Srbtoarea primirii medaliei venice pentru cursa vieii pmnteti

n srbtoarea Adormirea Maicii Domnului, ce amintete medalia vieii venice primit la captul cursei pmnteti de umila Fecioar din Nazaret, peste 15 mii de credincioi, din ar i din strintate s-au aflat n pelerinaj joi, 14 august, i vineri, 15 august 2008, la basilica minor - sanctuar din Cacica, n minunatul peisaj al Bucovinei. Textul care urmeaz este o adaptare a corespondenei semnate de printele Adrian Danc pentru Radio Vatican.

"Sanctuarul din Cacica este mereu deschis. Maria va ateapt, Isus va primete". Cu un apel adresat autoritilor civile locale pentru realizarea Pieei "Ioan Paul al II-lea", spaiul din faa sanctuarului din Cacica declarat chiar de regretatul pontif "basilica minor", i cu mulumirea adresat credincioilor prezeni, mai ales fa de cei care au avut de suferit de pe urma ncercrilor naturii din ultimele sptmni, episcopul Petru Gherghel al Diecezei de Iai a ncheiat vineri, 15 august 2008, pelerinajul de dou zile la sanctuarul marian din Cacica, prilejuit de solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Cei aproximativ 15.000 de pelerini - potrivit organizatorilor - venii din parohiile diecezei moldave, dar i din Ardeal, Transilvania, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Italia, Spania i Germania au ascultat la sfnta Liturghie de ncheiere a pelerinajului predica arhiepiscopului de Berlin, card. Georg Maximilian Sterzinsky, care a afirmat c "noi trebuie s srbtorim cu o inim plin de bucurie solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Dac o admirm pe slujitoarea i fecioara umil din Nazaret, dac ne edificm n faa neprihnirii sale, cnd o cinstim ca Mam a Mntuitorului i Mam a lui Dumnezeu, cum am putea tcea cnd aflm c ea a ajuns n gloria lui Dumnezeu?".

"Oricine ctig o medalie, ridic mulimile n picioare de bucurie. Dar ce este o medalie de aur n comparaie cu gloria cereasc? Una este trectoare, cealalt este venic. Prin alegere i har, Maria ne ntrece nespus de mult, dar cu toate acestea ea rmne una dintre noi".

"Maria este icoana Bisericii, cu alte cuvinte ceea ce constituie cea mai nalt demnitate a poporului lui Dumnezeu s-a mplinit deja n Maria. Drumul Preacuratei Fecioare Maria, din timp n venicie, de la alegere la desvrire este i drumul Bisericii. Din acest motiv este att de important, chiar vital, ca Biserica de astzi s priveasc la Maria". "Eu, a afirmat la Cacica arhiepiscopul de Berlin, nu cunosc foarte bine situaia Bisericii din Romnia. Am fost aici n anii 70 ai secolului trecut i mi-am dat seama ct de mult a suferit opresiunea grea a regimului comunist. Am venit aici ndat dup cderea dictaturii i m-am bucurat s vd sperana cu care se ncepeau multe. Am avut apoi posibilitatea s constat lipsurile i consecinele grave lsate de un regim dictatorial de aa lung durat. Cred c m voi ntoarce acas cu noi impresii i voi cunoate mai multe despre Biserica din Romnia".

Pornind de la lecturile sfinte, card. Sterzinsky a afirmat c "dorul nostru dup cer pstreaz mereu o anumit msur. Este adevrat c avem attea de fcut i ateptm nc multe de la anii notri pmnteti". Aceast srbtoare este o ocazie potrivit "s privim de sus drumul vieii noastre i s ne ntrebm cu privire la sensul ultim al vieii. Ce va rmne la sfritul vieii noastre, aceea este determinant, iar rspunsul credinei este acesta: la sfrit se afla mplinirea n Dumnezeu, o via trit n gloria sa. Cristos a ajuns primul acolo, Mama sa l-a urmat. i noi suntem chemai s ajungem acolo", a ncheiat card. Sterzinsky predica la hramul sanctuarului marian din Cacica.

Bucuria adevrat i pocina cretin, avnd n vedere destinaia noastr cereasc, au fost de altfel i firul unitar al predicilor oferite la slujbele precedente, de pr. Cristian Vacaru, ncepnd de joi la ora 10.00, cnd s-a organizat o celebrare penitenial. Predicatorul a contextualizat refleciile sale n cadrul Anului dedicat Sfntului Paul i al anului jubiliar de la Lourdes. Printele predicator a vorbit astfel despre taina Spovezii i necesitatea de a ne ntoarce la Domnul, despre apariiile Maicii Domnului, mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria i semnificaia Adormirii Maicii Domnului, pind n mod ideal la locurile de pelerinaj din ara Sfnt, unde pr. Cristian Vacaru i-a desfurat ani buni apostolatul n mijlocul muncitorilor romni. Dovad a deschiderii i ospitalitii spirituale fa de toi pelerinii, s-au celebrat sfinte Liturghii n ritul greco-catolic, dar i n limbile polon, german i maghiar.

Un moment la fel de intens pentru pelerini a fost Liturghia de nceput a pelerinajului, joi, la ora 12.00, prezidat de noul ministru al provinciei franciscane din Moldova, pr. Emilian Ctlin. La ora 18.00, episcopul auxiliar Aurel Perc a celebrat o sfnt Liturghie cu participarea special a tinerilor i seminaritilor, dup ce au parcurs mpreun pe jos civa kilometri nainte de a ajunge la sanctuar, urmat de adoraia euharistic i, ncepnd cu ora 22.00, procesiunea n jurul bisericii cu lumnrile aprinse i privegherea marian nocturn prezidate de episcopul de Iai Petru Gherghel, rugciune la care s-au alturat arhiepiscopul de Berlin, card. Sterzinsky, episcopul auxiliar de Alba Iulia, Mons. Tamas Josef i desigur, episcopul auxiliar Aurel Perc. Dup miezul nopii, rugciunea pelerinilor a continuat pn dimineaa n faa icoanei Maicii Domnului din Cacica. Vineri, la ora 6.00, a fost sfnta Liturghie din zorii zilei, cnd peste colinele bucovinene din jurul sanctuarului soarele rspndea razele sale cu mai mare blndee dect n timpul zilei.

n fine, de spus c muli pelerini au transmis autoritilor dorina de a se ruga n linite, fr interferenele spiritului comercial, adus din ce n ce mai aproape de sanctuar de vnztorii ambulani. S mai adugm un detaliu important semnalat cu bucurie de rectorul sanctuarului, printele franciscan Romuald Bulai, i anume faptul c foarte multa lume s-a spovedit n cele dou zile la preoii care au fost la dispoziie cu mare druire pastoral.

Cum era de ateptat, multe din florile i rugciunile depuse n aceste zile la picioarele Maicii Domnului din Cacica de pelerinii din Moldova erau probabil udate de lacrimile necazurilor i suferinelor de fiecare zi, dar ntoarcerea acas a purtat semnul binecuvntrii cu preasfntul sacrament al Euharistiei, garanie a faptului c Dumnezeu e prezent, poate mai mult ca oricnd.

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor i Liturghia din ajun ]
- [ Privegherea marian ]
- [ Sfnta Liturghie solemn ]