Pelerinajul credincioșilor din Tomești

Auzind de tradiția care se vrea împământenită la Tomești (jud. Iași), nu am putut rezista fără să nu mă înscriu și eu în grupul celor care doresc să meargă în pelerinaj la Cacica.

Eram doar opt credincioși din Parohia Tomești însoțiți de părintele paroh Pavel Chelaru. Am pornit în dimineața zilei de sâmbătă, 20 septembrie 2008.

La drept vorbind, pelerinajul a început în biserica noastră prin recitarea liturgiei orelor după care am continuat cu sfântul Rozariu recitat în microbuz pe timpul deplasării. La Cacica ne-a întâmpinat directorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai. Aici am întâlnit un alt grup de pelerine din Onești, cu care am recitat sfântul Rozariu și am celebrat sfânta Liturghie în sanctuar.

Am fost cazați la Casa Polonă unde pr. Pavel Chelaru ne-a prezentat un set de trei meditații prin care ne-a dat ocazia să ne diagnosticăm sufletele, să găsim remediile cele mai potrivite și recomandările cele mai utile pentru a crește în viața spirituală.

În ciuda vremii nefavorabile, am urmat Calea sfintei cruci pe străduțele care înconjoară sanctuarul. Spre seară am participat cu multă evlavie la o oră de adorație și la recitarea rugăciunii de seară din Breviar.

Duminică, la primele ore ale dimineții, am început ziua continuând meditațiile din ziua precedentă. În continuarea programului pelerinajului a urmat sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Pavel Chelaru.

La final am mulțumit Maicii Domnului pentru zilele frumoase pe care le-am petrecut alături de ea și mai ales pentru nenumăratele haruri pe care le-a mijlocit pentru noi. Înainte de plecare l-am salutat pe părintele director al sanctuarului căruia i-am dat asigurări că vom veni și la anul.

Drumul nostru spre Tomești, acompaniat mereu de rugăciunea Ave Maria, a trecut prin salina din Cacica.

A consemnat Eugenia Grasu