joi, la ora 12.00, prezidatã de noul ministru al provinciei franciscane din Moldova, pr. Emilian Cãtãlin. La ora 18.00, episcopul auxiliar Aurel Percã a celebrat o sfântã Liturghie cu participarea specialã a tinerilor ºi seminariºtilor, dupã ce au parcurs împreunã pe jos câþiva kilometri înainte de a ajunge la sanctuar, urmatã de adoraþia euharisticã ºi, începând cu ora 22.00, procesiunea în jurul bisericii cu lumânãrile aprinse ºi privegherea marianã nocturnã prezidate de episcopul de Iaºi Petru Gherghel, rugãciune la care s-au alãturat arhiepiscopul de Berlin, card. Sterzinsky, episcopul auxiliar de Alba Iulia, Mons. Tamas Josef ºi desigur, episcopul auxiliar Aurel Percã. Dupã miezul nopþii, rugãciunea pelerinilor a continuat pânã dimineaþa în faþa icoanei Maicii Domnului din Cacica. Vineri, la ora 6.00, a fost sfânta Liturghie din zorii zilei, când peste colinele bucovinene din jurul sanctuarului soarele rãspândea razele sale cu mai mare blândeþe decât în timpul zilei.
În fine, de spus cã mulþi pelerini au transmis autoritãþilor dorinþa de a se ruga în liniºte, fãrã interferenþele spiritului comercial, adus din ce în ce mai aproape de sanctuar de vânzãtorii ambulanþi. Sã mai adãugãm un detaliu important semnalat cu bucurie de rectorul sanctuarului, pãrintele franciscan Romuald Bulai, ºi anume faptul cã foarte multa lume s-a spovedit în cele douã zile la preoþii care au fost la dispoziþie cu mare dãruire pastoralã.
Cum era de aºteptat, multe din florile ºi rugãciunile depuse în aceste zile la picioarele Maicii Domnului din Cacica de pelerinii din Moldova erau probabil udate de lacrimile necazurilor ºi suferinþelor de fiecare zi, dar întoarcerea acasã a purtat semnul binecuvântãrii cu preasfântul sacrament al Euharistiei, garanþie a faptului cã Dumnezeu e prezent, poate mai mult ca oricând.
Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ºi Liturghia din ajun ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]